Sektörel

Hamit Demir: Konutta bıçak kemiğe dayandı, çift haneli zam şart!

Demir İnşaat'ın patronu Hamit Demir, 2015'te sektördeki sıkıntıların sürmemesi için ortak kararla zam açıklamaları gerektiğini söyledi. Demir, Sektörün girdilerindeki maliyetin bu rakamın çok üzerinde arttığını, bıçağın kemiğe dayandığını söyledi.


Konut fiyatları, sektörün araştırma şirketlerinden Reidin'in ve Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırını Ortaklığı Derneğinin (GYODER) ortaklaşa açıkladığı 'Yeni Konut Fiyat Endeksi' raporuna göre.  Ocak-Ekim 2014'te geçen yıla oranla yüzde 7,30 arttı. Sektörün girdilerindeki maliyetin bu rakamın çok üzerinde arttığını, bıçağın kemiğe dayandığını söyleyen Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, "Mesela inşaat malzemelerinin fiyatı son bir yılda yüzde 35-40 civarında arttı. Özellikle merkezi lokasyondaki arsa fiyatlarının yüksek oluşu, fiyat artışının sürmesi erişilebilir konut üretimini zorlaştırıyor. Ayrıca yeni projelerde konutun yanında sosyal alanlara da geniş yer verildiği için fiyatlar iyice artıyor." dedi. Bu zamana kadar sektörün girdi maliyetlerini kendi içinde sübvanse ettiğini kaydeden Demir, "Ancak son veriler, artık sektörün sübvanse ettiği girdi maliyetlerini fiyatlara yansıtmaya başladığını gösteriyor." ifadelerini kullandı. Halihazırda Türkiye'de konutun ortalama metrekare fiyatı 2.357 lira. Bu rakam İstanbul özelinde yıllık bazda yüzde 22 artışla 3.043 liraya ulaştı. Bu durum İstanbul'da sosyal konut açığının büyümesine sebep olurken, patronlar yüksek arsa maliyetinin artık düşiik gelirlilerin İstanbul merkezinde ev alamayacağına dikkat çekiyor. Buna arsa maliyetlerinin yüksekliğini gerekçe gösteren Demir'in verdiği bilgiye göre ekimde yeni konut fiyatları, bir önceki aya göre vaizde 1,33, yıllık bazda yüzde 7,30 seviyesinde artış gösterdi. 

Döviz kurlarında seçim sonrası gerileme yaşansa da, doların yılbaşından bu yana yüzde 20'ye yakın yükselmesi, konut maliyetlerine de zam olarak yansıdı. 


KÂR MARJI YÜZDE 15 DÜŞTÜ 


Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, sektördeki KDV oranının yüzde 18'e yükseltilmesinin şirketlerin kâr marjını yüzde 10 ila yüzde 15 civarında düşürdüğünü, bunun etkisinin henüz tüketiciye yansımadığını kaydetti. "Bu açıdan bakıldığında, ortaya çıkan tabloda inşaat sektörü, kendi maliyet yükünü kendi taşımaktadır." diyen Demir, bu gidişle kâr marjının daha da düşeceğini ifade etti: "Önümüzdeki dönemde, iki haneli rakamlarla zam yapılmazsa sektör bunu kaldıramaz." 


Zaman