24 / 12 / 2024

Harput Holding'e ait entegre tekstil fabrikası törenle açıldı!

Harput Holding'e ait entegre tekstil fabrikası törenle açıldı!

Fikri Işık, "Türkiye'nin 4'üncü sanayi devrimini ıskalamaması lazım, yine tribünden izlememesi lazım. Tüm sanayicimiz, bundan sonraki süreçte yapacağı tüm yatırımlarda bu sanayi devriminin gereklerini hesaba katmalı." dedi.



Işık, Mustafakemalpaşa ilçesinde Harput Holding'e ait entegre tekstil fabrikasının açılış töreninde yaptığı konuşmada, üç etaptan oluşan 500 milyon lira değerindeki yatırımın ilk etabının açılışını yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.


"Son 20 yılda, Avrupa'da tekstil sektöründe tek seferde yapılan en büyük yatırımın açılışını yapıyoruz" diyen Işık, tekstil sektörünün günlük "pes iplik" ihtiyacının 3 bin ton olduğunu ancak bu ihtiyacın sadece bin 200 tonunun yerli imalatla karşılanabildiğini belirtti.


Açılışı gerçekleştirilen tesiste günlük ortalama 100 ton civarında "pes iplik" üretileceğini anlatan Işık, "Birinci etapta 210 kişiye istihdam sağlayacak bu projenin diğer iki etabı da tamamlanınca, toplam istihdam bine çıkacak. Yani hem ithalatın yerli üretimle karşılanması hem de istihdam açısından son derece değerli bir tesisin açılışını gerçekleştiriyoruz. Böyle önemli bir projeyi hayata geçiren Harput Holding'i yürekten tebrik ediyorum." diye konuştu.


Işık, Türkiye ekonomisinde çok olumlu gelişmeler yaşandığını ifade ederek, şöyle devam etti:


"2015 yılında, Orta Vadeli Program beklentimize paralel olarak yüzde 4 büyüdük. Küresel ekonominin henüz tam anlamıyla toparlanamadığı bir ortamda kalkınmamızı sürdürdük.Yüzde 4'lük büyümeyle G-20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen 4'üncü ülke olduk. Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkeler ortalamasının iki katından fazla büyüdük. Özellikle son çeyrekte yakaladığımız yüksek performansı, bu yılın ilk çeyreğine de taşımış durumdayız. Şubat ve mart aylarında ihracatımız da yeniden artış eğilimine girdi. Böylece, yıllıklandırılmış dış ticaret açığı 2010'dan bu yana en düşük seviyeye indi. Ocak ve şubat aylarında sanayi üretiminde gördüğümüz yüksek yıllık artışlar, adeta 2016'nın çok daha bereketli geçeceğini müjdeliyor."


- "Üretim Reform Paketi çalışmalarımızı yoğun şekilde sürdürüyoruz"


Özel sektör kaynaklı büyümenin nitelikli büyüme olduğunu ifade eden Işık, AK Parti hükümetleri olarak ilk günden itibaren bu gerçeğe azami derecede dikkat ettiklerini aktardı.


Işık, 2002-2015 döneminde, yıllık ortalama yüzde 4,7 oranında büyüme başarısını şişirilmiş kamu harcamalarıyla değil, özel kesimin yatırımları, üretim ve ihracatla başardıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:


"Ar-Ge Reform Paketi gibi çok kapsamlı bir yasal düzenlemeyi hayata geçirdik. Bu reform paketinin ikincil mevzuat düzenlemesini de tamamlamak üzereyiz. Sınai mülkiyetle ilgili mevzuatı tek çatı altında toplayan, patent, marka ve tasarımlarla ilgili başvuru ve tescil süreçlerini her yönüyle iyileştiren yasa tasarımızı da hazırladık ve TBMM'ye gönderdik. Çok önemli düzenlemeler içerecek 'Üretim Reform Paketi' çalışmalarımızı da yoğun şekilde sürdürüyoruz. KOSGEB bünyesinde de önemli adımlar attık, desteklerin şartlarını iyileştirdik."


Yeni ve doğru yatırımlarla üretim kapasitesini hem nicelik hem de nitelik olarak geliştirmek gerektiğini ifade eden Işık, "Biz ülke olarak, yeterli tasarrufu olmayan bir ülkeyiz. Bu nedenle yatırım ve harcama yaparken adeta kılı kırk yarmalı, kaynaklarımızı doğru kullanmalıyız. Ar-Ge ve tasarım gibi katma değeri yüksek alanlara daha fazla harcama yapmalıyız." ifadelerini kullandı.


- "Tasarım faaliyetlerini de destek kapsamına aldık"


Işık, özellikle tekstil ve hazır giyim gibi sektörlerde, tasarım yeteneklerini artırmanın önem taşıdığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:  


"Bunu bildiğimiz için son Ar-Ge Reform Paketi ile tasarım faaliyetlerini de destek kapsamına aldık. Yatırım yaparken, o yatırımın ülkenin ekonomik ihtiyaçlarıyla uyumlu olması gerekiyor. Bir yatırım, ihracatımızı artırmalı, ithalatımızı azaltmalı, ülkeye bir teknoloji kazandırmalı veya önemli bir istihdam oluşturmalı. Dünya 4'üncü sanayi devrimine doğru ilerliyor. Bu devrim, üretim alışkanlıklarımızı çok ciddi bir şekilde etkileyecek. Günümüzde ve özellikle gelecekte, ürettiğiniz ürün elbette düşük teknolojili bir ürün olabilir ancak o ürünü ürettiğiniz tesisin düşük teknolojili olması mümkün değil. Artık ne üretiyor olursanız olun en iyi makinelerle en yeni teknolojilerle akıllı üretim sistemleriyle üretmek durumundasınız. Aksi takdirde, küresel alanda rekabetçi olma şansınız kalmayacaktır."


- "Türkiye'nin 4'ncü sanayi devrimini ıskalamaması lazım"


Türkiye'nin ilk 3 sanayi devrimini maalesef tribünden izlediğini ve rol alamadığını anlatan Işık, şunları kaydetti:


"4'üncü sanayi devrimi öyle bir devrimki ne ürettiğiniz önemli değil, nasıl ürettiğiniz önemli. Artık makinelerin birbiriyle konuştuğu, raftaki gömleğin satışının anında elektronik sistemle fabrikadaki üretim tezgahına bildirildiği ve üretim planlamasının otomatik olarak gelen bilgiler doğrultusunda yapıldığı bir anlayış. Türkiye'nin 4'ncü sanayi devrimini ıskalamaması lazım, yine tribünden izlememesi lazım. Tüm sanayicimiz, bundan sonraki süreçte yapacağı tüm yatırımlarda bu sanayi devriminin gereklerini hesaba katmalı. Yenilikçi ve yeşil üretim anlayışıyla hazırladığımız yeni üretim ve reform paketinde bu 4'üncü sanayi devriminin gereklerini yapabilecek yasal altyapıyı inşallah oluşturacağız. Arzu ediyoruz ki ne üretirsek üretelim nasıl ürettiğimize dikkat edelim; ne yaparsak yapalım artık yenilikçi bir anlayışla yapalım. Türkiye'nin buna ihtiyacı var. Türkiye, katma değeri yüksek ürün üretmek zorunda. Bunu başarmanın yolu, üretimde teknolojiye daha fazla odaklanmak."


Bakan Işık, daha sonra Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ve Miranlı İplik Yönetim Kurulu Üyesi Sadi Etkeser ile açılış kurdelesini kestiği tesisi gezdi.



AA


Geri Dön