Hasan Yalçın: Kentsel dönüşüm kamuoyuna iyi anlatılmalı!
Türkiye Müteahhitler Birliği Genel Sekreteri Hasan Yalçın, TBMM Depremlere Karşı Alınabilecek Önlemleri Araştırma Komisyonunda, kentsel dönüşüm çalışmalarının vatandaşa anlatılması konusunda önerilerde bulundu.
TBMM Depremlere Karşı Alınabilecek Önlemleri Araştırma Komisyonu önceki gün gerçekleşti. Komisyonda sivil toplum kuruluşları depreme karşı "kentsel dönüşüm", "güçlendirme", "farkındalık", "yapı denetimi" gibi konularda çalışmalarını anlatarak önerilerini aktardı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; komisyonda konuşan Türkiye Müteahhitler Birliği Genel Sekreteri Hasan Yalçın, kentsel dönüşüm çalışmalarının vatandaşlara doğru anlatılması yönünde önerilerde bulundu.
TBMM Depremlere Karşı Alınabilecek Önlemleri Araştırma Komisyon toplantısı, AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu başkanlığında gerçekleşti.
Türkiye Deprem Mühendisliği Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ayşegül Askan Gündoğan, Türkiye'de yaşanan son depremlerin afet yönetimi sorununun tam olarak çözülemediğine işaret ettiğini söyledi. 2020 yılındaki depremlere ilişkin bir istatistiğe yer veren Gündoğan, 2020'de dünyada meydana gelen 6,5 üzerindeki depremlerde toplam can kaybının 169 olduğunu, can kayıplarının 156'sının Türkiye'deki depremlerde meydana geldiğini belirtti. Deprem sonrası en üst seviyeye çıkan farkındalığın, depremden birkaç ay sonra değiştiğine dikkati çeken Gündoğan, "deprem" haberiyle gösterilen reaksiyonun, afet öncesi planlama ve zarar azaltma çalışmalarına karşı da verilmesi gerektiğini dile getirdi.
Türkiye Müteahhitler Birliği Genel Sekreteri Hasan Yalçın, depremin bir doğal afet olmasının da ötesinde ekonomik, sosyal kültürel, yasal ve teknik tüm boyutlarının birlikte algılanması ve yönetilmesi gereken bir olgu olduğunu aktardı. Depremle mücadeleyi afet öncesi, afet anı ve bir sonraki depreme kadar olan dönemi kapsayan kesintisiz bir süreçte ele almak gerektiğini anlatan Yalçın, toplumda bu konuda bilinç oluşturulması gerektiğini belirtti Yalçın, kentsel dönüşüm konusunda da şu değerlendirmede bulundu:
"Dönüştürülmesi gereken 6,5 milyon konut var. Yenilenecek, güçlendirilecek yapılarda geleneksel yöntemlerle birlikte çelik, hafif çelik gibi yeni ve gelişen teknolojilerden istifade edilmeli, bu amaçla mevzuat güçlendirilmelidir. Yenilenecek veya güçlendirilecek yapılarda yaşayan vatandaşların tahliyesinin başlangıçtan bitime kadar planlanması, ortaya çıkacak maliyetin nasıl finanse edileceği tartışılmalıdır. Kentsel dönüşümün bir ihtiyaç olduğu kamuoyuna iyi anlatılmalı, dönüşümün bir kazanç kapısı olduğu yönündeki toplumun genelinde olan yanlış anlamayı giderici tedbirler alınmalıdır."
Yalçın, depreme dayanıklı yapı üretimi için "ehil yapı müteahhidi, güçlü yapı denetimi, yetkin mühendislik sistemi, mesleki yeterlilik belgeli işgücü, kaliteli malzeme, çok yönlü imar mevzuatı ve bilinçli kamuoyu" başlıkları altında yer alan tespitlerin eksiksiz uygulanması gerektiğinin altını çizdi.
AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, depremdeki can kayıplarının dayanıksız binaların yıkılması nedeniyle olduğunu ifade ederek Türkiye Müteahhitler Birliğinin üyelerinden istediği belgelerin neler olduğu konusunda soru yöneltti.
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanvekili Hüseyin Arslan, müteahhitlik sektöründeki kötü örneklerin sonuçlarının kendilerini de etkilediğini belirterek "Türkiye'de 450 bini aşkın müteahhitlik ve inşaat şirketi var. Türkiye Müteahhitler Birliğinin, sektörün çatı kuruluşu olarak sadece 120 üyesi var. Sektördeki meslektaşlarımızın bize üye olabilmesi için ciddi kriterler getiriyoruz. Kendi şirketlerimizde her bir üyemiz, meslek içi eğitime önem veriyor" şeklinde konuştu.
Kentsel dönüşümde mağduriyetler nasıl önlenir?