02 / 05 / 2024

Han Yapı İsthanbul Evleri'nde sözünü tutamadı!

Han Yapı İsthanbul Evleri'nde sözünü tutamadı!

İsthanbul Evleri'nde 2. etap konut teslimde sorun yaşanıyor. Han Yapı, sözünü tutmayınca konut sahipleri dışarıda kaldı



TİM'in eski başkanı Oğuz Satıcı'nın kurucu başkan olarak yer aldığı Han Yapı'da konut sahipleri mağdur. Aradan geçen 15 aya rağmen teslimat yapılmadığı gibi, gecikme durumunda ödeneceği ifade edilen kiralar verilmezken, oturulmayan evlerden aidat isteniyor.

Hızlı gelişimi ile cazibe merkezine dönüşen Beylikdüzü'nde İstanbul'un marka yaşam projelerinden bir olma iddiasıyla yola çıkan Han Yapı'nın inşa ettiği İsthanbul Evleri'nde yönetim kurulu ile ev sahipleri arasındaki tartışma ortaya çıktı.
Evsahiplerinin iddiasına göre, 2006 yılının Mayıs ayında maketten satışların yapıldığı İsthanbul Evleri'nde birinci etapta yaşam bir yıl önce başlarken ikinci etapta halen konutlar teslim edilmedi. Mayıs 2006'da konutların tanıtımı yapılırken, evlerin 30 ay sonra teslim edileceği ifade edilmişti. Ancak, konut sahiplerine göre aradan geçen dört yıllık zaman zarfında halen evlerini alamayan konut sahipleri, karşılarına bir muhatap da alamıyorlar.

Deprem dede de yer almıştı
'Deprem dede' olarak tanınan İstanbul Kandilli Rasathanesi eski müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın hafta sonları İsthanbul Evleri'nden ev almak veya kiralamak isteyenlere konutların sağlamlığı hakkında proje alanında detaylı bilgi verdiği İsthanbul Evleri'nin hikayesi Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) eski başkanı  ve 2009 yerel seçimlerinde AK Parti'nin Bakırköy Belediye Başkan adayı olan Oğuz Satıcı'nın başkanlığında 29 Ağustos 2005 yılında Han Yapı'nın kurulmasıyla başladı.
Han Yapı kurulduktan kısa bir süre sonra Beylikdüzü Namık Kemal Mahallesi, Esenyurt Kıraç yolu üzerinde 108 dönüm arsa üzerinde geliştirilen iki etaplık İsthanbul projesini satışa çıkardı. Projede birinci etapta 21 blok 700 daire, ikinci etapta ise 11 blok 388 daire olmak üzere 1.084 daireyi yapılacaktı. Mayıs 2006'da maket üzerinden yapılan satışlarda konutların en geç 30 ay içinde teslim edileceği, bir sorun olursa üç ay daha sürenin uzatılabileceği ve yine bu süre içinde de konutlar tamamlanmazsa konut sahiplerine aylık 500 TL kira dağıtılacağı belirtilerek sözleşme imzalandı.

Söz verilen kiralar verilmedi
Ancak, elde edilen bilgilere göre, 30 aylık süre dolup da teslim tarihine gelindiğinde konutlar tamamlanamadı. Ardından, konutların tamamlanmaması halinde kira ödeneceği ifade edilen süreç olan üç ay da geçti, ancak konut sahiplerine söz verilen 500 TL'lik kira da ödenmedi. Ocak 2009'da verilmeye başlanması gereken kiralar, 2009 yılının ortalarında başladı ve Aralık 2009'da da kesildi. İkinci etaptaki konutlar teslim edilmediği gibi şirketle iletişime geçmek isteyen konut sahiplerinin muhatap bulamadığı da ifade edilenler arasında. Bu arada firmanın internet üzerinden hizmet veren mail kutuları iptal edilmiş durumda. Şikayetlerin iletildiği [email protected] mail kutusu ise kullanılmıyor.

