28 / 12 / 2024

Haluk Dinçer: Vatandaşa 18.00'de eğlence bitti denmez

Haluk Dinçer: Vatandaşa 18.00'de eğlence bitti denmez

Haluk Dinçer, Tayyip Erdoğan'ın perakende yasasının haksız rekabete hiçbir şekilde izin vermeyeceğini söylediğini anımsattı



`Vatandaşa saat 18.00'de eğlence bitti, pijamanı giy' denmez
Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın perakende yasasının haksız rekabete hiçbir şekilde izin vermeyeceğini ve kimseyi mağdur etmeyeceğini söylediğini anımsatarak şunları kaydetti:

"Yasanın en son halini gördüm. Bu yasa tamamen organize perakendenin önünü kesmek üzere hazırlanmış bir yasadır. Yasayı hazırlayanları, Sayın Başbakan'ı daha iyi dinlemeye ve anlamaya davet ediyorum."
Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde başlatılan Perakende Liderliği oluşumu toplantısında konuşan Dinçer, organize perakende sektöründe yasal boşluk olmadığının altını çizdi. Organize perakende sektörünün özellikle son 5 yılda 450 bin kişiye istihdam yarattığına dikkati çeken Dinçer, sektörde 18-25 yaş aralığında lise mezunu gençlerin istihdam edildiğini anımsattı. Dinçer şöyle konuştu:
"Merkeze vatandaşı değil küçük esnafı koyarsanız Türkiye için doğru olmayanı yaparsınız. Vatandaşa pazar günleri saat 18.00'de 'hadi alışveriş bitti, eğlence bitti, hadi evine, giy pijamaları terlikleri televizyon seyret' diyemezsiniz. 'Git bakkaldan alışveriş yap' diyemezsiniz kalitesiz ürün tüketmeye zorlayamazsınız. Kayıt dışı ekonominin gelişmesine göz yumarak Türkiye'nin geleceğini ipotek altına alamazsınız."
Milliyet

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

'Yasa çıkarsa yatırım yapmayız'
Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer, henüz taslak aşamasında olan Perakende Yasası çıktığı takdirde üç yıl içinde 8 bin ek istihdam sağlayan yatırımı yapmayacaklarını açıkladı
Türkiye'de yıl başından beri gündemden düşmeyen Perakende Yasası ile ilgili daha önce 'sektörün önünü kesici' yorumunu yapan Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer, bu kez hükümete 'yatırım yapmayız' resti çekti. Perakende Liderleri Oluşumu toplantısında konuşan Dinçer, "Yasa vatandaşı değil, küçük esnafı koruyor ve bu doğru değil. Yasa meclisten geçtiği taktirde gelecek üç yıl için perakende alanında düşündüğümüz 500 bin TL'lik yatırım ve buna bağlantılı olarak 8 bin ek istihdam planımızı hayata geçirmeyeceğiz" dedi. Sabancı Grubu'nun perakendeyi en önemli büyüme platformlarından biri olarak belirlediğini dile getiren Dinçer, "Bu yasa ile faaliyet göstermek son derece zor hale geliyor. Planları unutabiliriz demek istiyoruz. Bizim açımızdan mevcut faaliyetler devam eder ancak büyüme, yatırım ve istihdam olmaz. Böyle olunca da Türkiye kaybeder, hepimiz kaybederiz" diye konuştu.

BAŞBAKAN'A ANLAMLI DAVET
Bir alışveriş merkezinin açılışında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın perakende yasa tasarısıyla ilgili haksız rekabete hiçbir şekilde izin vermeyeceğini ve kimsenin mağdur edilmeyeceğini söylediğini anımsatan Dinçer şöyle konuştu: "Ben yasanın en son halini gördüm. Bu yasa tamamen Türkiye'de organize perakendenin önünü kesmek üzere hazırlanmış bir yasadır. Yasayı hazırlayanları; Sayın Başbakan'ı daha iyi dinlemeye ve anlamaya davet ediyorum." Vatandaşa pazar günleri saat 18.00'de 'hadi alışveriş bitti, eğlence bitti, hadi evine, giy pijamaları terlikleri televizyon seyret, git bakkaldan alışveriş yap' denmesinin mantıklı olmadığına dikkat çeken Dinçer, "Vatandaşı kalitesiz ürün tüketmeye zorlayamazsınız. Kayıtdışı ekonominin gelişmesine göz yumarak Türkiye'nin geleceğini ipotek altına alamazsınız" dedi.

