Kent Haberleri

Milyonlar ilgilendiren yeni destek paketi! Bütün ödemeler Ocak’ta zamlanacak: Sosyal yardımlar artıyor…

Yeni yılda asgari ücrete gelecek zamla birlikte, pek çok sosyal yardım programında ödemeler artırıldı. Ancak artan fırsatlar bunlarla sınırlı kalmayacak. Ocak’ta da pek çok destek paketinde artışlar olacak. Hastalar ve çocuklar için yapılacak ödemeler de yükselecek. İşte detayları…  Enflasyon tahminlerine göre yaşlıya 1

Takvim gazetesinin özel haberine göre, yeni yılda asgari ücrete gelecek zamla birlikte, pek çok sosyal yardım programında ödemelerde artış gerçekleşecek.  Enflasyon tahminlerine göre yaşlıya 1.894, engelliye 1. 512 ile 2.268, evde yakınına bakana 4.113 lira verilecek.

Devlet, ihtiyacı olan vatandaşlarına 50 ayrı sosyal yardım programıyla destek veriyor. Her kesimine ihtiyaç sahibi vatandaşa destek bulunuyor. Aile, çocuk ve fatura destekleri başta olmak üzere pek çok sosyal yardım programında ödenen tutar artırıldı ve kapsamı genişletildi.  Ancak artışlar bununla sınırlı kalmayıp, devamı gelecek. Gelecek Ocak ayında da pek çok sosyal destek ödemesi zamlı olarak ödenecek.

 

Memur maaş katsayısındaki artış, yaşlılara, engellilere, hastalara ve çocuklara yansıyacak. Artış için ipucu da geldi. AA Finans'ın Beklenti Anketi'ndeki yüzde 73.88'lik yıl sonu enflasyon tahminine göre memurların yüzde 8'lik Ocak zammı TÜFE farkıyla yaklaşık yüzde 23.3'e ulaşabilecek. Bu tahmin gerçekleşirse, sosyal yardımları şöyle değiştirecek.

Peki, Kimlere sosyal destek yardımı veriliyor? Sosyal yardımlar ne kadar? 

65 YAŞ AYLIĞI SOSYAL YARDIMI

Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan 65 yaş üstü vatandaşlara ödenen aylıkta, tahmin edilen zam gerçekleşirse 1. 536 liradan 1.894 liraya ulaşacak. Bu sosyal yardım desteğinden yararlanmak için belirlenen gelir sınırı da yeni asgari ücretle birlikte değişecek. 65 yaş sosyal yardım aylığı için kişinin kendisinin ve eşinin aylık gelirine bakılıyor. Evde kişi başına düşen gelir 1.833,45 liranın altındaysa bu destekten faydalanabiliyor.

 

EVDE BAKIM AYLIĞI SOSYAL YARDIMI

Bakıma muhtaç olan yaşlılar ve engelliler için sağlanan 3.336 lira tutarındaki evde bakım aylık desteği de 4.113 liraya çıkacak. Hane içinde kişi başı gelirin bu yardımdan yararlanmak için 3.666,90 liradan az olması gerekiyor.

ENGELLİ AYLIĞI SOSYAL YARDIMI

Yüzde 40-69 engeli olanlar kişilere ödenen aylık 1.226 liradan 1.512 liraya, yüzde 70 ve üzeri engeli olanların aylığı da 1.840 liradan 2.268 liraya çıkacak. Bu aylıktan halen hane içinde kişi başına düşen geliri bin 833 liradan az olanlar yararlanıyor. Bu tutar da 1 Ocak'ta devreye girecek olan yeni asgari ücretle birlikte değişecek.

ENGELLİ YAKINI AYLIĞI SOSYAL YARDIMI

 18 yaşından küçük engelli kişilerin yakınlarına şu anda 1.226 lira aylık ödenirken, bu tutar yeni tarife de 1.512 lira olacak. Bu destekten de halen hane içinde kişi başına düşen geliri 1.833 liradan az olanlar yararlanabiliyor.

HASTALAR İÇİN SOSYAL YARDIM

Tüberküloz veya SSPE hastalarına yapılan 3.336 lira tutarındaki yardım da 4.113 liraya ulaşacak. Ayrıca tüberküloz hastaları için ilave olarak aylık 600 lira bakım yardım ödemesi yapılıyor. İki ödemeden de yararlananlar 4.713 lirayı zamlı olarak alabilecek.

 

ÇOCUK DESTEĞİ İÇİN SOSYAL YARDIM

Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemelerine de zam geliyor. Tahmin gerçekleşirse, çocuklar için yapılan SED ödemesi okul öncesinde bin 584 liradan bin 953 liraya, ilköğretimde okuyanda 2 bin 376 liradan 2 bin 930 liraya, ortaöğretimde okuyanda 2 bin 535 liradan 3 bin 126 liraya, yükseköğrenimde okuyanda 2 bin 852 liradan 3 bin 516 liraya çıkacak. Ortaöğrenim seviyesinde olup okula devam etmeyenlere bin 584 lira yerine bin 953 lira, kurum bakımından ayrılan gençlere de bin 267 lira yerine bin 563 lira ödeme olacak.

Sosyal yardım miktarları ne kadar? Artacak fiyatlarla ne kadar olacaklar?

ZAMLI TARİFEYLE SOSYAL YARDIMLAR

65 yaş aylığı

Evde bakım desteği

Kronik hastalık yardımı

Engelli yakını aylığı

Engelli aylığı - % 40-69 arası

 - % 70 ve üstü

Sosyal ve Ekonomik Destek

Çocuk (Okul öncesi)

Çocuk (İlköğretim)

 Çocuk (Ortaöğretim)

 Kuruluş bakımından ayrılan gençler

Kaynak: Takvim.com

Prefabrik ev yardımı nedir? Nasıl başvurulur? Kimler prefabrik ev yardımı alabilir? Prefabrik ev yardımı ne kadar?

Başvurular başladı! Hane başına 2500 TL veriliyor

Çocuğu olan ailelere müjde! Devlet hesaplara 650 lira yatıracak!