Hasankeyf'te keşif ve bilirkişi incelemesi yapılıyor!
Ilısu Barajı Projesi nin yapımı ile ilgili imzalanan sözleşmenin iptal edilmesi talebiyle Diyarbakır 1. İdare Mahkemesindegörülen dava kapsamında tarihi Hasankeyf ilçesinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapılıyor...
Avukat Murat Cano 'nun tarihi Hasankeyf ilçesini sular altında bırakacağı gerekçesiyle Ilısu Baraj Projesi 'nin yapımı ile ilgili imzalanan sözleşmenin iptal edilmesi talebiyle, İsviçre şirketler grubu ve Başbakanlık aleyhine Diyarbakır İdare Mahkemesine açtığı davada kapsamında ilçede keşif ve bilirkişi incelemesi gerçekleştiriliyor.
Zeynel Bey Türbesi önünde başlayan keşif çalışmasına Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi Başkanı Mustafa Arık ve mahkeme üyeleri, 3 kişiden oluşan bilirkişi heyeti, Başbakanlık Hukuk Müşaviri Feyza Ergün, davacı avukat Cano, Kültür ve Turizm Bakanlığı, DSİ, Nurol Cengiz Firması, Kamulaştırma İdaresi temsilcileri ve davaya müdahil olarak katılan Mimarlar Odası yetkilileri katıldı.
Avukat Murat Cano gazetecilere yaptığı açıklamada, suya dayalı yatırım yapılmasına karşı olmadığını, ancak Türkiye 'deki değerlerin korunarak yapılması gerektiğine inandığını belirterek, şöyle konuştu: '38 tescilli eski eser var. Bunların tek tek incelenmesini, taşınıp taşınamayacağının, taşınmaları halinde bu bütünlük içerisinde ifade edecekleri değeri aynı şekilde ifade edip etmeyeceklerinin incelenmesini istiyorum.
Taşınması planlanmayanların hangisi olduğunu, baraja hazırlık aşamasında zarar gören höyükler var mı bunların tespit edilmesini istiyorum. Taşınması planlanan eski eserlerle ilgili yapılmış ve yetkili koruma kurulundan onay almış proje var mıdır Yok mudur Bunun incelenmesini talep ediyorum.' Mimarları Odası Diyarbakır şube Başkanı Necati Pirinçioğlu de arkeolojik alanının, baraj projesiyle zarar göreceğini, projenin korumaya uygun olmadığını, bu nedenle iptal edilmesini istediklerini ifade ederek, 'Tarihi varlıkların koruma yönünden incelenmesini istiyoruz. Taşınıp taşımayacağına yönelik herhangi bir rapor yok. Bu nedenle projenin iptal edilmesini talep ediyoruz' dedi.
Başbakanlık Hukuk Müşaviri Feyza Ergün ise projede kamu yararı ve ulusal çıkarın söz konusu olduğunu belirterek, tarihi eserler için her türlü gerekli önlemin alındığını söyledi.
Bu önlemler sayesinde tarihi eserlerin olabildiğince az zarar göreceğini veya görmeyeceği inancında olduklarını kaydeden Ergün, 'Bu konuda yıllardır çalışmalar yapılıyor. Dolayısıyla davanın reddi gerekiyor. Teknik bilirkişiler yıllardır bu konuda uğraşıyor. Bu nedenle davanın reddi gerekiyor. Takdir mahkemenin' diye konuştu. Daha sonra keşif heyeti, tarihi Hasankeyf Kalesi, mağaralar ve diğer tarihi yerlerde incelemede bulundu. Öte yandan, keşif sırasında Doğa Derneği üyesi bir grup, Hasankeyf 'in
sular altında kalmasını istemediklerini belirten İngilizce ve Türkçe yazılı dövizler taşıdı.
AA