Hatay'daki tarihi bina Meclis Kültür Sanat Merkezi oldu
Hatay Devleti Millet Meclisi olarak kullanılan, daha sonra sinema salonu olarak değerlendirilen tarihi bina, kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapıyor
1927 yılında Fransız Mimar Leon Benjuda tarafından inşa edilen tarihi bina, 1937-1939 yıllarında Hatay Devleti Millet Meclisi salonu olarak kullanıldı.
Mülkiyeti Adalı ailesine ait tarihi bina daha sonra kiraya verilerek sinema salonuna dönüştürüldü.
Güneyler Şirketi yönetim kurulu üyesi Mehmet Güney, AA muhabirine yaptığı açıklamada, binanın uzun yıllar imajını zedeleyen şekilde kullanıldığını belirterek, şunları söyledi:
"Sinema olarak faaliyet gösterdiği zamanlarda ne yazık ki kadınlar bu tarihi binanın önünden dahi geçemiyordu. Burada erotik filmler oynatılıyordu. Güney ailesi olarak bu duruma kayıtsız kalamazdık. 2006 yılında kollarımızı sıvadık ve projemize start verdik. Gelişmiş ülkelerde şirketler sadece bilançolarına göre değil kültür ve sanata olan destekleriyle de değerlendirilir. Kente katma değer kazandırmak istedik. Kültür mirasına sahip çıkmak bizler için bir okul, cami, çeşme, park yapmak gibiydi yani toplumsal bir görevdi, biz de bu çerçevede binayı 49 yıllığına kiraladık."
-"AÇILIŞI BAŞBAKAN ERDOĞAN YAPTI"-
Binanın çok önemli bir yapıtsal özelliğe sahip olduğunu ifade eden Güney, şöyle konuştu:
"Restorasyon sürecinin bir anda olup bitmesi beklenemezdi. Kaldı ki tarihi bir bina ve birinci derece sit alanı. Bu binanın hayata geçirilmesinde Güney ailesi olarak ne kadar katkımız varsa projemizde çalışan mimar arkadaşlarımızın ve Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan uzmanların da bir o kadar katkısı bulunmaktadır. Uzmanlar proje sürecinde bize göstermiş oldukları özverili ve ılımlı yaklaşımlarıyla bize bu zor süreçte büyük destek ve güç vermiştir. Projenin oluşum süreci yaklaşık 2 yıl, uygulama süreci 1 yıl sürdükten sonra geçen yıl şubat ayında Meclis Kültür Sanat Merkezi adıyla Antakyalıların hizmetine girdi, 10 Nisan 2009'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla resmi açılışımız gerçekleştirildi."
Güney, tiyatro salonunun dışında kalan fuaye alanlarının Antakya'nın ve Asi Nehri'nin seyre doyulmaz bir manzaraya sahip olduğunu belirterek, kültürel etkinlikler için gelen misafirlerin bu manzara karşısında kahve ve çay içme arzusundan yola çıkarak Türkiye'de 151 şubesi bulunan bir firmayla anlaştıklarını söyledi.
-"ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERE EV SAHİPLİĞİ YAPIYORUZ"-
Güney, Meclis Kültür Sanat Merkezi'nin öncelikle kültür elçisi görevini üstlendiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Meclis Kültür Sanat Merkezi, geçmişi, günümüzü ve yarınlarımızı anlatan tüm kültürel, sanatsal ve sosyal aktivitelere ev sahipliği yapıyor. Bugüne kadar Medeniyetler Buluşması'ndan Kısa Film Festivali'ne kadar birçok etkinliğe ev sahipliği yaptık. Festival sürecince sinemaseverler yarışmaya katılan filmleri izleyerek gala gecelerinde birbirinden ünlü isimlerle buluştu. ABD Adana Konsolosluğu ve ortak organizasyonu olarak düzenlediğimiz Brian Horton Quartet caz konserine Antakya iş dünyasının önemli isimleri davet edildi, konser başarısı dolayısıyla geçtiğimiz günlerde ikinci kez düzenlendi. Başta Sadri Alışık Tiyatrosu, Dostlar Tiyatrosu ve daha birçok önemli tiyatro sanatçısının sahnelediği çeşitli tiyatro oyunları sergilendi. Zuhal Olcay, Ezginin Günlüğü, Suavi gibi isimlerin konser organizasyonlarını gerçekleştirdik, önümüzdeki günlerde çeşitli konserlerle Antakya halkını buluşturmaya devam edeceğiz." Kente gelen önemli simaları da ağırladıklarını kaydeden Güney, "Bu yılki projelerimizin uygulama süreci başladı. Hedefimiz kültür, sanat ve bu eşsiz tarihi dokudan halkımızı hiçbir zaman mahrum etmemek. Şu ana kadar 2 milyon 500 bin dolar harcama yaptık. Amacımız Meclis Kültür Sanat Merkezini dünya çapında marka yapmak, bilinen bir mekan haline dönüştürmek" diye konuştu.
AA