Hatay'da konut ve arsa fiyatları arttı!
Osman Ovalı, Hatay'da turist sayısındaki artışla birlikte Konut ve arsa fiyatları arttığını söyledi
Antep ve Hatay oto satışında sınırı geçti
UFUK SANDIK 29.07.2010 Suriye ile vizelerin kalkmasıyla sınır bölgesindeki kentlerde ekonomi canlandı. Talep artarken Gaziantep, Hatay ve Mersin, Türkiye'de en çok otomobil satan ilk 10 kent arasına girdi. Oto satışı sınırı aşarak Suriye'ye kaydı
Türkiye'nin komşu Suriye ile vizeleri kaldırması sınır kentlerinde turizmden tekstile, gıdadan otomotive her türlü sektörde canlılığa neden oldu. İlk 6 ayda Türkiye'ye giriş yapan Suriyeliler'in sayısı yüzde 90 artarken, özellikle Gaziantep, Mersin ve Hatay ekonomisinde gözle görülür bir canlanma yaşanıyor. Bu ekonomik canlılık ise en çok otomotivcilerin yüzünü güldürüyor. Satılan otomobil sayısı artarken, vizenin kaldırılmasıyla Gaziantep, Hatay ve Mersin Türkiye'de en çok otomobil satılan 10 kent arasına girmeye başladı.
İLK 10 İL ARASINDA
Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı Aykut Özüner, vizelerin kalkmasının ardından sınır bölgelerinde otomobil talebinde gözle görülür bir canlılık yaşandığını kaydetti. Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar da, ekonomik canlılıkla birlikte Türkiye genelinde otomobil talebinin arttığını belirterek, sınır kentlerinde de bir hareket olduğunu ifade etti. Ancak, sınır kentlerinde bulunan otomotiv bayileri sadece Türklere değil Suriyelilere de otomobil satışı yapıyorlar. Türk Lirası'nın aşırı değerlenmesi eskisi gibi otomobil fiyatlarını cazip olmaktan çıkarsa da Suriye'de bulunmayan bazı lüks markalara talep devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre, Gaziantep Aralık 2009'dan itibaren en çok otomobil satılan 9'uncu kent oldu. Ocak 2010'da Gaziantep bir basamak yükselerek, Hatay ile 8'inciliği paylaştı.
G.ANTEP PARLIYOR
Gaziantep, Şubat 2010'da ise iki basamak geriledi. Ama en çok otomobil satılan ilk 10 kent arasındaki yerini korudu. TUİK verilerine göre, şubatta İstanbul yüzde 38.3 ile ilk sırayı alırken, Ankara yüzde 8.2, İzmir yüzde 5.7, Antalya yüzde 3.6, Bursa yüzde 3.4, Adana yüzde 2.9, Mersin yüzde 2.2, Konya yüzde 1.7, Hatay yüzde 1.7, Gaziantep yüzde 1.6 ile onuncu oldu. 2010 Mart ayında Hatay ilk 10'a giremezken, Gaziantep yüzde 1.9 ile Türkiye'de en çok otomobil satılan 9'uncu kent olarak dikkat çekti. Dün açıklanan mayıs verilerinde de Antep ve Mersin yine en çok oto satışı yapılan ilk 10 kent arasında yer aldı.
Otomotivdeki hareket sadece satış değil, satış sonrası servis hizmetlerinde de bir hareket var. Satışları artan Gaziantepli otomotiv bayileri, bir taraftan da günübirlik Türkiye'ye giriş yapan Suriyelilerin araçlarının bakımını yapmaya başladılar. Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, Gaziantep'teki Volkswagen ve Audi bayilerinin artık sadece Türklere değil Suriyelilere de hizmet verdiğini söyledi. Acar, vizenin kalkmasıyla Suriyelilerin günü birlik Türkiye'ye gelerek, araçların bakımlarını yaptırdıklarını anlattı. Acar, Suriyelilerin Türkiye'yi tercih etmesindeki en önemli nedeni "Suriye'de bazı markaların distribütörü yok. Ayrıca, Türkiye'de verilen hizmetin kalitesi yüksek" şeklinde özetledi.
İhracat gibi işlem görüyor
Tek tek müşteri satışı olmuyor. Genellikle Suriyeli toptancılar gelip toplu pazarlıklarla Türkiye'den otomobil satın alıyor. Bu durumda ihracatı yapan bayi, aracın KDV'sini geri alıyor. Ancak, otomotiv bayileri bu işlemin prosedürler nedeniyle zahmetli olduğunun altını çiziyorlar.
Türk bayilerin Suriye'ye yaptıkları oto satışında son dönemde bazı engellemeler çıkmaya başladı. Özellikle Uzakdoğulu markalar, bölgeye çok fazla araç sevkederek, Suriye'deki talebi karşılaması Türklerin önünü kesiyor. Ayrıca, iç pazarda talebin canlı olması, bayiler için Suriye'ye satışı cazip olmaktan çıkarıyor. Ford ve Fiat Hatay bayi Osman Ovalı, düne kadar çok yüksek adetlerde Suriye'ye araç satışı yapıldığını ancak, Türk Lirası'nın aşırı değerlenmesinin oto fiyatını cazip olmaktan çıkardığını söyledi. Ovalı, Suriye gümrüğünün de Türkiye'den satın alınan araçları engellemesinin ihracatı zorlaştırdığını söyledi. Ovalı, bazı lüks marka araçların Suriye'ye satışının devam ettiğinin de altını çizdi.
Konut ve arsa fiyatı da arttı
Geçen yıl Hatay'a gelen Suriyeli turist sayısının 110 binden 240 bine çıktığını söyleyen Osman Ovalı, turist sayısındaki artışla birlikte bölge ekonomisinde de bir hareket yaşandığını kaydetti. Ovalı, günde 100 taksinin Hatay'dan Suriye'ye yolcu taşımasının bu canlılığın en güzel kanıtı olduğunu anlattı. Bu canlılığın otomotive de yansıdığını anlatan Ovalı, "Para kazanan, ya otomobil ya gayrimenkul alıyor. Bu yüzden oto satışlarında bir artış olduğu bir gerçek. Hatta, bizim Ford ve Fiat satışlarındaki payımızda artış olduğu görülüyor" dedi.
Sabah-Ufuk Sandık