Kent Haberleri

Kanal İstanbul için 5 yıl sonra mahkemeden flaş karar: Yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yapılsın!

Kanal İstanbul'un ÇED raporu iptal davasında mahkeme tarafından dikkat çeken bir karar alındı. Bu kapsamda, 5 sene sonra yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yapılması talep edildi. İşte detaylar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çılgın proje olarak tanıttığı Kanal İstanbul ile ilgili tartışmalar devam ederken, mahkemeden yeni bir karar çıktı. Aktarılan detaylara göre; Kanal İstanbul projesi için mahkeme yeniden keşif ve Bilirkişi incelemesi yapılmasına ilişkin karar aldı. 

Daha önce mahkeme tarafından tüm planları iptal edilen Kanal İstanbul projesi, Murat Kurum’un yeniden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olmasının ardından kısa bir zaman sonra yeniden onaylandı ve askıya çıkarıldı. Projenin Murat Kurum tarafından onaylanmasından önce ve sonrasında da, projenin su yolu güzergahı üzerinde TOKİ ve Emlak Konut GYO'ya verilen ihalelerde hızlı bir artış oldu. Bakan Kurum'un onayından sonra şimdi de mahkeme Ya Kanal Ya İstanbul inisiyatifinin davasında yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi kararı verdi.

YENİDEN KEŞİF KARARINA TEPKİ

Evrensel'de yer alan habere göre; Ya Kanal ya İstanbul inisiyatifi, mahkemenin yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi kararına ilişkin açıklama geldi ve "14-15 Kasım tarihlerinde iki gün şeklinde gerçekleştirilmesi planlanan keşif için Ya Kanal Ya İstanbul diyenleri Mahmutbey’deki İstanbul İdare Mahkemesine çağırıyoruz" ifadeleri kullanıldı. 

Kanal İstanbul ve Yenişehir projesine karşı açılan ÇED iptal davasında mahkemenin neredeyse 5 yıl geçmesinden sonra yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırmaya karar vermesi tepkileri çekti. 

Ya Kanal ya İstanbul inisiyatifi tarafından yapılan konuya ilişkin açıklamada, projeye karşı mücadelenin bir ayağının Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu’na karşı açılan davalar olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, "2020 senesinin başında verilen ÇED olumlu kararına karşı Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu olarak 14 kurum ve 190 kişiyle beraber ÇED olumlu kararının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle bir vatandaş davası açmıştık" bilgileri verildi. 

İSTANBUL DAHA FAZLA YAPILAŞAMAZ

Ya Kanal ya İstanbul inisiyatifi tarafından açıklama şu şekilde sürdürüldü:

"Bizim davamızla beraber pek çok kurumun açtığı dava aynı idare mahkemesinde toplanarak davayı açmamızın üzerinden iki sene geçtikten sonra bilirkişi incelemesi gerçekleştirilmişti. Bu süreçte bilirkişilerin geçmişleri ve bazı akademisyenlerin siyasi baskı sebebiyle bu görevi almak istemediği epey gündemde yer tutmuştu. Bütün itirazlara karşı gerçekleştirilen keşif sonucunda açığa çıkan bilirkişi raporunda, Kanal İstanbul’un çevresel, tarihi, kültürel, kentsel ve ekonomik açıdan sakıncaları gözler önüne serilmişti. Bu bilirkişi raporu sonrasında davamız uzunca bir süre mahkemeler arasında git gel yaptı. 

Son olarak Danıştay 4.Dairesi mevcut bilirkişi raporuna rağmen geçen sene yürütmeyi durdurma konusunda karar vermeksizin daha önce alınan yüklü yargılama giderine ilave olarak yürütülen davalardan tekrardan ayrı ayrı keşif-bilirkişi parası istemişti. Şimdi dava açılışının üzerinden neredeyse 5 sene geçmişken yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi kararıyla karşı karşı kaldık." 

Bu projenin İstanbul’a, doğaya, Marmara Bölgesi’ne, halka zararlarını daha önce defalarca söylendiğine dikkat çekilen açıklamada, "İstanbul daha fazla yapılaşamaz, daha fazla nüfus taşıyamaz, son kalan suyu, oksijeni, tarım alanları sermayenin daha fazla kar hırsı kurbanı yapılamaz" denildi. 

Kuzey Marmara Otoyolu için Çatalca, Arnavutköy ve Başakşehir'de acil kamulaştırma kararı!

İş GYO, Marmara Park AVM arsasını ve iki parseli daha 3 milyar TL'ye satıyor! 

Lüks gayrimenkul şirketinden yeni adım! İtalya İşbirliği ile markalı gayrimenkul pazarında bir ilk olacak!