Sektörel

Ham çelik üretimi nisan ayında senelik oranda arttı!

Türkiye'nin ham çelik üretimi, nisan ayında geçen senenin aynı ayına oranla yüzde 4,4 artış ile 2,8 milyon tona kadar yükselmiş oldu. Türkiye'nin ham çelik üretimi, nisanda geçen yılın aynı ayına göre artış yaşadı.

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), nisan ayına ilişkin çelik üretimi, tüketimi ve dış ticaret verilerini duyurdu. Buna göre, söz konusu ayda Türkiye'nin ham çelik üretimi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 artarak 2,8 milyon ton oldu. Yılın ilk 4 ayında ise üretim yüzde 22,1 artış ile, 12,3 milyon ton seviyesinde gerçekleşmiş oldu.

Nihai mamul tüketimi nisanda yüzde 14 azalış ile birlikte 3 milyon tona gerilerken ocak-nisan döneminde 2023 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 2,5 artarak 12,8 milyon tona kadar ulaştı.

ÇELİK ÜRÜNLERİ İHRACATI MİKTAR VE DEĞER OLARAK YÜKSELDİ

aksam.com.tr'de yer alan içeriğe göre; Nisan ayında çelik ürünleri ihracatı, miktar yönünden yüzde 64,6 artış ile 1 milyon ton, değer yönünden ise yüzde 36,4 artış ile birlikte 769,5 milyon dolar olduğu belirtildi.

Ocak-nisan döneminde 2023 senesinin aynı dönemine kıyasla ihracat, miktar bazında yüzde 49,4 artışla 4,2 milyon ton, değer bazında yüzde 26,7 yükselişle 3,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

İTHALAT AZALDI

Nisan ayında ise ithalat, geçen senenin  yine aynı ayına oranla, miktar bakımından yüzde 12,4 azalış ile 1,5 milyon ton, değer bakımından ise yüzde 18,5 azalarak 1,2 milyar dolar olarak hesaplanmış oldu.

Ocak-nisan döneminde 2023'ün aynı dönemine kıyas ile ithalat, miktar bazında yüzde 5,9 azalış ile 5,5 milyon ton, değer bazında yüzde 12,9 azalış ile 4,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiş oldu.

Geçen senenin ocak-nisan döneminde 49,7 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu senenin aynı döneminde yüzde 72,4 seviyesine kadar yükseldi.

Öte yandan, Türkiye'nin ham çelik üretiminin ocak-nisan döneminde yüzde 22,1 artışla 12,3 milyon tona ulaşmasına karşın nisan ayı üretiminin 2,8 milyon tonda kaldığına dikkati çeken Yayan, "Nisan ayında tüketimde yüzde 25 düşüş gözlendi. Söz konusu düşüşte, 2023 yılında meydana gelen deprem sonrasında uzun mamul tüketiminde gözlenen yüksek oranlı artışlar nedeni ile yaşanan baz etkisinin ortadan kalkması etkili oldu." denildi. 

Müteahhitler şikayetçi! Beton fiyatları 5 kat arttı...

Çelik ev fiyatları ne kadar? Neden çelik evler tercih edilmelidir?

İnşaat sektöründeki büyüme çelik yapılardan geçiyor!