Hamza Yerlikaya: Galatasaray Stadı örnek olmalı
Hamza Yerlikaya, 'Artık sporda şiddet, holiganizm dedikleri o unsurları Türkiye"de görmemek, tribünlerde sadece koltuk parasını verip de "Ben burada her istediğimi yaparım, her istediğim şekilde hareket ederim" anlayışını ortadan kaldırmak istiyoruz' d
Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonu AK Parti Sivas Milletvekili Hamza Yerlikaya, 'Artık sporda şiddet, holiganizm dedikleri o unsurları Türkiye"de görmemek, tribünlerde sadece koltuk parasını verip de "Ben burada her istediğimi yaparım, her istediğim şekilde hareket ederim" anlayışını ortadan kaldırmak istiyoruz' dedi. Spor kulüplerinin sorunları ile sporda şiddet sorununun araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu"nun sözcülüğünü de yapan Yerlikaya, yaklaşık 1.5 ay önce kendisinin de içinde yer aldığı AK Partili bir grubun sporda şiddet, mali, hukuki durum, spor kulüplerinin durumları, olimpiyattaki sporculara yapılabilecek katkılar gibi konularda bir önerge hazırladıklarını belirtti. Bunun gereği olarak kendisinin de içinde bulunduğu komisyonun kurulduğunu ifade eden Yerlikaya, muhalefet ve iktidar partisinin milletvekillerinin içinde yer aldıkları komisyonun çalışmalarına başladığını söyledi.
Bu komisyonun spordaki şiddet ve buna bağlı olarak kulüplerin hukuki mali durumlarıyla ilgili bir çalışma yaptığını anlatan Yerlikaya, son zamanlarda sporda şiddetin artması, genç takımlarda da şiddetin yoğunlaşmasının bu konuda hassasiyetlerini biraz daha ön plana çıkardığını söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın da bu konuda kesin talimatı bulunduğunu anlatan Yerlikaya, 'Sporun birlik, beraberlik barış olması gerektiği yönünde sayın Başbakanımızın söylemleri doğrultusunda çalışmaya başladık. Tarafları dinliyoruz. Spor kulübü başkanları, federasyon başkanları, Emniyet Genel Müdürlüğü, amatör spor kulüpleriyle bir araya geldik. Talepleri, sıkıntıları dinledik. Taraftar, amigolar gibi grupları dinledik' dedi. Sporda şiddetin neden arttığına örnekler de veren Yerlikaya, şunları kaydetti:
'Eşantiyon biletler, taraftarlara yönelik amigolara verilen biletler, medyamız da bunun etkisinde. çünkü bir araştırmada yüzde 30 şiddete götüren unsur medya olarak görünüyor. Bu da medyamızın biraz daha duyarlı olmasını gösteriyor. Bu konuda çalışmalar hızlı bir şekilde, birkaç klasör halinde hazırlanıp hükümetimize sunulacak. Tabi burada şunu da görmek lazım. Milli eğitim sürecin içine kesinlikle dahil edilmeli. Milli eğitim bakanımızın açıklaması çok doğru. Haftanın bir gününün sportif bir gün olarak ayrılması. İlköğretimde sporun bir fair-play anlayışı olduğunun anlatılması gerekiyor. Spor içinde yapılan mücadelenin istediği kadar sertliği olabilir, olacaktır da. Ama mücadele bittikten sonra birlik, beraberlik, sevgi, kardeşliğin pekiştiği bir zeminin hazırlanması için bunun ilköğretimde başlatılması kanaatindeyiz. Eğitimsiz bir şey olmuyor. Milli eğitimde böyle bir konuda çalışma düşünüyor. Bir rapor hazırladıktan sonra Başbakanımıza sunacağız ve mecliste geçirip gerekli kanunları çıkaracağız.' Yerlikaya, komisyon toplantılarında federasyonların talepleri olduğunu, TC kimlik numarası olan cipli biletler olması görüşlerinin sunulduğunu, bu konunun da üzerinde durulduğunu anlattı.
