Ekonomi

Halkın yoksulluğu rakamlara yansıdı! Her 10 vatandaştan 4’ü sosyal yardım alıyor!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin sosyal yardımlara ilişkin açıklamasını hatırlatan CHP Milletvekili Gürsel Tekin, her 10 vatandaştan 4'ünün sosyal yardımla yaşamak zorunda kaldığını belirtti.Vatandaşın durumunu semt semt gezerek gözlemlediklerini ifade eden Milletvekili Tekin, iktidarın gizlemesine karşın basit bir hesapla her 10 vatandaştan 4'ünün sosyal yardımla yaşamak zorunda bırakıldığını söyledi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, her yıl Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın düzenli olarak yayımladığı devletten sosyal yardım alan vatandaş sayısının 2013’ten bu yana gizlendiğini söyledi. Vatandaşın durumunu semt semt gezerek gözlemlediklerini ifade eden Milletvekili Tekin, iktidarın gizlemesine karşın basit bir hesapla her 10 vatandaştan 4'ünün sosyal yardımla yaşamak zorunda bırakıldığını söyledi.

NUREDDİN NEBATİ'NİN HESABI

Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre, 20 yıllık AKP iktidarına ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin bütçe karşılaştırması yaptığı açıklamayı hatırlatan CHP'li Gürsel Tekin, "2002 ila 2022 yılları arasında bütçe karşılaştırması yapmış ve ‘2002 yılında yalnızca bir milyon haneye sosyal yardım hizmeti verilirken pandemi yardımları hariç tutulduğu zaman 2021 yılında 4,3 milyon ailemize ulaşılmıştır' demiş… Şimdi kısa bir hatırlatma yapalım ve bugüne gelelim… Bakanın dediğini referans alalım, hesap ortada: 4 milyon 300 bin aile ortalama 5 kişi olsa; 21 milyon 500 bin kişi demektir. 85 milyon kişilik bir ülkede halkın yaklaşık 20 milyonunu, yani her 4 vatandaştan biri sosyal yardım ile geçinmek zorunda bırakılmıştır" şeklinde konuştu.

Hazine Bakanı Nebati'nin bunu büyük bir marifetmiş gibi anlatmasının aslında AKP döneminde yoksulluğun yaygınlaştığının ve kurumsallaştığının en önemli göstergesi olduğunu söyleyen Tekin, ¨Kısacası, AKP yoksulluk, işsizlik, zam ve yokluk demektir¨ ifadelerini kullandı.

BAKAN NEBATİ’NİN AÇIKLAMASI

Sosyal yardımlara ilişkin verileri paylaşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, AKP iktidarlarında söz konusu yardımların 4 kattan fazla arttığını belirtmişti.

Bakan Nureddin Nebati, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda bütçe harcamalarına ilişkin bilgi vermişti. Sosyal yardım rakamlarını AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılı ile kıyaslayan Bakan Nebati, bütçeden eğitime ayrılan payı yüzde 9,4'ten yüzde 13,5'e yükselttiklerini söylemişti.

Sadece rakamlar üzerinden değerlendirmede bulunan Nebati, güçlü bir sağlık sistemine sahip olunduğunu iddia ederken şehir hastanelerine ilişkin rakamları da paylaşmıştı.

Nebati, halkın yoksulluğunu da paylaştığı rakamlar ile gözler önüne sermişti. Nebati, "2002 yılında yalnızca bir milyon haneye sosyal yardım hizmeti verilirken pandemi yardımları hariç tutulduğu zaman 2021 yılında 4,3 milyon ailemize ulaşılmıştır" ifadelerini kullanmıştı.

SGK yardım tutarı açıklandı, başvuruya gerek yok direkt hesaplara yatırılacak!

Sosyal yardım paraları ne zaman yatacak 2022? Sosyal yardım parası ne kadar 2022?

Aile destek programı kimleri kapsıyor? Aile destek programı nedir? Sosyal yardım desteği kimlere verilecek?