Gelecek 10 yıl dönüşüm için kritik
TÜRKİYE perakende pazarının yaklaşık 300 milyar dolar seviyelerinde olduğunu, dünya perakende devleri arasına iki Türk şirketinin girdiğini ifade eden Dinçer, "Önümüzdeki 10 yılı perakendenin dönüşümü açısından kritik dönem olarak görüyorum. Çok ciddi yatırımlar gerçekleşecek. Sektörde ciddi konsolidasyonlar olur" dedi. Dinçer, 2008 ve 2009'un sektör açısından kayıp iki yıl olduğunu ama buna ertelenmiş talep olarak da bakılabileceğini söyledi. Hükümetin mali politikalarını da yorumlayan Dinçer, "Hükümetin harcamalarda sıkı davranması güzel bir gelişme" dedi.

Başbakan'la randevu talebimizi geri çektik
ALIŞVERİŞ Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane ise Perakende Yasası ile alakalı ortaya çıkan bilgi kirliliği yüzünden bundan sonra konuşmayacaklarını söyledi. Bu karara paralel olarak Başbakan'dan istedikleri randevu talebini geri çektiklerini vurgulayan Nane, "Başbakan görüşmek isterse tabi ki gideriz ama görüşme noktasında bizim ısrarımız olmayacak. İyi niyetli bile davransanız bu gürültülü ortamda çabalarınız geri tepebiliyor" dedi.
Pınar Çelik / Sabah

Yasa geçerse plan da kalmaz istihdam da hepimiz kaybederiz
Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Dinçer, perakende yasa tasarısı geçtiği takdirde önümüzdeki 3 yıl için planladıkları 550 milyon TL yatırımı gözden geçireceklerini vurguladı

Perakende Liderliği toplantısında konuşan Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a perakende yasa tasarısıyla ilgili soru yöneltildiğinde haksız rekabete hiçbir şekilde izin vermeyeceğini ve kimsenin mağdur edilmeyeceğini söylediğini anımsatarak, 'Ben yasanın en son halini gördüm. Bu yasa tamamen Türkiye'de organize perakendenin önünü kesmek üzere hazırlanmış bir yasadır. Yasayı hazırlayanları; Sayın Başbakan'ı daha iyi dinlemeye ve anlamaya davet ediyorum'' dedi. Sabancı Grubu'nun perakendeyi en önemli büyüme platformlarından biri olarak belirlediğini, ellerindeki son 3 yıllık planlara göre 550 milyon lira civarında yatırım yaparken, 8 bin gence de iş yaratmayı planladıklarını söyledi. Dinçer, 'Şunu açık olarak söylemek gerekir ki bu yasa geçerse bizim planımız da kalmaz istihdam da kalmaz. Türkiye kaybeder, hepimiz kaybederiz'' dedi.

Usmanov, Altimo ile TeliaSonera'nın anlaşmasını bozuyor
RUS milyarder Alisher Usmanov, Turkcell'in hissedarlarından TeliaSonera ile Altimo arasında yapılmış olan ve ülkenin üçüncü büyük mobil telefon operatörü MegaFon'da bulunan varlıklarının birleştirilmesini konu alan anlaşmanın bozulması için dava başvurusunda bulundu. İki şirket arasındaki anlaşmanın feshini isteyen dava Usmanov'un Telekominvest şirketi tarafından TeliaSonera ile Alfa Group çatısı altındaki Altimo'ya karşı açıldı. MegaFon'da yüzde 31.1 payı bulunan Telekominvest tarafından yapılan açıklamada TeliaSonera ile Alfa Group'un mobil telefon operatöründeki paylarını birleştirme planından vazgeçmesi halinde davadan vazgeçeceği kaydedildi. TeliaSonera ve Altimo uzun süren hukuki anlaşmazlığın ardından geçen yıl MegaFon ve Turkcell'deki paylarını birleştirmek için anlaşmışlar ve Usmanov'a da elindeki payları anlaşmaya dahil etmesi için çağrıda bulunmuşlardı. Usmanov ise çağrıyı reddetmiş ve birleşmenin MegaFon yararına olmadığını söylemişti. Altimo'nun MegaFon'da yüzde 25.1, TeliaSonera'nın ise yüzde 43.8 payı bulunuyor. TeliaSonera Turkcell'de doğrudan ve dolaylı yüzde 37.1, Altimo ise dolaylı yoldan  yüzde 13.2 paya sahip.
Akşam

