03 / 05 / 2024

Harbiye Kongre Vadisi hizmete açıldı!

Harbiye Kongre Vadisi hizmete açıldı!

Türkiye'nin en büyük kongre ve kültür merkezi İstanbul Kongre Merkezi açıldı



İBB'den alınan bilgiye göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen Türkiye'nin en büyük kongre ve kültür merkezi İstanbul Kongre Merkezi, Başbakan Erdoğan ve Başkan Topbaş tarafından açıldı. Törende konuşan Erdoğan, "Medeniyet yarışı böyle eserlerle yapılır. Bu salonların anlamı çok büyük" dedi.
İstanbul, Haliç Kültür Merkezi'nin ardından 2010 AB Kültür Başkentliğine yakışan dev bir yatırım daha kazandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye'nin en büyük kongre ve kültür merkezi olarak inşa edilen İstanbul Kongre Merkezi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın ev sahipliği yaptığı törene Fransız Senato Başkanı Gerard Larcher, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul Valisi Muammer Güler, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile bazı İstanbul Milletvekilleri, Fransız senatörler, Büyükşehir Bürokratları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Toplam 19 bin metrekarelik alana ve 120 bin metrekarelik inşaat alanına sahip İstanbul Kongre Merkezi, ilk olarak 28 Eylül - 8 Ekim tarihlerinde İstanbul'da yapılacak "2009 Dünya Bankası IMF Guvernörler Toplantısı"na ev sahipliği yapacak. Daha önce birçok başarılı organizasyona başarıyla ev sahipliği yapan İstanbul, yaklaşık 20 bin kişinin katılımıyla düzenlenecek IMF toplantısında bir kez daha dünyanın önemli kararlarının alındığı lider şehir olacak.

Başbakan Erdoğan; "İstanbul kongrede ilk 10'a girecek..."

Törende konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çatısı altında bulunulan eserin yerin altında 7 kat, yerin üstünde de 5 kat olmak üzere 120 bin metrekarelik bir alan olduğunu ve anlaşma süreleriyle birlikte ele alındığında bir yıl gibi kısa bir zamanda bitirildiğini belirterek, "Haliç Kongre ve Kültür Merkezi ile İstanbul Kongre Merkezi'nin yapımları bize nasıp oldu. Medeniyet yarışı bunlarla yapılır. Kültürde, sanatta sıçramayı yapamazsanız, medeniyet yarışında yoksunuz. O bakımdan bu salonların anlamı çok büyük. Türkiye, yeniden tarihe dönüyor, yeniden ayağa kalkıyor. Çünkü benim ülkemde ne yazık ki 10 yılları aşan sürede başlayıp da bitirilemeyen eserler var. Artık bunlar geride kaldı" diye konuştu.

Türkiye'nin IMF ve Dünya Bankası toplantısına hazır olduğunu belirten Erdoğan, şöyle konuştu; "Amerika dışında 3 yerde IMF ve Dünya Bankası toplantısı yapıldı bugüne kadar... Yıl 1955 bir kez daha Türkiye'de yapıldı. Sonra Singapur. 3. kez de 6-7 Ekim tarihlerinde İstanbul'da, bu salonda, bu kongre merkezinde yapılacak. Peki nasıl oldu bu? Nasıl aldınız bunu? IMF ile birçok görüşmelerimiz var. Bunlar da devam ediyor. Bütün bu görüşmelerin arasında bir taraftan bu yarışın içerisinde
şurayı yaptık. Ve hepsinden öte yerin dibinde adeta bir şehir kuruldu. Tarihte bunun benzerleri vardır ama bakın şimdi de bu adım atıldı."

Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'nun yıkımıyla alakalı açıklamalarını yaptığı zaman bazı çevrelerin adeta kıyamet kopardıklarını ifade eden Erdoğan, "Biz daha güzelini, daha iyisini burada yapacağız. 600 kişilik bir salon olacak, sahne çok daha farklı olacak dediğimiz zaman buna inanmadılar. Olumsuz kampanyalar yaptılar. Peki bu olumsuz kampanyaları yapanlar, Muhsin Ertuğrul bitti acaba hangi yüzle gelip diyecekler ki `Nasıl olmuş'. Ne derlerse desinler biz yolumuza devam ediyoruz aynı kararlılıkla... Sanat camiasının temsilcilerine söylüyorum, bizi yanlış anlamaya devam etmeyin bırakın bu işleri. Yeter ki siz sanata ideolojileri değil, sanata fikrinizi, düşüncenizi katın da bu ülkeye bir şeyler kazandırın" diye konuştu.

