29 / 12 / 2024

Hazine, İslami kira sertifikası ihraç etmeye hazırlanıyor!

Hazine, İslami kira sertifikası ihraç etmeye hazırlanıyor!

Hazine Müsteşarlığı 10 yıllık bir çalışmanın ardından bu yıl Cumhuriyet tarihinde ilk kez İslami bono yani ‘kira sertifikası' bir diğer ifadeyle ‘Sukuk' ihraç etmeye hazırlanıyor



Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Türkiye’nin ilk sukuk ihracının bu yıl yapılabileceğini söyledi. İlk sukuk ihracının İstanbul Boğazı’nın üzerine yapılacak üçüncü köprünün gişe gelirine endeksli olabileceği, Hazine’nin bu konuda hazırlıklara başladığı belirtildi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, önceki gün SPK’nın 30’uncu yılı nedeniyle düzenlenen törende bunun sinyalini vermişti. Sukuk’ta ilk ihracın üçüncü köprünün gişe gelirine endekslenebileceği belirtildi.

Hazine, Körfez ve Uzakdoğu ’daki trilyon dolarlık İslami fonları Türkiye ’ye çekmek için kapsamlı bir yol haritası hazırladı. Buna göre İslami hassasiyeti yüksek yatırımcıları ülkeye çekmek için köprü ve otoyollardan maksimum şekilde istifade edilecek.

Bu sayede hem aralarında üçüncü Boğaziçi Köprüsü ve bağlantı yollarının da bulunduğu dev projeler hayata geçirilecek hem de bazı otoyolların ve yeni köprünün gişe gelirleri teminat gösterilerek ülkeye ciddi bir finansman akışı sağlanacak.

Körfez’e davetiye gibi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, “Bu yılın yeni finansal ürünlerinden birisi de kira sertifikası olacak. Hazine bu konuda çalışmalara başladı” açıklaması katılım bankaları ile inşaat sektörünü heyecanlandırdı.

Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, Hazine ’nin kira sertifikası (sukuk) ihraç etmesini ‘tarihi bir adım ’ olarak nitelendirirken, “Hazine’nin kira sertifikası çıkaracak olması hem bu finansal enstrümanın yaygınlaşması hem de alternatif piyasalardan kaynak sağlanması açısından büyük önem taşıyor ” dedi.

Akyüz, Hazine garantili kira sertifikalarının dev projelerin finansmanın da kullanılabileceğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Üçüncü köprü ve Kuzey Marmara Otoyol Projesi gibi milyar dolarlık projelerin finansmanı buradan sağlanabilir. Zira konjonktür itibarıyla Türkiye çok ama çok iyi bir durumda. Büyüyen ekonomisi ve düşük kamu borcu Hazine’nin uygun koşullarla uzun vadeli borçlanmasına olanak sağlayabilir. Bu noktada da Körfez sermayesini çekmek için sukuk türevi bir enstrüman ilgi çeker.”

2.5 milyar $’lık yatırım

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, geçen hafta Davos’ta yaptığı açıklamada da üçüncü köprünün finansmanı için farklı bir yol izlenebileceğinin sinyallerini vermişti. Babacan, CNBC-e ’ye yaptığı açıklamada üçüncü boğaz köprüsü ve ana bağlantı yollarının bir an önce yapılmasını arzu ettiklerini belirterek şunları söylemişti: “Projenin kapsamını daraltarak sadece üçüncü köprü ve bağlantı yollarıyla sınırlandırabiliriz. Böylece projenin maliyeti de 6 milyar dolardan 2.5 milyar dolara inmiş olur. Yatırımın finansmanı da bir şekilde sağlanacak.”

Sukuk ile Türkiye 100 milyar dolar çeker

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muaz Güngören, son 10 yılda dünya genelinde 150 milyar dolarlık sukuk ihracı gerçekleştirildiğini belirterek, “Piyasanın büyük oyuncusu devletler. Malezya, BAE, Suudi Arabistan, Endonezya, Katar gibi ülkeler her yıl milyarlarca dolarlık sukuk ihraç ediyor. Dolayısıyla Türk Hazinesi’nin ihraç edeceği ürünlere de büyük talep olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

İslami piyasalar uzmanı ve Gulf Turk Capital Koordinatörü Suat Karabulut ise Türkiye’nin önümüzdeki 5 yıl içinde sukuk yoluyla Uzakdoğu ve Körfez’den 100 milyar dolar çekebileceğini söyledi. Karabulut, “1990’lı yıllarda ilk ihracını gerçekleştiren Malezya, şu ana kadar 112 milyar dolarlık sukuk işlemi gerçekleştirerek en fazla İslami bono ihraç eden ülke oldu. Türkiye de bunu başarabilir” diye konuştu.

 Ufuk ŞANLI/Vatan


Geri Dön