Kentsel Dönüşüm

Halka 330 metrekare ücretsiz konut arsası tahsis edilsin! Mimar Şenol Gökner'den ulusal konut projesi çağrısı! 

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 'asrın felaketi' şeklinde nitelendirilen depremlerin ardından, kentsel dönüşüm çalışmaları sık sık gündeme gelmeye başladı. Mimar Şenol Gökner, X sosyal medya hesabından önemli bir açıklamada bulundu ve 'Ulusal Konut Projesi' ile ilgili çağrı yaptı.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde 53 binden fazla kişi hayatını kaybederken, binlerce kişi yaralandı ve binlerce bina da yıkıldı. 'Asrın felaketi' şeklinde nitelendirilen depremlerin ardından, kentsel dönüşüm yeniden gündeme oturdu. Deprem riski yüksek olan ülke genelinde kentsel dönüşümün hızlandırılması gerektiği uzmanlar tarafından sık sık dile getirilirken, riskli bina sayısı herkesi tedirgin ediyor. Aynı zamanda kentsel dönüşümün nasıl yapılması gerektiği ile ilgili de açıklamalar peş peşe geliyor. 

Mimar Şenol Gökner, https://twitter.com/senolgokner resmi X sosyal medya hesabından önemli bir açıklamada bulundu ve 'Ulusal Konut Projesi' ile ilgili çağrı yaptı. 

Gökner, paylaşımında 6 Şubat depremlerine ilişkin "Tam bir yıl oldu ve siyasetçilerin bizim için ne yapabileceklerini gördük. Hiçbir şey. Acımız büyük, yaramız derin, bu yarayı ancak kendimiz sarabiliriz" ifadelerini kullandı. İşte o paylaşımın devamı: 

"Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde deprem korkusunu bitirecek çözümü geçen yıl açıklamıştım. Bu çözüm halkımızın büyük beğenisini kazanan Ulusal Konut Projesi ve 20 Yeni Cumhuriyet Şehri Kurulması idi. İktidar ve muhalefet görmezden geldi ama sesimizin, sözümüzün eriştiği her yerde büyük yankı buldu ve beğeni topladı.

Ulusal Konut Projesi temelde şunları söylüyor.

1. Tüm yurtta halk olarak olağanüstü hal ilan edelim, tüm yapıların hızlı tarama yolu ile risk seviyeleri belirleyelim.
 Bunu yapmak için halk olarak ADAR-Acil Deprem Araştırma Derneğini kuralım!  Bu bize durumun röntgenini çekme imkanı verecektir.

2. Riskli yapılarda yeni satış, abonelik ve kira kontratı yapmayalım. Yaptırmayalım!  Bu deprem gerçeği ile ilişkimiz konusunda hızlı bir yüzleşme imkan tanıyacaktır. Devletin bu konuda yasal düzenleme yapmasını isteyelim.

3. Tüm riskli yapı sahipleri için DHS Değer Havuzu Sistemi kurulmasını  ve yapılarının bulunduğu arsadaki haklarımızın  Türkiye Gayrimenkul Havuzunda korumaya alınmasını talep edelim. (Daha sonra bu binalar yıkılıp  yeni bir şehir planı ile yapıldığında, o gayrimenkullerin hissedarı olacağız.)

4. DHS Sistemine kayıt olup başvuru yapanlar için 20 yeni şehir kurulsun ve devletimiz bu şehirlerin sadece altyapısını ve kamu binalarını yaparak, her aileye bu şehirlerden 330 m2 arsa tahsisi yapsın.

5. Halkımız bu arsalardaki evleri, devletin sunduğu hazır yapısal projelerden birini seçerek(iç mimari konseptleri ile birlikte), vergisiz ve harçsız olarak, müteahhitlerden değil-mimar ve mühendislerden direkt hizmet alarak kendileri yaptırsın.  Bu evleri 6 ayda yapmak mümkün olacak ve bir apartman dairesinin 1/3 fiyatına mal olacaktır. (Müteahhit ve sermaye yükü tamamen ortadan kalkacaktır.)

6. Bu yeni şehirlerde arsa satışı yasak olsun. Rant tamamen engellensin. Herkes arsa üzerindeki yapının sahibi olsun ve miras bırakabilsin. Düzenli, planlı ve insani yaşam imkanı sunan modern şehirler kuralım.

7. Bu yeni şehirlerde devletimizin direkt kiraladığı, gelir durumu düşük olan vatandaşlarımız için UKP Sosyal Konutları da aynı standartlarda inşa edilsin. Kira devlete ödensin. Başvuru sırasına ve gelir durumuna göre hak sahibi olunabilsin.

8. İstanbul'un nüfusu azalıp, rant engellendiğinde, kentsel dönüşüm değil, yeni 50 yıllık şehir planlaması ile İstanbul'un yeniden inşası başlasın."

Ayrıca Mimar Gökner, pek çok ülkenin halkı için yeni ve planlı şehirler kurduğunun altını çizerek, "Birlik olalım.
İstanbul'da risk her geçen gün artıyor. Olur mu demeyin! Bu vatan bizim" ifadelerini kullandı. 

Peki vatandaşlar Ulusal Konut Projesi ile ilgili neler söyledi? İşte Mimar Şenol Gökner'in söz konusu paylaşımına gelen yorumlar...

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'un oteli bakanlık masasında!

12 banka peş peşe açıkladı! 1 milyon TL için hangi banka ne kadar faiz veriyor? Hemen bakın!

Borsa İstanbul’da 2024’te halka arz olacak şirketler!  İşte SPK’dan onay bekleyen 40 şirket!