28 / 04 / 2024

Haydarpaşa Garı'ndaki restorasyonun ilk etabı ay sonunda tamam!

Haydarpaşa Garı'ndaki restorasyonun ilk etabı ay sonunda tamam!

İstanbul’un simge yapıları arasında yer alan 110 yıllık Haydarpaşa Garı’nda restorasyon devam ediyor. 2010 yılında çıkan yangında çatı ve kulelerinde hasar oluşan garın dış yüzeyi Bilecik Osmaneli’nden getirilen açık nefti renkli taşlarla süsleniyor



 

İstanbul'un en önemli simge yapıları arasında bulunan 110 yıllık Haydarpaşa Garı'nda restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Sabah gazetesinde yer alan habere göre, Kadıköy'deki gar binasında 28 Kasım 2010 tarihinde çıkan yangında çatı ve kule kısımları oluşan hasar sebebiyle restorasyon çalışmaları başladı.

USTA RESTORATÖRLERLE...

Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarihi garın orijinal haline sadık kalarak 2016 yılında restorasyon süreci başlattı. Büyük bir bölümü tamamlanan çalışmalarla garın çatısı aslına uygun olarak baştan yapıldı. Birçok film ve reklam çekiminin yapıldığı bekleme salonu da baştan aşağı yenileniyor. Salonun duvarlarını süsleyen rengarenk resimler usta restoratörler tarafından aslına sadık olarak yeniden boyanıyor. Haydarpaşa Garı'nın çatısındaki iki kulede de hummalı çalışma devam ediyor. İki Alman mimar Otto Ritter ve Helmuth Cuno tarafından kuleler yapılırken, Alman mimarisinde çok görülen 'dik çatı' üslubunda arduvaz çatı örtüsü kullanıldı. Kulelerde kullanan taşlar ise İspanya'dan getirilmişti. Kuleler için İspanya'dan getirilen taşlarla kulenin arduvaz çatısı baştan sona yenilendi. Garın dış yüzünde ise Bilecik Osmaneli'nden getirilen açık nefti renkli taşlar kullanıldı. Bu taşların özelliği orta sertlikte, kolay işlenebilmesi ve her türlü hava koşuluna dayanıklı olması. Bu taşlar için Osmaneli'nde 100 sene sonra yeniden bir taş ocağı kuruldu. Bölgeden getirilen taşlar Haydarpaşa içinde kurulan taş oyma atölyesinde ustaların ellerinde yeniden hayat bularak garın duvarlarına yerleştirildi.

VİTRAYLAR İÇİN ATÖLYE KURULDU

Yangında hasar gören eşsiz vitraylar için ise onarım atölyeleri kuruldu. Devlet Demir Yolları çalışanlarının büyük özverisiyle garın yanmış olan saati de tamir edildi. Hız kesmeden devam eden yenileme çalışmalarının ilk etabı bu ayın sonunda tamamlanacak.


Geri Dön