Yeni yapılan kongre merkezi ile Lütfi Kırdar'ın bütünleştiğini ve tünel geçitleriyle birbirine bağlandığını, Muhsin Ertuğrul ile zaten yan yana olduğunu kaydeden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü; "Şimdi Cemil Topuzlu ile de burayı bütünleştireceğiz. Sadece açık hava tiyatrosu olarak görev yapmayacak. Onun üstünü de mobil açılıp kapanan bir çatıyla örteceğiz. Kışın da oradan istifade eder hale geleceğiz. Böylece bu bölgede yapılan etkinlikler uluslararası noktada bir şey olduğu zaman, 'Acaba şu olur mu, olmaz mı' diye bizi düşündürtmeyecek. Bunların hepsi rahatlıkla bu bölgede yapılabilir. Böyle dev bir eser bir yılda biterken, Atatürk Kültür Merkezi'nin temelinin 1946 yılında atıldı ve 1969 yılında açılabildi. Farkı anlatmaya gerek var mı? Halep oradaysa arşın burada. Türkiye'deki yapılan kongrelerin yüzde 85'inin İstanbul'da gerçekleşiyor. İstanbul, artık dünyada ve Avrupa'da farklı
bur konuma yükseliyor. İstanbul, artık dünya kenti ve adını duyurmuş durumda. 1998 yılında kongre turizmi alanında dünyada 49. sıradayken, 2008'te 15. sıraya yükseldi. Bu yatırımla artık Türkiye ilk 10'a adaydır. İstanbul, dünyada kongreler denince ilk akla gelen 20 şehir arasında yer alıyor. Hedef önce ilk 10'a girmek, sonra ilk 5'e girmek. Göreve geldiğimizde 12 milyon olan turist sayısı 26 milyona çıktı ve 8,5 milyar dolar olan turizm geliri de 22 milyar dolara yükseldi."

Başkan Topbaş; "Hedefimiz 10 milyon turist..."

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da İstanbul Kongre Merkezi'nin Türkiye'nin en büyük kongre merkezi olduğunu ve Muhsin Ertuğrul Sahnesi ile birlikte 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'un kültür hayatına taze bir soluk getireceğini belirterek, "İstanbul, bütün dünyayı saran ekonomik risk tablolarına rağmen hala cazibesini koruyor. Yatırımcılar tarafından `fırsatlar şehri' olarak nitelendirilmeye devam ediyor. İstanbul, değişimini büyük bir hızla gerçekleştiriyor. Artık bir sanayi kenti yerine daha nitelikli işgücü ihtiyacına cevap veren, bir kongre, fuar, moda, sanat, eğitim, sağlık ve finans kenti oluyor" diye konuştu.

Aldığı turist sayısı bakımından 2002 ile 2008 yılları arasında yüzde 350 büyüme gösteren İstanbul'un geçtiğimiz yıl Londra ve Paris'ten sonra, Avrupa'nın en çok ziyaret edilen 3.büyük şehri olduğuna dikkat çeken Başkan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; "Bugün İstanbul, uluslararası toplantı ve kongre pazarındaki önemli destinasyonlar arasında yer alıyor. Barselona, Viyana, Paris, Roma, Hong Kong gibi önemli kongre şehirleri ile yarışacak seviyeye ulaştı. İstanbul kongre turizminde birinci lige çıktı. 1999 yılında 23 kongre yapılan İstanbul'da bu gün gururla söylüyorum ki, 72 kongre yapılıyor. İstanbul, kongre turizmi açısından dünyada 1998 yılında 49. iken 2008 yılında ise sıralamada 15'e yükseldi. Yani İstanbul, Kongre Turizminde ilk 20'de yer alarak 1. ligdeki yerini korumaya devam ediyor. Sütlüce Kültür Merkezi, Kongre Vadisi gibi çok önemli eserlerle hedefimiz, Kongre Turizmi açısından Avrupa'da ilk 5, dünyada ise ilk 10 arasına girmektir. Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan bu eşsiz şehir, dünyanın gidilmesi gereken 10 şehri arasında ilk sıralarda yer alıyor. 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul için 10 milyon turist hedefliyoruz."

Proje kapsamında yenilenen Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'nun inşaatına bundan bir yıl önce çok büyük tartışmalar eşliğinde başlandığını hatırlatarak, "Tiyatronun yıkılıp yeniden yapılmayacağını söyleyenler oldu. Bu projenin 2010 Avrupa Kültür Başkentliği'ne yetişmeyeceğini iddia edenler oldu. İşte bugün burada bütün bu iddiaların, yaşanan tartışmaların ne kadar yersiz olduğuna hep beraber şahit oluyoruz. İstanbul Kongre Merkezini 12 ay gibi kısa bir sürede tamamlayarak şehrimizin hizmetine sunuyoruz. İstanbul Kongre Merkezi şehrimize ve ülkemize hayırlı uğurlu olsun" şeklinde konuştu.