'SPORDA VERİLECEK CEZALARIN BİR TANIMI OLMALI'-
Yerlikaya, sporda şiddette verilecek cezai müeyyidelerle ilgili görüşlerde de bulunarak, artık bunun bir tanımı olması gerektiğini söyledi. Yerliyaka, 'Bugün emniyetimizde sporla ilgili bir tanım yok. Adaletimizde öyle bir tanım yok. Eskiden bizim bildiğimiz doktorlarımız vardı, spor hekimlerimiz yok gibiydi. 10 yıldır spor hekimliği gelişti, uzmanlık alanı haline geldi. Biz bunu adalette de istiyoruz ve emniyette de istiyoruz' dedi. Bu konuda cezai müeyyideler, yasal hazırlıkların yapıldığını anlatan Yerlikaya, şunları söyledi:
'Toplumsal mutabakat sağlayarak, her kesimin, herkesin fikrini görüşünü alarak, herkesin kanunu olmasını istiyoruz. Herkese yapılan bir eylem olarak görmek istiyoruz. Bu iş tek taraflı değil. Milli eğitim, gençlik ve spor müdürlüğü, adalet, içişleri ayağı var. Bu ayakları bir araya getirerek, temeli güçlü bir kanunla vatandaşlarımıza daha huzurlu olabileceği atmosferleri sağlamak istiyoruz.' Emniyetin iş gücünün çok fazla olduğunu, bir gün boyunca tam gün mesai yaptıktan sonra statlarda mesaiye başlayabildiklerini anlatan Yerlikaya, 'Polis memurlarımızın görev yükleri çok zor. Özellikle özel güvenlikçileri yanlarına monte ederek, artık özel güvenlik sisteminin gelmesine yönelik bir çalışma var. Bizim burada kararlılığımız şudur; Artık sporda şiddet holiganizm dedikleri o unsurları Türkiye"de görmemek, tribünlerde sadece koltuk parasını verip de "Ben burada her istediğimi yaparım, her istediğim şekilde hareket ederim" anlayışını ortadan kaldırmak istiyoruz' diye konuştu.
VATANDAş STATLARA EVİNE GİDER GİBİ GİDECEK -
Stadyumlarda kapasite aşımları olduğunu anlatan Yerlikaya, ayakta seyirci alınmaması konusunda çalışmalar yapılacağını ifade ederek, yeni yapılan tesislerde buna önem verileceğini söyledi. Yaptıkları stadyumların tam donanımlı olduğunu belirten Yerlikaya, şunları kaydetti:
'Statlar herkesin oturup rahat izleyebileceği yerler olacak. Yani şuna kadar düşünüyoruz. Tuvalet imkanlarından, dinlenmelere yerlerine kadar, alışveriş salonlarına kadar her şey düşünülüyor. Vatandaşımızın, evine gelir gibi, ailesiyle, çoluğu çocuğuyla, eşiyle gelip, stadyumda maç izleyebileceği tesislere kavuşmasını istiyoruz. Bu konuda örneklerimiz de söz konusu. İstanbul"da yapılan Galatasaray"ımızın kullanacağı stadyum da bunun örneğidir. Hükümetimizin yaptığı, Başbakanımızın talimatıyla TOKİ"nin yapmış olduğu şaheseri Türkiye"de her yerde, her kurumda kullanmaya özen gösteriyoruz. Tek taraflı bakmıyoruz. Sadece kanunlar yapalım, cezai müeyyideler getirelim değil. Biz sporun her ailede, her evde olmasını arzu ediyoruz.' Yerlikaya, artık spor yapan bir toplum istediklerini belirterek, 'Spora çocuklarını teşvik eden bir toplum istiyoruz, bunu arzuluyoruz. İlköğretimde bunun başlamasına yönelik bir çalışmamız var' diyerek sözlerini tamamladı.
AA