09 / 05 / 2024

Haussmannın ruhu yeni belediye anlayışında yaşıyor!

Haussmannın ruhu yeni belediye anlayışında yaşıyor!

1853 yılında Seine ili valisiyken İmparator Üçüncü Napolyonun emriyle Paris vilayetinin başına geçen Georges-Eugène Haussmann, Fransız başkentine bugünkü şeklini veren barondur



1853 yılında Seine ili valisiyken İmparator Üçüncü Napolyonun emriyle Paris vilayetinin başına geçen Georges-Eugène Haussmann, Fransız başkentine bugünkü şeklini veren barondur. İmparatorun en yakın adamlarından biri olan Mösyö Haussmann, o yıllarda karmakarışık bir şehir olan Parise çekidüzen vermek üzere sınırsız yetkilerle donatılmıştı. Henüz belediye reisi seçmek gibi bir âdet de olmadığından, Burgonyalıları kızdırır mıyım, Ronledeki hemşerilerim bana oy verir mi kaygısı taşımayıp Parisi istediği gibi yıkarak yeniden yapmıştı. Eleştireni çok olsa da dünyanın bayıldığı Paris onun eseridir.

Mösyö Haussmannın ruhu Türkiye şehirlerinde dolaşıyor bir süredir. Geçen haziranda yürürlüğe giren 648 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Napolyonun kudretli baronundan aşağı kalmayacak yetkilerle donatıldı. Kararname CHP tarafından Anayasa Mahkemesine götürüldü ama bir hafta önce Resmî Gazetede yayımlanan Çevre ve Şehircilik Şûrası Yönetmeliği ile yeni düzenlemeler ilan edildi. Van depreminin ardından gündeme gelen tedbirlerle 648 sayılı KHK hükmünü icra etmeye başlayacak. Yönetmeliğin depremle ilgili düzenlemelerine destek vermemek mümkün değil. Dayanıksız konutların yıkılması, depreme uygun kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesi konusunda büyük kolaylıklar getiriyor.

Ancak KHKnın kapsamı bununla sınırlı değil. Milli Parklar Kanunu, Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanunu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Orman Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun da değiştirilerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığına geniş yetkiler veriliyor.

Ertan Altan/Taraf
 

 


Geri Dön