'18.00 sonrası yasağı' şimdiden pazarlama dilinde

 Türkiye'de olumlu ya da olumsuz her gelişme, mutlaka yaratıcıların dikkatini çekiyor ve pazarlama unsuru oluyor. Aslında Tahtakale'deki esnaftan lüks alışveriş merkezindeki mağazaya kadar, herkes kendi başına bir reklamcı gibi..

 Sanayi Bakanı Nihat Ergün'ün, alışveriş merkezlerindeki restoran dışı mağazaların pazar günleri saat 18.00'den sonra kapanabileceğini açıklaması gündeme oturdu malum. Daha böyle bir yasa çıkmış değil, ama haftalardır tartışılıyor. İşte bu tartışma hemen bir pazarlama etkinliğine ilham vermiş. Perakende sektöründen yetkililere şu günlerde şöyle bir mail geliyor: "Pazar günleri AVM'lerin 18.00'de kapanmasının perakende sektörünün önemli bir gündem maddesi olduğu şu günlerde, Kuzeybatı'nın kiralama hizmeti verdiği yurtdışındaki AVM'ler önemli alternatifler olarak karşımıza çıkıyor."

 Ve bu girişin ardından Kuzay İrak, ' Gürcistan, Bulgaristan gibi yakın coğrafyadaki alışveriş merkezlerinin kiralama hizmeti veriliyor.

Takdir etmemek mümkün mü?

Ankara, sektörün komşu kapısı oldu
     Perakende sektörü  dört koldan çalışıyor, bazıları sessiz sedasız, kimileri de Sabancı Holding Gıda Grubu Başkanı Haluk Dinçer'in yaptığı gibi, kürsüden...

 Sektörün her kanadından temsilciler, Ankara'yı komşu kapısı belledi...

 Hatırlarsınız, geçtiğimiz haftalarda Migros, Carrefour ve Tesco'nun üst düzey temsilcileri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile buluşmuş, sonrasında kimse bu buluşmanın içeriğine dair bir açıklama yapmamıştı.

 Önceki akşam da bu kez Birleşmiş Markalar Derneği'nin (BMD) Başkanı Yılmaz Yılmaz ve Kamuyla İlişkiler Komitesi üyeleri Ankara'daydı. Önce Devlet Bakanı Ali Babacan, ardından da Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşen 7 kişilik heyette, LC VVaikiki'nin patronu Vahap Küçük, YKM Genel Müdürü Jakiin Güner, Ramsey'in patronu Hüseyin Doğan, Desa'nın patronu Melih Çelet, Flo Ayakkabı'nın patronu Mehmet Ziylan ve Ayakkabı Dünyası'nın patronu Fatih Akbacakoğlu vardı.

 Saat 17.00'de Ali Babacan ile, 18.30'da da Mehmet Şimşek ile görüşen ekibin mesajı önce Türk markalarının dünyayla rekabetinde yurtdışına açılmasının önemi, İstanbul'u alışveriş şehrine dönüştürecek Fashion Paradise projesine destek talebiydi. Ama arkasından ne geldiğini tahmin etmek de zor değil:

Büyük Mağazalar Yasa Tasarısı...

 BMD'nin üyeleri, özellikle nezaketten ve işbirliğine yakın duran tavırlarından vazgeçmeden, her iki bakana da bu yasa tasarısı için istenirse katkıda bulunabileceklerinin mesajını verdiler. Barışçı, masanın karşı tarafında değil, aynı tarafında duran tavırlarıyla. Çünkü hepsi önemli olanın, yasaya körü körüne karşı çıkmak değil, doğru katkıda bulunup sektörün yararına bir sonuca varmak olduğunun bilincinde...

 Ve bu niyeti de destekleyen uygun kelimelerle şu mesajı verdiler:

 "Siz gıda perakendeciliğine yönelik düzenlemeler getirirken gıda dışındaki bizlerin hızını kesecek kuralları görmezden gelmeyin lütfen. Bu bizim rekabet gücümüzü yavaşlatır."
Esen Evran/Habertürk


Geri Dön