Haydarpaşa, dünyanın en cool tren istasyonlarının başında geliyor!
Amerikan internet gazetesi Huffington Post, dünyanın 'en cool' 11 tren istasyonunu seçti. Bir sıralama yapılmadı ama listenin en başında Haydarpaşa Garı var
Haydarpaşa Garı, İstanbul, Türkiye
Boğaz’ın Asya yakasında yer alan Haydarpaşa, yakın zamana kadar Türkiye’nin en yoğun kullanılan tren istasyonuydu. Görünüş itibariyle bir katedrali andıran bina, Alman mimarlar Otto Ritter ve Helmuth Cuno tarafından 1908’de yapılmış. Ne yazık ki, kentin simgesinin çatı bölümü, geçen yıl çıkan bir yangında zarar gördü.
Central İSTASYON, Antwerp, Belçika
Kubbeli çatısı, demir ve cam tonozlu tavanıyla ortalama bir terminalden epey “süslü” görünen Central Station aynı zamanda içinde bir alışveriş merkezi ve 30 pırlanta mağazası barındırıyor.
Atocha İSTASYON, Madrİd, İspanya
1851’de açılan Madrid’in ilk tren yolu istasyonu, yılda 16 milyonluk yolcu trafiğine sahip. İçinde bir de botanik bahçesi var. Ne yazık ki, 11 Mart 2004’te, 200’e yakın kişinin hayatını kaybettiği bombalama olayıyla hatırlanıyor.
Southern Cross İSTASYONU Melbourne, Avustralya
Melbourne’ün en yoğun kullanılan garlarından Southern Cross, fütüristik dizaynıyla dikkat çekiyor. Nicholas Grimshaw’un tasarımının bir dalgayı andıran çatısı hem iyi görünüyor hem de doğal bir havalandırma sistemine sahip.
LOwenhaus İSTASYONU, Innsbruck, Avusturya
Birbirine bağlı dört tren istasyonu kompleksinin bir ayağı olan Löwenhaus Station, Innsbruck ve Hafelekar dağlarının arasında yer alıyor. Mimari konseptin arkasındaki isim ise ünlü mimar Zaha Hadid.
Chatrapati Shivaji TermİnALİ, Bombay, Hİndİstan
UNESCO’nun dünya mirası listesinde de yer alan gar, Hindistan’ın en yoğun kullanılan istasyonu. Mimar Frederick William Stevens tarafından dizayn edilen yapı Viktoryan gotik ve geleneksel Hint mimarisini birleştiriyor.
Strasbourg gARI, Strasbourg, Fransa
Berlinli mimar Johann Jacobsthal’ın dizayn ettiği, 1883 yapımı La Gare de Strasbourg, daha çok 2007’de binaya eklemlenen, yumurtaya benzeyen cam kaplamasıyla ünlü. Bu ödüllü dizayn, 120 metrelik kavisli cam panelden oluşuyor.
Kuala Lumpur TREN İSTASYONU, Malezya
Mağribi tarzı yansıtan bu gar, bir ulaşım merkezinden çok bir sarayı andırıyor. Yapımı 1910’da tamamlanan garın mimarı A.B.Hubbock. Trafiğinin bir bölümünü yeni KL Sentral Station’a devreden terminalin halen önemini koruduğu söylenebilir.
Cascada de la Macarena İSTASYONU, Patagonya, Arjantİn
“Dünyanın sonundaki terminal” de denilen bu gar, dünyanın en güneyindeki tren yolu ağının son istasyonu. Önceleri Ushuaia’daki hapishaneye hizmet veren istasyon şimdilerde turist turlarının da gözdesi.
Tanggula Mountain TREN İSTASYONU, Tİbet
5068 m. rakımlı bu gar, dünyanın en yüksek garı unvanına sahip. Qinghai-Tibet tren yolunun en yüksek noktasına konuşlanan istasyon Tibet’i Çin’in geri kalanına bağlıyor.
Kanazawa İSTASYONU, Ishikawa, Japonya
2005’te tamamlanan, hem geleneksel hem de fütüristik Kanazawa Station, geleneksel gövdesi boğumlu, Japon davullarını andıran ahşap bir ‘Tsuzumi’ kapısının yanı sıra kubbeli, camlı, çelik çatılı bir girişe de sahip.
Radikal