KONUT SAHİPLERİ: 'OTURMADIĞIMIZ HALDE AİDAT İSTİYORLAR'
Projeden konut aldı halde taşınamayan bir grup konut sahibi yaptığı açıklamada, "Konutlarımızı alamadığımız için mağdur durumdayız. Muhatap bulamıyoruz. Maddi anlamda ciddi kayıplara uğradık. Hatta firma içinde oturmadığımız konutlar için aidat dahi istiyor. Biz firma ortaklarının Türkiye'nin önde gelen isimleri olduğu için gözü kapalı projeden konut aldık. Bu insanlar isimlerini ve itibarlarını temizlemeli" diye konuştu.

HAN YAPI: KONUT SATIŞLARI SÜRÜYOR
Han Yapı'dan yapılan açıklamya göre ise,  şu anda birinci etapta 5 blokta 61 adet daire, ikinci etapta ise dördüncü blokta 105 adet dairenin satışı gerçekleştiriyor. İsthanbul Evleri'nde 69 ila 145 metrekare arasında değişen büyüklükteki daireler 115 bin ile 270 bin TL fiyat aralığında satışa sunuluyor. Proje de 1+1, 2+1 ve 3+1 daire seçenekleri yer alıyor.
Elde edilen bilgilere göre, 108 dönümlük arazide iki etapta binden fazla konut planlanıyordu. birinci etapta 696, ikinci etapta 388. Toplam 1.084 daire var.

Butik şehir konseptiyle lanse edilen İsthanbul Evleri,  oldukça iddialı bir sosyal donatıyı da proje içinde yerleştirmişti. Projede açık ve kapalı yüzme havuzu, voleybol, basketbol, sahalarının yanı sıra dinlenme ve hobi merkezlerinin yer alacağı söylenmişti.

İŞ DÜNYASININ ÜNLÜ İSİMLERİ BURADA
Oğuz Satıcı'nın kurucu başkan olarak yer aldığı şirkette Ayhan Bermek, Süleyman Nazif Orakçıoğlu, Halidun Orakçıoğlu, Adnan Ersoy Ulubaş, Mehmet Akif Ulubaş, Tahsin Öztiryaki, Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Nuri Sönmez ve Hakan Bahadır gibi Türk iş dünyasının yakından tanıdığı isimler yer aldı. Han Yapı 29 Ağustos 2005 tarihinde kuruldu. İmzalanan sözleşmede şirketin her türlü inşaat ve gayrimenkul işi yapabileceği ifadelerine yer verildi.
Han Yapı, 15 milyon TL sermaye ile kurulmuş bir şirket. Şirkette Oğuz Satıcı ve Ayhan Bermek'in ayrı ayrı 3 milyon TL'lik hisseleri bulunurken, Nazif Orakçıoğlu'nun 2 milyon TL, Halidun Orakçıoğlu, Adnan Ersoy Ulubaş, Mehmet Akif Ulubaş, Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Tahsin Öztiryaki, Nuri Sönmez ve Hakan Bahadır'ın da 1'er milyon TL'lik hisseleri bulunuyor.

1.084 DAİRELİK PROJE
Mayıs 2006'da tanıtımı yapılan İsthanbul Evleri, 108 dönümlük arazi üzerinde planlandı. Birinci etapta 696, ikinci etapta ise 388 dairenin yer aldığı projedeki toplam daire sayısı ise 1.084'tü. Büyüklükleri 69 ila 145 metrekare arasında 1+1, 2+1 ve 3+1 dairelerin fiyatları ise   115 bin ile 270 bin TL aralığında belirlendi.
Butik şehir konseptiyle lanse edilen İsthanbul Evleri,  oldukça iddialı bir sosyal donatıyı da proje içinde yerleştirmişti. Projede açık ve kapalı yüzme havuzu, voleybol, basketbol, sahalarının yanı sıra dinlenme ve hobi merkezlerinin yer alacağı söylenmişti.

HAN YAPI'NIN YÖNETİM KURULU NE DEDİ?
OĞUZ SATICI: Operasyonu Mehmet Büyükekşi yapıyor. İsthanbul evlerinin. Bildiğim kadarıyla sorun yok. Projenin çok büyük bir bölümü teslim edildi. Gecikme olduğu bu doğru. Ama bu, Hazinedaroğlu'nun sıkıntısından kaynaklandı. Biz rayiç bedelleri ve kira bedellerini ödedik. Kimsenin çivi çakmadığı bir bölgede büyük bir proje yaptık. Ve öncü olduk.


