30 / 04 / 2024

Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nun tescillenmesi için başvuruldu!

Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nun tescillenmesi için başvuruldu!

Harbiye Açıkhava Tiyatrosu için hazırlanan tavan projesi, tiyatronun yıkılacağı söylentilerini gündeme getirdi. Bunun üzerine CHP’li vekiller Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’ne verdikleri dilekçe ile tiyatronun tescilli eser olmasını istedi.



İstanbul Kültür Daire Başkanlığı’nın, Cemil Topuzlu Harbiye Açıkhava Tiyatrosu için hazırladığı açılır kapanır tavan projesi, tiyatronun yıkılacağı söylentilerini gündeme getirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclis üyeleri Hüseyin Sağ ve Hakkı Sağlam tarafından İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne yapılan başvuru ile 1947’den beri hizmet veren tiyatronun tescilli eser olması istendi.


Hürriyet Gazetesi yazarı Cengiz Semercioğlu, katıldığı bir yemekte konuşulan Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nun yıkılacağı bilgisini köşesine taşımıştı. İBB ise yıkım iddiaları yalanlandı. Projenin “Olumsuz hava koşullarına karşı sahnenin üzerine açılır kapanır tavandan ibaret olduğu” ifade edildi. Sözlerinin arkasında olduğunu belirten Semercioğlu ise kendisinin 5 şahidinin olduğunu ve hazırlanan projenin kamuoyuna duyurulmasını istedi. Semercioğlu, “İBB Kültür Dairesi Başkanı Abdurrahman Bey’in çılgın projesi; sahnesi büyüyecek, yönü sağa dönecek ama Açıkhava yıkılmayacak. Mimarlar, aklınızı koruyun.” dedi.


Konuyla ilgili CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri Hüseyin Sağ ve Hakkı Sağlam da İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne verdikleri dilekçe ile tiyatronun tescilli eser olmasını istedi. Dilekçede, “1969’da açılan AKM için bile tarihi eser tartışmaları sürerken 1947’de hizmete giren 72 yıllık Harbiye Açıkhava Tiyatrosu tarihi eser değil mi? Tarafınızdan mimarî ve tarihî değerinin yanında İstanbul’da anı değeri olan önemli tarihi yapıtlardan biri olan binanın tescilli eser olması gerekir. Bu anlamda gereğinin yapılarak binanın tescilli eser olarak işlemlerin başlatılmasını rica ederiz.” denildi.



Burak ÇAN/Yarına Bakış


Geri Dön