Hazır beton sektöründeki denetimsizlik inşaatta risk yaratıyor!
Kentsel dönüşüm çalışmaları hızlanınca hazır beton simsarları çoğaldı. Markalı hazır betona göre çok da ucuz olmayan bu ürünlerin kullanımının artması can ve mal güvenliğini tehdit ediyor
Kentsel dönüşüm çalışmaları hızlanınca hazır beton simsarları çoğaldı. Markalı hazır betona göre çok da ucuz olmayan bu ürünlerin kullanımının artması can ve mal güvenliğini tehdit ediyor
Hazır beton sektöründeki denetimsizlik, markalı konut dışındaki inşaat kalitesinde risk yaratıyor. Denetim şirketlerinin müteahhitlerle birlikte çalışması tehlikeyi büyütüyor. Milyon dolarlık binalarda bile maliyet düşsün diye 'çantacı' tabir edilen hazır betoncu aracıları piyasayı doldurdu. Öyle ki, Bağdat Caddesi'nde kim olduğu bilinmeyen ama daha ucuz ürün satan hazır betoncular çoğaldı. Bursa Beton'un Genel Müdürü Fatih Vardar, hazır beton sektöründeki denetimlerin eksik kalması nedeniyle yeni binalarda bile riskin olduğunu söyledi. Vardar, "Sektörde kim olduğu belli olmayan aracılar çoğaldı. Bağdat Caddesi'ndeki projelerde bile 3-5 lira daha ucuz olduğu için tercih edilen, ancak bir sorun çıktığında bulamayacağınız insanlar hazır beton satıyor" dedi.
YÜZDE 50'DE GARANTİ BELGESİ YOK
Piyasadaki rekabeti 'korkunç' olarak nitelendiren Vardar, küçük şirketlerin pazarı paylaştığına dikkat çekti. Türkiye genelinde 600 beton şirketinin faaliyet gösterdiğini belirten Vardar, bunların yarısının garanti belgesi niteliğindeki 'G' Belgesi'nin olmadığını vurguladı. Vardar, şöyle devam etti: "Türkiye'de 600 şirket, bin 200 tane beton tesisi var. Şirketlerin yarısında G Belgesi yok. Tesisi olmayıp betonu şirketlerden alıp satanlar var. 1999 depreminden önce de deprem yönetmeliği vardı ama siz onu kullanmaz ve denetlemezseniz sonuçları kötü olur. Eğer yönetmelikler biraz uygulansa kayıplar çok daha az olurdu."
BURSA BETON SEKTÖRÜN İLK BEŞİNDE YER ALIYOR
Bursa Beton, 1986'da kuruldu. Geçen yıl 240 milyon TL ciro yaptı, 2.5 milyon metreküplük de satış gerçekleştirdi. Bu yıl hedef 2.7 milyon metreküp satış ve 390 milyon TL ciroya ulaşmak. Fatih Vardar, "Güney Marmara Bölgesi'nde faaliyet gösteriyoruz. Buna rağmen sektörde ilk 5'teyiz. Toplamda 20 tesisimiz var. Grubun cirosu 800 milyon TL'yi, çalışan sayısı ise 2 bini buluyor" dedi.
Sabah