27 / 12 / 2024

Hasılat paylaşımı ile satış nedir?

Hasılat paylaşımı ile satış nedir?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Bir müteahhitten daire aldım. İnşaatın bitmesine yıllar var. Sözleşmede inşaatın arsa karşılığı değil, hasılat paylaşımı şeklinde yapıldığı yazılı. Bizim başvurularımızda her iki taraf da sorumluluk almak istemiyor. Sorumlu kim?' sorusunu yanıtladı.



 
Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Bir müteahhitten daire satın aldım. Bırakın zamanında teslim etmeyi, inşaatın bitmesine daha yıllar var. Sözleşmede inşaatın arsa karşılığı değil, hasılat paylaşımı şeklinde yapıldığı yazılı. Bizim başvurularımızda her iki taraf da sorumluluk almak istemiyor. Böyle bir anlaşmada sorumlu kim?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Hasılat paylaşımı ile satış nedir?

Bir müteahhitten daire satın aldım. Bırakın zamanında teslim etmeyi, inşaatın bitmesine daha yıllar var. Sözleşmede inşaatın arsa karşılığı değil, hasılat paylaşımı şeklinde yapıldığı yazılı. Bizim başvurularımızda her iki taraf da sorumluluk almak istemiyor. Böyle bir anlaşmada sorumlu kim? ● H.K.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun anlattığı husus sadece kendi başında değil. Muhtelif satışlar böyle hasılat paylaşımı şeklinde yapılır. Burada bir arsa sahibi bir de müteahhit vardır.

Klasik anlaşma tarzı, müteahhidin inşaatı yapması, arsa sahibine bazı daireleri vermesi, kalanları kendisine ayırması ve kendisine ayrılanları satışa sunması şeklindedir.

Hasılat paylaşımında tüm bina müteahhit tarafından satışa sunulur ve alıcının ödeyeceği bedelin bir kısmı müteahhidin hesabına kalanı arsa sahibinin hesabına ödenir.

Peki bu durumda ayıplarda ve diğer hukuksuzluklarda sorumluluk kimin olur? Önce müteahhitle arsa sahibi arasında yapılan sözleşmelerden söz edeyim. İnşaat yapımı için anlaşan bu iki taraf bir sözleşme yapar.

Sonra müteahhit daire alıcısı için bir satış vaadi sözleşmesi yapar. Bu sözleşmede arsa sahibi ile yapılan sözleşmeye atıf vardır. Bu hali ile iki taraf da sorumluluk taşır.

★ ★ ★ ★ ★

Biraz daha ileri gideyim. Arsa sahibi olmasa da bir başka nedenle garantör anlamı taşıyan bir nedenle adı geçenler dahi sorumluluk taşır veya bu anlamda bir firmanın ambleminin bulunması bile sorumluluk için yeterlidir. Şimdi okuyucumun sorusunun yanıtı belli oldu.

Böyle bir ihtilafta hasılat paylaşımı sureti ile satış yapanların her ikisi de vatandaşa karşı sorumludur.


Geri Dön