Hasar tespit çalışmaları kaç aşamada yapılır? Hasar tespit çalışmaları ne amaçla yapılır?
Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük depremin ardından vatandaşlar, yaşadıkları binaların depreme dayanıklı olup olmadığını araştırmaya başladı. İşte bu konudaki detaylar!
HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI KAÇ AŞAMADA YAPILIR?
Hasar tespit çalışmaları sırasıyla; Afet Etkisi Belirleme buna ön tespitte denir. Kesin Hasar Tespit ve İtiraz Hasar Tespit olacak şekilde 3 aşamada gerçekleştirilir.
BİR AFET NEDENİYLE GENEL HAYATA ETKİLİ AFET BÖLGESİ KARARI ALINIRSA NE OLUR?
Böyle bir karar alınması halinde afetzedelere devlet tarafından hak sahipliği koşullarını taşımak şartı ile uygun kredi olanaklarında yeni afet konutu yapılmasının önü açılmış olur.
HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI NE AMAÇLA YAPILMAKTADIR?
Nakdi yardım, geçici barınma yardımı, kalıcı konut yardımı vb. yardımların hangi afetzedelere ve ne ölçüde yapılacağına karar vermek adına hasar tespit çalışmaları yapılır.
BİNALARIN HASAR DURUMLARI NASIL BELİRLENİR?
Binaların hasar durumunu belirlemek için eğitim almış, inşaat mühendisi, mimar ve inşaat teknikerlerinden oluşan uzman teknik ekipler bulunmaktadır. Bu ekip binaları gözlemsel olarak ayrıntılı bir şekilde yerinde incelemektedirler. Teknik ekipler binaların afetten kaynaklı hasarlarını dikkate alarak binalara hasar derecelendirmesi yapmaktadırlar.
DEPREME KARŞI DASK SİGORTASI!
Deprem bir kez daha gösterdi ki deprem sigortası artık zorunlu hale gelmelidir. Bu konuyla ilgili olarak Posta Gazetesi yazarı Bilal Emin Turan’ın haberine göre, vatandaşların bu durumda çaresiz kalmamaları için sigorta yaptırılmalıdır. Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) sunduğu Zorunlu Deprem Sigortası poliçesini her ev sahibi aslında yaptırmak zorundadır. Ama habere göre maalesef 2 kişiden biri bu sigortayı yaptırmaktan kaçınırken, abonelik için ilk yıl yaptıranlar da yenilemiyor. Son yaşadığımız felaketler ise bu sigortanın önemini bir kez daha ortaya koydu.
DASK poliçesi yaptıranların mutlaka ilave teminatlar alarak konut sigortası yaptırması da önerilmektedir. Bunu yazar Bilal Emin Turan’da belirtmektedir. Turan, haberinde; 3 bin lira civarında olan konut poliçelerinin afetlerde büyük kayıpların önüne geçtiğini, depremin dışında günlük hayatta yaşanabilecek olumsuzluklarda da imdada yetiştiğini belirtti.