02 / 05 / 2024

Hasan Karabağ: Bayraklı'da ruhsat kurulu şart!

Hasan Karabağ: Bayraklı'da ruhsat kurulu şart!

Deprem bölgesinde yüksek binalara ruhsat verme konusuna Bayraklı Belediyesi'nin vakıf olmadığını belirten Başkan Hasan Karabağ; 'Ne biz, ne de yapı denetim şirketleri bu konuda uzman Bayraklı'da ruhsat kurulu şart dedi...



Deprem bölgesinde yüksek binalara ruhsat verme konusuna Bayraklı Belediyesi'nin vakıf olmadığını belirten Başkan Hasan Karabağ; 'Ne biz, ne de yapı denetim şirketleri bu konuda uzman. Ruhsat için daha deneyimli kurumlarla çalışmalıyız' dedi Bayraklı Belediyesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) işbirliğinde 'Yeni Kent Merkezi'nde deprem-zemin-yapı etkileşimi' konulu çalıştay gerçekleştirildi, izmir'de ilk kez düzenlenen deprem çalıştayında konuşan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ. 'Yüksek yapıların zemin analizleri konusunda ilgili tüm birimler tarafından oluşan uzman bir kurula ihtiyaç var. Deprem ve zemin etkileşimi konusunu sürekli gündeme getireceğiz' dedi. epekule Kongre Merkezinde gerçekleştirilen çajıştaya Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ. DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Yer Fiziği Ana Bilim Dalı Başkam ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçığ, DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Yer Fiziği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve DEÜ Ege Bölgesi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Akgün, Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden Öğretim Görevlisi Dr. Erhan Tekin ve Reftek firmasından Amir Hanna. belediye bürokratları ve çok sayıda bilim insanı katıldı. Çalış tayda yeni kent merkezi alanında 2008-2014 yıllan arasında deprem-zemin yapı ilişkisinin araştırılması kapsamında yapılan çalışma sonuçlan ve önerileri tanıtılarak katılımcılara bilgi verildi. 


Kurul oluşturulmalı Çalıştaym açılış konuşmasını yapan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, 'Bayraklı, yeni kent merkezi-liman arkası denen yerin bulunduğu bir ilçe. Değişen yönetmelikler içinde büyükşehirde kumlan yüksek yapılar kurulunun işlevsiz hale gelmesinden sonra yüksek yapılann ruhsatlan direkt bizlerden, ilçe belediyelerinden istenmeye başlandı. Ruhsatlan veren ilçe belediyesi olarak hem personel hem de ilgili firmalar açısından durumumuzu değerlendirdik. Zemin iyileştirme ve bu bölgenin zeminleri konusunda konuyla ilgili belediyemizde görevli personelimizin yeterince bilgi sahibi olmadıklarını düşünüyorum. Bu işleri denetleyen denetim firmalarının da zemin iyileştirme konusunda yeterli bilgiye sahip olduğunu sanmıyorum. Bu iş sadece yapı denetini firmaları, ilçe belediyesi, büyükşehir ve Çevre Şehircilik il Müdürlüğü'niin konusu değil. Yüksek yapıların zemin iyileştirme çalışmalarını kontrol edecek mekanizma; üniversiteler, odalar, ilgili ilçe belediyesi. Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi temsilcilerinin bulunduğu uzman ekipler tarafından oluşan bir kurul tarafından bilimsel zeminde tespit edilip çalışılmasıvla mümkün olur diye düşünüyonım. Hem altyapı hem de zemin iyileştirme ve teknikleri konusunda bu işle ilgili yapı denetim firmalarının yeterli olmadığını düşünüyorum. Bundan sonra bu konuyu yapacağımız çalıştaylar ve toplantılarla daha sık gündeme getireceğiz' dedi. 



Haber Ekspres


Geri Dön