MEHMET BÜYÜKEKŞİ:
Ziylan Şirketler Grubu Genel Koordinatörü
TİM Başkanı
Han Yapı Gayrimenkul Kurucu Ortağı
Benim bildiğim, evlerin hepsinin teslim edildiği. Ben, iki yıldan beri yönetimde yokum. Zaten, orada şahsi hissem de yoktu. Şirketimizin hissesi vardı. Şirketimizin hisselerini de Hüseyin İşçi temsil ediyor.

 HÜSEYİN İŞÇİ: Sorun yok. Şubat sonuna kadar kiraları ödedik. Şubat sonunda inşaat bitti. Ev alanları sırasıyla davet ettik. İkinci etaptaki 388 konutun yaklaşık 250'sinin teslimlerini gerçekleştirdik. Çimler hariç peyzajı bitirdik. Yalıtımla ilgili bir kaç noktada sorun vardı. Onları da bitiriyoruz. Sosyal tesisler bitmedi. Sosyal tesisleri de ay sonuna kadar bitireceğiz. Otopark çizgisi çekeceğiz. Ay sonuna kadar tamamını bitirmeye çalışıyoruz.
Tebernüş Kireçci


YASAL UYARI : Haber sitemiz 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak yayın yapmaktadır. Sitemizde yayınlanan haber ve fotoğraflar, ilgili sayfamıza link verilmek koşuluyla yayınlanabilir. Aksi durumlarda art niyetli kişi ve/veya kuruluşlar ile ilgili her türlü yasal haklarımız saklıdır.

Basında yer alan diğer haberler:

Han Yapı Tartışması

"4 yıl geçti. İsthanbul Evleri'nin 2. etabındaki evlerimiz teslim olmadı. Gecikmeye rağmen kiralar ödenmedi. Ama bizden aidat bile isteniyor"
2- HAN YAPI
"Gecikme var ama, bu, Hazinedaroğlu'ndan kaynaklandı. Sözleşmeyi feshettik. Şantiyeyi devraldık. Gecikmeden ötürü 1 milyon 500 bin TL?ödedik. 250 daireyi teslim ettik"
Han Yapı'nın inşa ettiği İsthanbul Evleri'nde yönetim kurulu ile evsahipleri arasında tartışma yaşanıyor.
Evsahiplerinin iddiasına göre, 2006 yılının Mayıs ayında maketten satışların yapıldığı İsthanbul Evleri'nde birinci etapta yaşam bir yıl önce başlarken ikinci etapta halen konutlar teslim edilmedi. Konut sahiplerinin bir diğer eleştirisi de karşılarında Han Yapı'dan bir muhatap bulamamaları. 
`Deprem dede' olarak tanınan İstanbul Kandilli Rasathanesi eski müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın İsthanbul Evleri'nden ev almak veya kiralamak isteyenlere konutların sağlamlığı hakkında proje alanında detaylı bilgi verdiği İsthanbul Evleri'nin hikayesi Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) eski başkanı  ve 2009 yerel seçimlerinde Ak Parti'nin Bakırköy Belediye Başkan adayı olan Oğuz Satıcı'nın başkanlığında 29 Ağustos 2005 yılında Han Yapı'nın kurulmasıyla başladı.
Han Yapı kurulduktan kısa bir süre sonra Beylikdüzü Namık Kemal Mahallesi, Esenyurt Kıraç yolu üzerinde 108 dönüm arsa üzerinde geliştirilen iki etaplık İsthanbul projesi satışa çıkarıldı. Projede birinci etapta 696 daire, ikinci etapta ise 388 daire olmak üzere 1.084 daire yapılacaktı.
Mayıs 2006'da maket üzerinden yapılan satışlarda konutların en geç 30 ay içinde teslim edileceği, bir sorun olursa sürenin üç ay daha uzatılabileceği ve yine bu süre içinde de konutlar tamamlanmazsa konut sahiplerine aylık 500 TL kira dağıtılacağı belirtilerek sözleşme imzalandı.

