Sektörel

Hamdi Akın: Yatırımlarımızda start up’ların payı artacak!

2021'de ciddi birleşme ve satın almalar olmasını bekleyen Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, bu süreçte start up'lara yatırımların artacağını öngörüyor. Akfen'in de özellikle teknoloji ve biyokimya start up'larına yatırım yapacağını söylüyor.

Koronavirüs salgını nedeniyle dünya ekonomisi bu yıl ciddi bir küçülme yaşayacak. Fakat 2021 ve sonrası için farklı görüşler var. Ekonomist’te yer alan habere göre,Türkiye'nin önde gelen altyapı gruplarından Akfen Holding'in patronu Hamdi Akın, rakamlardan ziyade dünya ekonomisindeki yeni modele işaret ediyor. Yeni ekonomik düzende belli sektörlerde start up'ların öne çıkacağını anlatan Akın, ekonominin 2021'den itibaren ciddi bir şekilde hareketleneceğini söylüyor. Akın, 2021 ve 2022'de artacak birleşme ve satın alma işlemlerinin ekonomiye damgasını vuracağını düşünüyor. Akfen'in de bu süreçte start up ve teknoloji girişimlerine daha fazla kaynak ayıracağını söylüyor.

 

"Babam sıfırdan başlamış, ben eksiden aldım"

 

 


Akfen Holding'in CEO'luk koltuğuna ocak ayında oturan Selim Akın, yeni dönem hedeflerini şu sözlerle anlatıyor: "Babam sıfırdan başlamış ama ben eksiden aldım diyorum. Şaka bir yana, önümüzdeki süreçte enerjide ilerleyeceğiz. Madencilikte bildiğiniz gibi yatırımımız var. Biz bu dönemde içimize dönüp yapılandırmalarımızı sürdüreceğiz. Bu yıl fırsat kolladığımız bir yıl olacak. Bu noktada Akfen inşaat olarak etraftaki ülkelere bakıyoruz. Gayrimenkul yatırımı olabilir, otel, AVM olabilir. Bizim ciddi bir PPP deneyimimiz.var. Bunu başka ülkelere de taşımayı düşünüyoruz. Özetle portföy yönetim şirketi gibi çalışmaya devam edeceğiz."

Öncelikle koronavirüsün ekonomi üzerindeki etkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Yeni dönemi nasıl okuyorsunuz?

Dünya ekonomisinde koronavirüs nedeniyle bu yıl elbette küçülme olacak. Fakat bu hadise ekonomik değişimin hızlandığını gösteriyor. Rakamlardan ziyade dünya ekonomisine yeni bir ekonomik model geliyor. Bu süreçte dolar şüphesiz zayıflayacak. Çalkantılı süreçte yeni ekonomik model ortaya çıkacak. Bu bir rekabet ortamı doğuracak. Dünya ekonomisinin önümüzdeki süreçte çok hareketleneceğini düşünüyorum. 2021 ve 2022'de ciddi sayıda birleşme ve satın almalar ekonomiye damgasını vuracak. Start up'ların ileri seviyelere geçeceklerini ve gözle görülür bir değişime imza atacaklarını düşünüyorum. Uzay, bilgi ve biyokimya teknolojisinde çok önemli değişikler olacak. Bunların ekonomiye yansımasını hep birlikte göreceğiz.

Holdingin son iki yılda önemli hisse satışları oldu. Buradan elde edilen kaynağı nasıl değerlendireceksiniz?

İşletmesini üstlendiği yatırımların standartlarını yükseltip değerini arttıran Akfen Holding, 201 Aden bu yana 1,2 milyar dolarlık hisse devri gerçekleştirerek Türkiye ekonomisine değer kattı. Şimdi önümüzde yeni bir yatırım dönemi var. 2020 yoğun geçiyor. Ben artık yatırım zamanının geldiğine inanıyorum. Sözünü ettiğim gibi koronavirüs bize değişimin hızlandığını ve artık yeni dönemin geldiğini gösterdi.

Grubun bu süreçteki yatırım gündeminden söz eder misiniz?

Akfen gelecek iki yıllık süreçte yatırımlarına durmadan devam edecek. Çünkü bunlar planlanmış ve bir kısmı başlamış yatırımlar. Dolayısıyla bu yatırımlardan vazgeçemeyiz. Planlarımıza göre, iki yılda enerji, hastane ve yeni alanlarda 8 milyar 32 milyon TL'lik yatırımı hayata geçireceğiz. Yatırım planlarımıza koronavirüsle birlikte farklı alanları da ekledik. Bu süreçte teknoloji ve biyokimya alanındaki start up'lara veya biraz daha gelişmiş projelere yatırım yapmaya çalışacağız. Buradaki payımız artacak.

