22 / 12 / 2024

Harita kadastro çalışmaları nasıl yapılır? Harita aletlerinin özellikleri ve ölçümü nedir?

Harita kadastro çalışmaları nasıl yapılır? Harita aletlerinin özellikleri ve ölçümü nedir?

Sürekli gelişmekte olan şehir ve köylerde tapuları yenilemek için yapılan harita kadastro çalışmaları önemli bir süreçtir. Günümüzde de bu çalışmalar yürütülerek eski tapular kaldırılarak yenileri verilmektedir. Bu durumda harita kadastro nedir ve nasıl yapılır soruları önem kazanıyor. 



HARİTA KADASTRO ÇALIŞMALARI NASIL YAPILIR?

Harita kadastro çalışmaları yapılırken belirli bir süreç takip edilir. Öncelikle çalışılacak bölgeye nirengi taşı denilen köşeli (altıgen) taşlar yerleştirilir. Bu taşlar, 1,5 metre uzunluğunda ve altıgen şeklindedir. Nirengi taşları  yüksek bir tepeye veya dağa çimento ile sabitlenerek  dikilir. Ayırt edilebilmesi için beyaza boyanır. Taşların bulunduğu konum, GPS  cihazları kullanılarak tam olarak belirlenir.

Ardından poligon noktaları belirlenir. Poligon noktaları, çivi, boru ve taş şeklinde olabilir.  Sert zeminler için çivi, biraz yumuşak zeminler için boru ve daha geniş arazilerde ise taş dökümü kullanılır. Arazilerde taş dökümü yapıldıktan sonra ölçülen yerlere poligonlar atılır. Ölçülecek alanlara poligon noktaları yerleştirildikten sonra, bu noktalar GPS cihazları ile nirengi taşına bağlantı kurulur.  Ardından, özel olarak tasarlanmış Laica Total ve Topcon Total gibi yüksek hassasiyetli ölçüm cihazları kullanılarak ölçüm işlemi gerçekleştirilir.

 Harita kadastro çalışmaları nasıl yapılır? Harita aletlerinin özellikleri ve ölçümü nedir?

HARİTA KADASTRO ÇALIŞMALARI KAÇ KİŞİ İLE YAPILIR?

Ölçüm çalışmaları genellikle en az üç kişilik bir ekip tarafından gerçekleştirilir:

  • Krokici (Topoğraf): Krokici, ölçülen alanın topoğrafik haritasını çizen kişidir. 

  • Aletçi: Aletçi, ölçüm işlemi sırasında kullanılan ölçüm cihazlarını okuyan ve ayarlayan kişidir.

  • Jeloncu: Ölçüm sırasında kullanılan reflektörü bina veya arazi sınırına tutarak yansımayı sağlayan kişidir.

HARİTA KADASTRO ÇALIŞMALARINDA ALETLERİN ÖZELLİKLERİ 

Aletler, poligon noktalarının üzerine konularak ölçümlere başlanır. Bu ölçüm cihazları, dikey ve yatay olarak 300 derece dönebilme özelliğine sahiptir. Daha hassas ölçümler yapabilmek için bazı modellerde 400 Grad'a kadar dönüş yapabilme özelliği bulunur. Başka bir eleman, diğer bir poligon noktasında reflektörü (jelonu) tutarak iki poligon noktası arasında okuma yapar. Alet, dikey açı, yatay açı, yükseklik, dikey mesafe (x, y, z) gibi önemli verileri hassas bir şekilde kaydeder.

Kadastro çapı nedir? Kadastro çapı ne işe yarar? Nasıl alınır?

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü 202 personel alımı yapıyor! Mülakat yok! Başvurular başladı! Fırsatı kaçırmayın

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden rekor sayıda personel alımı! Bu kadrolara tam 202 personel alınacak!


Geri Dön