Törende konuşmanın ardından Erdoğan, Fransız Senato Başkanı Gerard Larcher, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bazı İstanbul milletvekilleri ile Fransız senatörler sahneye çıkarak, merkezin açılışını kurdeleyi keserek gerçekleştirdi. Törende Yekta Kara ile Ali Taygun tarafından hazırlanan "Farkların Ahengi" adlı 30 dakikalık gösteride orkestradan mehter takımına, Karadeniz folklor ekibinden sema gösterisine kadar birçok etkinlik de bir arada sunuldu.

Trafik yeraltına alındı

Tüm İstanbulluların yanı sıra ulusal ve uluslararası platformda hizmet verecek kongre merkezini trafikten arındırmak ve bütünlüğü sağlamak için bir tünel de yapıldı. Tünelin üzerinde çok amaçlı sergi alanları oluşturuldu. Kongre Merkezi'nde yer altına alınan trafiğin geçtiği tünelin toplam uzunluğu 485 metre. Bu alanda sadece acil durumlar için servis yolu bağlantısı yapılacak.

Muhsin Ertuğrul Sahnesi de yeniden inşa edildi

Kongre Merkezinin bünyesinde modern şekilde yeniden inşa edilen Muhsin Ertuğrul Sahnesi ile Açık Hava Tiyatrosu'nun yanı sıra çok amaçlı salonları da yer alıyor. Toplam 5 kattan oluşan Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu 600 kişilik seyirci kapasitesine sahip. Sahnede sanatçı odalarının yanı sıra fuaye ve kafeteryanın yanı sıra kütüphane de yer alıyor.

Harbiye Açık Hava Tiyatrosu ise aynen korunduğu projede yeni bir sanat ve kültür merkezi anlayışı ortaya kondu. "Denize Açılan Meydan" konseptiyle Açık Hava Tiyatrosu önünde oluşturulan meydan ile üst kottaki Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'nu da içine alan meydan arasındaki yeşil bant korundu.

330 milyon liraya mal oldu

Temeli 14 Şubat 2008'de atılan ve 7 kat yer altı + 5 kat yer üstü olarak inşa edilen kongre merkezinin toplam maliyeti 330 milyon TL. Son sistem teknolojinin kullanıldığı ve canlı yayın ile simültane çeviri odalarının da olduğu merkezde, 3 bin 500 kişilik çok amaçlı salon dışında 500 metrekare ile 1300 metrekare arasında değişen farklı büyüklüklerde 5 adet salon bulunuyor. IMF Guvernörler Toplantısı için 1000 adet 20 metrekare büyüklüğünde çalışma ofisleri oluşturulan kongre merkezi 850 araç kapasiteli otoparka sahip.

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Türkiye'nin en büyük kongre merkezi İstanbul'da açıldı

Başbakan Erdoğan, Sembol İnşaat ve Taca'nın 13 ay gibi rekor bir sürede bitirip IMF zirvesine yetiştirdiği dev kongre sarayını açtı

Taksim'de yerin 7 kat altına inen merkez 330 milyon liraya maloldu. Erdoğan "Türkiye tarihe dönüyor, yeniden ayağa kalkıyor" dedi. Türkiye'nin en büyük kompleksi olan İstanbul Kongre Merkezi, 330 milyon liralık yatırımla 13 ay gibi kısa bir sürede bitirilerek hizmete açıldı. Merkezin açılışını yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı konuşmada yapımı 10 yılı geçen birçok yatırıma şahit olunduğunu hatırlatarak merkezin, yerin altında 7 kat, yerin üstünde de 5 kat olmak üzere 120 bin metrekarelik alanı olduğunu ve anlaşma süreleriyle birlikte ele alındığında 13 ay gibi bir zamanda bitirildiğini belirtti. "Türkiye, yeniden tarihe dönüyor, yeniden ayağa kalkıyor" diyen Erdoğan "Çünkü benim ülkemde ne yazık ki 10 yılları aşan sürede bitirilemeyen eserler var. Artık bunlar geride kaldı" dedi.