Planladığınız yatırımlarınızda finansman modeliniz ne olacak?

Öz kaynakla ilerliyoruz ama yurtdışı kaynaklardan da faydalanıyoruz. Banka dışı finansman koşullarını da değerlendiriyoruz. Dünya üzerinde artık banka dışı finansman kaynakları da büyük bir pazar ve bunların da Türkiye'ye gelmesi lazım. Tahviller bonolar, PPP'ler, ortaklıklar, halka arzlar gibi... Biz Türkiye'de altyapıda ilk portföy yönetim şirketiyiz. Bünyemizde birçok şirket var. Onları geliştirip, değerlendirip hisselerimizi devrediyoruz. Varlıklarımızı babadan oğula devretmek üzere değil, hisselerin satışı veya ihracı yolunda ilerliyoruz. Yani hiçbir şirkette uzun vadeli bir birlikteliğimiz olmayacak.

Akfen Holdingin bugünkü hisse yapısı nedir?

Şirket Selim ve Pelin'in ve ben onların yanında çalışan bir profesyonelim. Çocuklar hisselerimi benden satın aldılar. Tabii torpil yok, borçları devam ediyor. Vadeler uzun değil, Üç yıl gibi bir süre ve son borçları ödeyecekler.

CEO'luk görevi bir profesyoneldeyken, ocak ayında Selim Akın'a geçti. Siz holding işlerinde sürece ne kadar dahilsiniz?

Uzaklaşmaya çalışıyorum ve zaman zaman kaçıyorum. Kaçmama rağmen eskisinden daha fazla dahil oluyorum. Zaten korona sürecinde de zoom gibi uygulamalarla şirket toplantılarına devam edebiliyoruz. Tabii, Selim ve Pelin'in artık işleri tanıma süreçleri bitti, icraatın başında olup karar mekanizması içinde olma zamanları geldi. Kadronun da bunu hazmetmesi için onlara yardımcı olup yumuşak geçişi sağlayacağız.

Enerjide zorlu bir süreç var. Sizde yatırımlar sürüyor, neden?

Bizim yatırımlarımız sürüyor. Enerji, çok farklı alanları olan bir sektör. Bugün baktığınızda hammaddesi olmayan suya, rüzgara, güneşe dayalı enerji yatırımlarında sıkıntı yok. Biz de sadece yenilenebilir enerjide varız. Ve işin sihri de bu...

Bu alanda yeni yatırım gündemi var mı?

Tabii, bu yıl rüzgarda lisans sahibi olup yatırım yapmayanlar için devlet garantisi bitiyor. Biz de rüzgar tarafında satın almalara devam edebiliriz. Şu an 715 megavatlık bir büyüklüğümüz var. Yeni satın almalarla hedefimiz 1.000 megavata çıkmak. Bunun için öz kaynağa ihtiyaç var. Ya cebimizden koyacağız ya da bir miktar hisse satışı olabilir. Yeni yatırımların tutarı da 350 milyon dolara yakın.

Yaptığınız satışlarla kasanız dolu aslında değil mi?

Devamlı yatırım yapıyoruz. Keşke kasa dolu olsa, hisse satıp duruyoruz. Madene 300 milyon dolar yatırdık. Şehir hastanelerine 1 milyar dolarlık yatırım yaptık. Enerjide de sözünü ettiğim gibi yatırım için hisse satışı olabilir. Bakınız 2017'de 1,2 milyar dolarlık yatırım yaptık. Bugün bakıyorsunuz şirketin değeri yine 1 milyar dolar. Yeni yatırımlar yaparak bu şirketin değerini koruyoruz. Yatırımlar yapıyoruz, portföy alıp satıyoruz. Bizim işimiz bu.

Start up'lar konusunda ne düşünüyorsunuz? Holdingin böyle bir girişim sermayesi şirketi olacak mı?

Start up'lara bakıyoruz. Bu da ayrı bir deneyim bizim için. Ben kişisel olarak 212 melek ağında yer alıyorum  ama holding bünyesinde kurulacak bir girişim sermayesi şirketiyle de ilerleyeceğiz. Bu işi Pelin yürütecek.


Akfen Holding servetini yatırıma dönüştürecek!