28 / 04 / 2024

Hasan Sözbilir: İzmir'de deprem fırtınası şeklinde sarsıntılar devam edecek!

Hasan Sözbilir: İzmir'de deprem fırtınası şeklinde sarsıntılar devam edecek!

DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bu gece İzmir'de yaşanan depreme ilişkin konuştu. Sözbilir, "Deprem fırtınası şeklinde sarsıntıların devam edeceğini söyleyebiliriz. Bu durumda biraz daha depremler şiddetini hissettirecek şekilde devam edecek" dedi.



Afet ve Acil Durum Yönetimi Deprem Dairesi Başkanlığı verililerine göre; bugün saat 02.37’de, merkez üssü Seferihisar açıkları olan 4.5 büyüklüğünde deprem oldu.

Seferihisar’a 21.44 kilometre uzaklıkta, Ege Denizi’nde yerin 6.91 kilometre altında olduğu belirlenen deprem, kent merkezi ile ilçelerinde hissedildi. Vatandaşlara tedirginlik yaşatan depremde can ve mal kaybı meydana gelmedi. Sözcü'de yer alan habere göre; depreme ilişkin konuşan DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, şu açıklamalarda bulundu:

- 30 Ekim’den beri bu bölgede, 5 binin üzerinde deprem oldu. Özellikle Samos’un kuzeyindeki bölgede. Samos’un doğusu ve batısı ile Gümüldür’de artçılar gerçekleşti.

- Deprem odakmekanizma sonuçları, bu artçı depremlerin bir kısmının başka faylardan kaynaklandığını ortaya çıkarıyor aslında. Dünkü deprem ise, fayların kesişim noktasında gerçekleşiyor.

- Burada daha önce meydana gelen depremleri de değerlendirdiğimizde, iki fayın birbirini tetiklediği anlamına geliyor. Bu bölgede iki farklı fay türünün birlikte çalıştığını gösteriyor.

Hasan Sözbilir: İzmir de deprem fırtınası şeklinde sarsıntılar devam edecek!

- Dolayısıyla bölgede deprem fırtınası şeklinde sarsıntıların devam edeceğini söyleyebiliriz. Bu durumda biraz daha depremler şiddetini hissettirecek şekilde devam edecek. Çünkü bölgede çok sayıda fay var. Dolayısıyla etkilenmeyen bu fayların devreye girmesi, sarsıntıların süreceği anlamına geliyor.

Son 24 saatte bölgede 3’ten büyük 7-8 depremin olduğuna vurgu yapan Sözbilir, bölgedeki deprem hareketliliğinin devam edeceğini aktaran, “Normal şartlarda o bölgede artçı deprem dağılımının etkisini düşündüğünüzde, 1 yıla yakın deprem aktivitesi sürebilir” diye konuştu.

Ahmet Ercan: İzmir'de 5.7 ile 6 arasında beklenen artçı deprem henüz olmadı!


Geri Dön