28 / 04 / 2024

Hazine arazisinde çiftçilik için 6 pilot il!

Hazine arazisinde çiftçilik için 6 pilot il!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, topraksız ve toprağı olmayıp ekip biçmek isteyen çiftçilere yönelik 60 dönüme kadar hazine arazisini 10 yıl süreyle kiralama projesi, ilk etapta 6 pilot ilde uygulanacak. 6 ilde toplam 41,5 milyon metrekare yüzölçümlü tarım arazisi çiftçilere kiralanabilecek.



Türkiye’de bulunan tarımsal üretimin artırılması ve tarımsal istihdama destek verilmesi için topraksız ve yeterli toprağı olmayan çiftçilerin tarımsal faaliyette bulunmalarını sağlamak için, nüfusa kayıtlı oldukları veya yaşadıkları köy ve mahallelerde bulunan hazine taşınmazlarının kiralanmasına ilişkin Milli Emlak Genel Tebliği yayımlandı. Düzenleme ile topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçilere 60 dönüme kadar hazine arazisini 10 yıl süreyle kiralama olanağı sunuldu. Kira süresi 10 yılın sonunda 10 yıl daha uzatılabilecek.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA İLANA ÇIKARILACAK

Hürriyet'ten Pelin Üzek Kılıç'ın haberine göre; proje içerisinde, tarım arazileri topraksız ve yeterli toprağı olmayan çiftçilere kiralanmak üzere önümüzdeki hafta ilana çıkarılacak. Hazine taşınmazları öncelikle; taşınmazın yer aldığı köy/mahalle nüfusuna kayıtlı olan veya o köyde/mahallede yaşayan topraksız veya yeterli toprağı bulunmayan çiftçilere, nüfus kaydı, ikamet durumu, arazi varlığı, medeni durumu ve aile nüfusu kriterleri esas alınarak yapılacak puanlamanın ardından yüksek puan alanlar arasından başvuru sahibine kura çekilmesi için kiralanacak. Başvuru kriterlerine göre yapılacak puanlama sonucuna göre en yüksek puanı alandan başlamak üzere, ilan edilen taşınmaz/bölüm sayısı kadar başvuru sahibi kura çekimine davet edilecek. Komisyon tarafından en yüksek puanı alandan başlamak üzere kura çekimi yapılarak taşınmazlara ilişkin hak sahipleri açıklanacak.

UYGULAMA 6 PİLOT İLDE BAŞLAYACAK

Proje, ilk etapta 6 pilot ilde uygulanması planlanıyor. 6 ilde hazineye ait toplam 41,5 milyon metrekare yüzölçümü tarım arazisi çiftçilere tahsis edilmesi için ihale düzenlenecek. Konya’da 27,6 milyon metrekare, Aksaray’da 8 milyon metrekare, Kütahya’da 3,7 milyon metrekare olmak üzere Samsun, Eskişehir, Afyonkarahisar da dahil ilk etapta 6 ilde pilot uygulama düzenlenecek.

Hazine arazisinde çiftçilik dönemi!

Hazine arazisi nasıl kiralanır?


Geri Dön