SALONLARIN ANLAMI ÇOK BÜYÜK
Haliç Kongre Merkezi ile İstanbul Kongre Merkezi'nin yapımlarının kendilerine nasip olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan "Medeniyet yarışı bunlarla yapılır. Kültürde, sanatta sıçramayı yapamazsanız, medeniyet yarışında yoksunuz. O bakımdan bu salonların anlamı çok büyük" dedi. Türkiye'nin IMF ve Dünya Bankası toplantısına hazır olduğunu belirten Erdoğan "Amerika dışında 3 yerde IMF ve Dünya Bankası toplantısı yapıldı. Yıl 1955 bir kez daha Türkiye'de yapıldı. Sonra Singapur. 3. kez de 6-7 Ekim tarihlerinde bu salonda, bu kongre merkezinde yapılacak. Peki nasıl oldu bu? IMF ile birçok görüşmemiz var. Bütün bu görüşmelerin arasında bir taraftan bu yarışın içinde şurayı yaptık. Ve hepsinden öte yerin dibine adeta bir şehir kuruldu. Tarihte bunun benzerleri vardır ama şimdi de bu adım atıldı" dedi.

BU PROJE BİZİM RÜYAMIZDI
Belediye başkanlığı döneminde Kongre Vadisi çalışmasını başlattığını hatırlatan Erdoğan "Lütfi Kırdar ile başlattık. Ve ilk defa uluslararası çok büyük bir toplantı Habitat II'yi yaptık. Bu toplantı ile Kongre Vadisi gündemine düştü. O gün bugündür rüyamızdı. Lütfi Kırdar kısa sürede bitirildi. Ama yeterli görmedik. Dedik ki Kongre Vadisi ise Cemal Reşit Rey, Lütfi Kırdar, Cemil Topuzlu, yeni yapacağımız bu merkez ve Muhsin Ertuğrul" dedi.

Tiyatro eskisinden daha güzel oldu
Başbakan Erdoğan, Muhsin Ertuğrul tiyatrosunun yıkımıyla alakalı bazı çevrelerin kıyamet kopardıklarını da belirterek "Daha iyisini yapacağız. 600 kişilik bir salon olacak dediğimiz zaman inanmadılar. Peki bu olumsuz kampanyaları yapanlar, şimdi hangi yüzle buraya gelecek" dedi.  Bu arada, Erdoğan'ı bir grup protesto etti. Erdoğan da "Bunu hoşgörüyle karşılıyoruz. Öğrenecekler. Türkiye'nin aydınlık yarınlara gidişini engelleyemeyecekler" dedi.

IMF bastonuyla yürümeyeceğiz
Başbakan Erdoğan, büyüme hedeflerini IMF'den gelecek paraya göre hesaplamadıklarını belirterek, "Ayaklarımızın üzerinde durma gayreti içerisindeyiz. Bastonla yürüme niyetinde değiliz" dedi. Erdoğan, açılışın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Büyüme hedefleri ve piyasaların, IMF'den gelecek paraya bağlı olduğu açıklamaları ile ilgili bir soruya Başbakan "Hedeflerimizi IMF'den gelecek paraya göre hesaplamadık. Mevcut durumumuza göre hesaplandı. Kendi ayaklarımızın üzerinde durma gayreti içindeyiz. Bastonla yürüme niyetinde değiliz" yanıtını verdi.

Merkezin 7 katı yeraltında
Sembol ve Taca İnşaat'ın yaptığı merkezin zemin altında kalan bölümü Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'na bağlı olarak çalışabilecek şekilde planlandı. Gerektiğinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nı destekleyecek ve çok amaçlı salon ihtiyacına cevap verecek. 7'si yeraltında olmak üzere 12 katlı olan Merkez, çok amaçlı kullanıma sahip. Merkezde geniş fuaye alanları, 15 toplantı salonu, 40 simultane odası, 3 bin 500 kişilik salon, 10 canlı yayın, 9 ışık ve ses odası, baskı ve sağlık merkezi bulunuyor.  Merkezde aynı anda 850 görüşme yapılabiliyor.

Kongre alanı araç geçişine kapatıldı
İstanbul Kongre Merkezi'nin 330 milyon TL'ye mal olduğunu açıklayan Erdoğan, bu eserin 24 saat esasına göre, gece gündüz demeden çalışılması, ortalama bin 500 ile 2 bin arasında elemanın çalışması ile 13 ayda tamamlandığını dile getirdi. Ayrıca Taşkışla Caddesi bir tünel yol ile kongre merkezine bağlanıyor. Trafik akışı yine çift yönlü olarak toprak altına alınarak bölge yayalaştırıldı.
Mustafa MEYDAN/Star

Harbiye Kongre Vadisi açıldı!


Geri Dön