25 / 11 / 2024

Hazine taşınmazlarının satışı nasıl yapılır?

Hazine taşınmazlarının satışı nasıl yapılır?

Hazine taşınmazlarının satış esasları, 6098 sayılı Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Özel kanunlarda düzenleme olmayan konularda, Borçlar Kanunu hükümleri uygulanıyor. Peki, hazine taşınmazlarının satışı nasıl yapılır?




Hazine taşınmazlarının satışı nasıl yapılır?

Hazine taşınmazlarının satış mevzuatı, Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından açıklanıyor. Mevzuatta, satış konusu genel olarak, 11.01.2011 tarihli ve 6098 sayılı Borçlar Kanununda düzenleniyor. Özel kanunlarda düzenleme olmayan konularda, Borçlar Kanunu hükümleri uygulanıyor.


178 sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 13 üncü maddesinin (b) bendinde; Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazların satış…. işlemlerini yapmak yetkisi Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne aittir.


Satış süreçleri ise Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelik" hükümlerine göre yine Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Peki, hazine taşınmazlarının satışı nasıl yapılır? Satış ihalelerine kimler katılabilir?


İhalelere katılacakların;

a) Yasal yerleşim yeri sahibi olmaları,

b) Tebligat için Türkiye'de adres göstermeleri,

c) Gerçek kişilerce T.C. kimlik numarasını, tüzel kişilerce ise vergi kimlik numarasını bildirmeleri,

ç)  İlanda belirtilen geçici teminat miktarını yatırmış olmaları,

d) İşin gereğine göre defterdarlık veya malmüdürlüğünce tespit edilecek diğer belgeleri vermeleri,

e) Özel hukuk tüzel kişilerce yukarıda belirtilen şartlardan ayrı olarak, idare merkezlerinin bulunduğu yer mahkemesinden veya siciline kayıtlı bulunduğu ticaret veya sanayi odasından yahut benzeri meslekî kuruluştan, ihalenin yapıldığı yıl içinde alınmış sicil kayıt belgesi ile tüzel kişilik adına ihaleye katılacak veya teklifte bulunacak kişilerin tüzel kişiliği temsile tam yetkili olduklarını gösterir noterlikçe tasdik edilmiş imza sirkülerini veya vekâletnameyi, kamu tüzel kişilerinin ise; yukarıdaki (b), (ç) ve (d) bentlerinde belirtilen şartlardan ayrı olarak tüzel kişilik adına ihaleye katılacak veya teklifte bulunacak kişilerin tüzel kişiliği temsile yetkili olduğunu belirtir belgeyi vermeleri gerekiyor.


Hazine taşınmazı satış ihalelerinde açık teklif, kapalı teklif usulü uygulanıyor. Özel kanunlar gereği hak sahiplerine doğrudan satış da yapılabiliyor. 


Her yıl Genel Bütçe Kanunu ile tespit edilecek tutarı (bu tutar 2014 yılı için 10.000 000 TL' dir ve bu tutarı yirmi katına kadar artırmaya Maliye Bakanı yetkilidir.) geçmeyen ihaleler açık teklif usulüyle gerçekleştirilebiliyor. Bu tutarı geçen ihaleler ise kapalı teklif usulüyle yapılıyor.


Yapılan ihale sonucunda ihale kararı kendisine tebliğ eden mükellefin, 15 gün içerisinde taşınmazın satış bedelini idareye yatırması gerekiyor. Böylece, taşınmazın tapusunu kendi üzerine alabiliyor.


Hazine taşınmazı vergileri..

Hazineye ait taşınmaz malların satış ve devir işlemleri ve bu işlemler sırasında düzenlenen belgeler vergi, resim ve harçtan müstesna oluyor. 


Satışı yapılan taşınmaz mallar, satış tarihini takip eden yıldan itibaren beş yıl süre ile emlak vergisine tabi tutulmuyor.



Hazine taşınmazlarının idaresi hakkında yönetmelikte değişiklik yapıldı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön