Kent Haberleri

Hatay'da 'rezerv alan' endişesi: 50 bin kişi etkilenecek!

Hataylı depremzedeler son zamanlarda sık sık gündeme gelen 'rezerv alan' uygulaması sebebiyle konutlarının akıbeti için endişe ediyor.

Hataylı depremzedele son zamanlarda gündemden düşmeyen 'rezerv alan' uygulamasında mülklerinin akıbeti için tedirgin bekleyişlerine devam ediyor. Ülke tarihinin en yıkıcı depremi olarak ve asrın felaketi şeklinde nitelendirilen depremde konutu sağlam kaldığı için kendini şanslı hisseden Samandağlı Habip Yapar (61), yaşanan felaketten aylar sonra cep telefonuna gelen bir SMS'le büyük şok yaşayan depremzedelerden sadece bir tanesi.

Samandağ çarşısındaki konutunun Hazine'ye devredilmekte olduğunu belirten kısa mesajdan sonra önce tapu idaresine, daha sonra belediyeye koşan fakat konut ile ilgili yeterli bilgi alamayan Yapar, mesajın gönderildiği Ekim'dan bu yana evinin akıbeti konusunda hâlâ çaresiz bir bekleyiş içinde

Fakat 61 yaşındaki emekli inşaat mühendisi Yapar bu konuda yalnız değil. Samandağ'da rezerv yapı alanı ilan edilmiş olan 1.6 hektar alanın dışında, Hatay'ın Antakya ve Defne ilçelerinde de rezerv yapı alanı ilan edilmiş olan toplamda 207 hektarlık alandaki binlerce mülk sahibi de belirsiz bekleyişe devam ediyor.

REZERV ALAN KARARI NE DEMEK?

Söz konusu bölgelerin rezerv yapı alanı ilan edilmesi kararı, 9 Kasım 2023 tarihindeki Resmi Gazete'de yayımlanan ve kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler kapsayan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'da değişiklik yapılmasına dair kanuna dayandırılıyor. 

Reuters'ta yer alan habere göre söz konusu bu kanun kapsamında "rezerv yapı alanı" tanımında değişiklik yapılırken, "yeni yerleşim alanı olarak" ibaresi metinden çıkarıldı. Böylelikle yalnızca boş alanların değil, meskun mahallerin de rezerv yapı alanı ilan edilebilmesinin de önü açıldı.

Yapılan bu düzenlemeyle, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle afet bölgesi olarak kabul edilmiş olan bölgelerde hasarlarla bağlantılı yargı süreçlerinin hızlandırılması hedefleniyor.

Fakat maliklerin rızası aranmadan mülklerinin rezerv yapı alanı kapsamına alınmasını mümkün kılması, söz konusu bu kanuna yönelik eleştirilerin temel noktalarından birini de  oluşturuyor. Çünkü rezerv alan sınırları içerisinde kalmış olan yapıların yıkılıp yerlerine yenilerinin inşa edilmesi için mülk sahiplerinin rızası aranmıyor fakat meydana gelecek olan inşa maliyetini üstlenmeleri isteniyor.

MALİYETLERİ BELİRSİZ

Diğer bir taraftan mülk sahipleri, yeniden inşa sürecinde ne kadar maliyetle karşılaşacaklarını şu an için bilmiyor. Fakat söz konusu bu maliyeti üstlenmek istemeyen veya istese dahi mali durumu el vermeği için ödeyemeyecek olanlarıntapularının ne olacağı da belirsiz. 

Ayrıca bir mülk sahibinin borcunu ödemeden yaşamını yitirmesi durumunda, tapu Hazine'ye geçmiş olduğu için varislerin herhangi bir hak kaybına uğrayıp uğramayacağı; malikler borçlarının tamamını ödeyene kadar tapu sahibi Hazine olacağı için insanların kendi mülklerini satamayacak veya kiraya veremeyecek olması sebebiyle uğrayacağı kayıplar gibi çok sayıda soru işareti ve belirsizlik bulunuyor.

KISA MESA BİLGİ VERİLDİ

Hatay Samandağ'daki mülkleri rezerv yapı alanı içinde kalan 56 yaşındaki doktor Hasan Fehmi Cilli de, mülklerinin akıbeti ile ilgili olarak endişe taşıyor. 

Hasan Fehmi Cilli konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları dile getiriyor: "Bir gün mülkümüzün Hazine'ye devredileceğine iliskin kısa mesaj ile bilgi geldi. Hemen konu ile ilgili olarak dava açtık. Hiçbir şekilde rızamız yok." dedi.

50 BİN KİŞİNİN ETKİLENECEĞİ TAHMİN EDİLİYOR

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre rezerv alan ilan edilmiş olan bölgelerde kaç tane mülk sahibinin etkilendiğine dair açıklanmış resmi bir veri bulunmasa da Hatay Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Ecevit Alkan'ın Reuters'a yaptığı değerlendirmeye göre, söz konusu bölgedeki nüfustan hareketle 50 bin civarında kişinin düzenlemeden etkilenmesi bekleniyor.

Hatay Valiliği'nin resmi internet sitesinde Şubat ayı sonunda yayınlanmış olan afet projelerine göre, rezerv alan kapsamında 44 bin 723 konut yapımı planlandığı görülüyor. Fakat kaç mülk sahibinin tapusunun Hazine'ye devredildiği ile ilgili bir bilgiye yer verilmiyor. 

KONUTLAR BOŞALTILMAYA BAŞLANDI

Diğer bir taraftan da konutları rezerv alan sınırları içersinde kalanlar, konutlarını boşaltmaya başlamış bile.

Antakya'da yaşayan Hatice Altınöz ve oğlu Ahmet Altınöz, iki defa "az hasarlı" raporu verilmiş olan konutlarını  tamir edip yeniden oturmayı planlarken, bölgenin rezerv yapı ilan edilmesi ile evlerini tahliye etmiş.

400 bin TL araç kredisinin geri ödemesi ne kadar? 

A101'in yeni kataloğu için son tarih 22 Mart! A101'de bu hafta hangi ürünler indirimde? 

Kredi kartı olanlar hemen baksın! Nakit avans çekmek isteyenleri şaşırtacak hamle geldi! Artık sınır var...