`Söz verilen kiralar verilmedi'
Ancak, konut sahiplerinin iddiasına göre, 30 aylık süre dolup da teslim tarihine gelindiğinde konutlar tamamlanamadı. Ardından, konutların tamamlanmaması halinde kira ödeneceği ifade edilen süreç olan üç ay da geçti, ancak konut sahiplerine söz verilen 500 TL'lik kira da ödenmedi. Ocak 2009 tarihinde  verilmeye başlanması gereken kiralar, 2009 yılının ortalarında ödenmeye başlarken,  Aralık 2009 tarihinde de kesildi.
Şirketle iletişime geçmek isteyen konut sahiplerinin muhatap bulamadığı da ifade edilenler arasında yer bulurken, diğer yandan teslim edilmeyen evler için aidat istendiği de iddialar arasında.

 HAN YAPI: 1.5 MİLYON TL TAZMİNAT ÖDEDİK
Han Yapı'dan yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: "Birinci etapta 696, ikinci etapta 388 konut yapıldı. Birincisinde yaşam 2 yıl önce başladı. 2. etapta ise müteahhidimiz Turan Hazinedaroğlu'nun sıkıntıya düşmesi ve anahtar teslimi ihale ettiğimiz işini bitirememesinden kaynaklanan bir gecikme oldu. Müteahhidin sözleşmesinin fesh edilmesinin ardından şantiyeyi devralarak inşaatı en kısa sürede tamamlamaya çalıştık. Sözleşme gereği hak sahiplerine Şubat 2010 dahil olmak üzere yaklaşık 1 milyon 500 bin TL'lik gecikme tazminatı ödedik. Dairelerin yaklaşık 250 adedinin teslimi yapıldı. Kalanların teslimi bizim ve müşterilerimizin programlarına göre sürdürülüyor. Mayıs başı itibariyle sitede 30 civarında aile yaşamaya başladı.


İsthanbul projesinin 2006'daki açılış toplantısına o dönemdeki ortaklarının yanı sıra İstanbul Valisi Hilmi Güler ve projenin tanıtım yüzü olan Ahmet Mete Işıkara da katılmıştı.

 

YÖNETİM KURULU NE DİYOR?
TİM?eski Başkanı Oğuz Satıcı ve Orka Tekstil Başkanı Süleyman Orakçıoğlu'nun kurucu başkan olduğu Han Yapı'nın yönetiminde Türk iş dünyasının diğer ünlü isimleri de yer almıştı. Şirketin yönetimdeki Oğuz Satıcı, Mehmet Büyükekşi ve Hüseyin İşçi'nin evsahiplerinin eleştirilerine yönelik açıklaması ise şöyle oldu:

Oğuz Satıcı
TİM eski Başkanı Han Gayrimenkul Başkanı
İsthanbul evlerinin operasyonunu Han Yapı'nın kurucu ortaklarından olan Mehmet Büyükekşi yapıyor. Bildiğim kadarıyla sorun yok.
Gecikme olduğu doğru ama, projenin çok büyük bir bölümü teslim edildi. Ama bu, inşaat şirketi olan Hazinedaroğlu'nun sıkıntısından kaynaklandı. Fakat, biz ev sahiplerine rayiç bedellerini de gecikmeden kaynaklanan kira bedellerini de ödedik. Bu projeyle kimsenin çivi çakmadığı bir bölgede büyük bir proje yaptık. Ve öncü olduk.

Mehmet Büyükekşi
TİM Başkanı Han Gayrimenkul Kurucu Ortağı
Benim bildiğim, evlerin hepsinin teslim edildiği. Ben, iki yıldan beri yönetimde yokum. Zaten, orada şahsi hissem de yoktu. Şirketimizin hissesi vardı. Şirketimizin hisselerini de Hüseyin İşçi temsil ediyor.

Hüseyin İşçi
Han Yapı Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi
Sorun yok. Şubat sonuna kadar kiraları ödedik. Şubat sonunda inşaat bitti. Ev alanları sırasıyla davet ettik. İkinci etaptaki 388 konutun yaklaşık 250'sinin teslimlerini gerçekleştirdik.
Çimler hariç peyzajı bitirdik. Yalıtımla ilgili bir kaç noktada sorun vardı. Onları da bitiriyoruz. Sosyal tesisler bitmedi. Sosyal tesisleri de ay sonuna kadar bitireceğiz. Otopark çizgisi çekeceğiz. Ay sonuna kadar tamamını bitirmeye çalışıyoruz.
Tebernüş Kireçci

 

 


Geri Dön