28 / 04 / 2024

Hasarlı binalarda güçlendirme yapacaklar dikkat! Belediye başkanından ruhsat uyarısı geldi!

Hasarlı binalarda güçlendirme yapacaklar dikkat! Belediye başkanından ruhsat uyarısı geldi!

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör orta hasarlı olarak kayıtlanmış bir binanın ruhsat almadan güçlendirilmesinin mümkün olmadığını belirterek, bunlar ruhsatsız anlamı taşıyacağı için yıkımlarının gündeme geleceğini söyledi.



Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ilçe belediye başkanlarının katılımıyla yapılan basın toplantısında, 6 Şubat tarihinde yaşanan depremlerde 6 bin orta hasarlı bina ve buna bağlı 25 bin bağımsız bölümün depremlerden etkilendiğini söyledi.

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada orta hasarlı binalarla ilgili itiraz sürecinin sona erdiğine değinen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Güngör, şehirdeki orta hasarlı binalarla ilgili genel değerlendirmeleri geniş bir biçimde yaptıklarını dile getirdi.

Açıklamasında orta hasarlı binaların kullanımına yönelik güçlendirme, yerinde dönüşüm ya da söz konusu binanın yıkılıp rezerv alanlarda inşa edilen konutlardan hak sahipliği gibi 3 yöntemin olduğuna değinen Hayrettin Güngör, Büyükşehir Belediyesi statüsündeki şehirlerde ruhsat verme yetki ve sorumluluğunun ise ilçe belediyelerinde olduğunu söyledi.

Hasarlı binalarda güçlendirme yapacaklar dikkat! Belediye başkanından ruhsat uyarısı geldi!

Açıklamasında orta hasarlı binalarını güçlendirmek isteyen hak sahiplerinin belirlenen kriterler dahilinde ilçe belediyelerine müracaat edebileceğine de değinen Hayrettin Güngör şöyle konuştu: "Burası kat mülkiyetine tabi olan bir husus olduğu için mutlaka Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre rıza belgesi alınması gerekli. Çünkü kat maliklerinin rızası olmadan bu yapıların güçlendirilmesi mümkün değil. Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yüzde 80'lik bir çoğunluk gerekli. 2. husus, İmar Kanunu'nun 21-22 maddelerinde öngörülen güçlendirmeye esas projeleri hazırlayacaklar ve belediyeye müracaatlarını yapacaklar. Söz konusu İmar Kanunu'nda bir güçlendirme için ne belge talep ediliyorsa, yalnızca güçlendirmeyi gerektiren projeler hazırlanıp belediyeye müracaat yapılacak. Burada en önemli hususlardan bir tanesi de tasarım gözetmeni zorunluluğu."

Bu kriterlerin yalnızca yüksek katlı binalar için gerekli olduğuna da değinen Hayrettin Güngör, bunun bazı vatandaşlar arasında yanlış algılandığını da kaydetti.

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada vatandaşların müracaatlarından sonra belediyelerin gerekli incelemeleri yapacağına değinen Başkan Hayrettin Güngör, kanunun öngördüğü süre içerisinde ruhsatın verilebileceğini dile getirdi.

Hayrettin Güngör, belirlenen 3 yöntemden bir tanesini kullanmak istemeyen kişilerin orta hasarlı binalarının 1 sene sonra eğer herhangi bir uzatma olmazsa yıkılabileceğinin söz konusu olduğunu belirtti.

Belirlenmiş olan şartlarla ilgili sürecin yürütülüp yürütülmediğini Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce takibinin yapıldığını dile getiren Hayrettin Güngör, orta hasarlı olarak kayıtlanmış bir yapının ruhsat almadan güçlendirilmesinin mümkün olmadığını söyleyerek "Eğer böyle bir süreç işletilmiş olsa dahi bunlar ruhsatsız anlamı taşıyacağı için kanunun öngördüğü süre sonunda yıkımları da gündeme gelebilir. Hak sahipleri bu konu ile ilgili olarak mağdur olabilir. Bu nedenle ruhsat almaksızın güçlendirmeye girmemelerini bir defa daha önemle hatırlatmak istiyoruz." dedi.

İnşaat demir fiyatlarına 200 TL zam! Fiyatlar yerinde durmuyor! 1 ton demir ne kadar oldu?

Çikolata sevenlere duyurulur! Migros'ta 113 adet çikolata çeşidi yüzde 30 indirimle satışa çıkarıldı!

Manisa'da beş taksitle 21 dükkan satılacak!


Geri Dön