12 / 05 / 2024

Hasar büyük: Türkiye'de 1 milyon yeni konuta ihtiyaç var!

Hasar büyük: Türkiye'de 1 milyon yeni konuta ihtiyaç var!

6 Şubat günü büyük deprem yaşayan 10 vilayet büyük bir enkaza dönüşürken Ekonomim.com köşe yazarı Sadi Özdemir köşe yazısında Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas'ın değerlendirmelerini kaleme aldı.



2000 YILINDAN ÖNCE YAPILAN YAPILARIN YÜZDE 90'I AŞTI!

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, deprem sabahından itibaren bölgeye Antalya ve Mersin üzerinden çok sayıda iş makinesi, jeneratörler, gıda ve kurtarma ekiplerinin kullanımı için diğer alet ve araçları gönderdiklerini, ekip takviyesi de yaptıklarını belirtti.

Elmas, Bütün sektör firmalarımız da aynı şekilde yardım için her konuda seferber oldu. Hepimizin önceliği can kurtarmak” dedi.

Hasar büyük: Türkiye de 1 milyon yeni konuta ihtiyaç var!

Elmas,şöyle devam etti: “Bölgede 2000 yılından önce (eski deprem yönetmeliğine göre) yapılmış yapı stokunun maalesef yüzde 90’ı çökmüş durumda. Yeni yapıların yüzde 5’i yıkılmış görünüyor.  Sahada gördüğümüz kadarıyla en iyimser tahminle bu depremlerden sonra bu illerimizde 1 milyona yakın yeni konutun inşa edilmesi gerekiyor. Belki Bakanlık, 600 bin öngörüyor olabilir ama şu anda ayakta görünen binaların çoğu da yıkılacak. Bu depremlerin konut ve altyapı zararı ülkemize 100 milyar dolara yakın'' dedi.

Hasar büyük: Türkiye de 1 milyon yeni konuta ihtiyaç var!

KÖTÜ YAPI STOKUNDAN KURTULMAK GEREK!

6 Şubat depremlerinden sonra en doğru şeyin en kısa sürede ‘diğer illerimizdeki mevcut çok kötü yapı stokumuzdan kurtulmak’ olduğunu belirten Elmas, ''Bunun için yeni bir ‘toplumsal sözleşme’ yapmış gibi çalışmaya başlamak zorundayız.

Daha önce önerdiğim çağrıyı tekrarlıyorum: “14 Mayıs seçimleri öncesinde iktidar ve muhalefet liderleri bir araya gelmeli ve kentsel dönüşümü sulandıran, tıkayan ne varsa çözecek bir güçlü kanun ya da Anayasa maddesi hazırlamak için anlaşmalı. Seçimlerden önce bu kanun ya da Anayasa maddesi TBMM’de kabul edilmeli. Bunu yapacak siyasiler bu millete tarihi bir iyilik yapmış olurlar.” dedi.

Hasar büyük: Türkiye de 1 milyon yeni konuta ihtiyaç var!

Altan Elmas: ''İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli, Çanakkale, Edirne, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Yalova, Balıkesir, Bilecik illerinden oluşan Marmara Bölgesi’nde yaklaşık 27 milyon vatandaşımız yaşıyor. 18 milyon nüfusun yaşadığı İstanbul’da 7’nin üzerinde bir depremde neler olabileceği çok iyi biliniyor.'' dedi. 


Geri Dön