24 / 12 / 2024

Hazır mutfak şirketleri Anadolu'da bayi arıyor!

Hazır mutfak şirketleri Anadolu'da bayi arıyor!

İnşaat sektörünün ivmesiyle hızla büyüyen hazır mutfak sektörü, 2,2 milyar TL büyüklüğe ve 39 milyon dolarlık ihracata ulaştı. Yakın coğrafyada önemli projelere miza atan sektör, açacağı yeni şubeler için bayilik arıyor...



İnşaat sektörünün ivmesiyle hızla büyüyen hazır mutfak sektörü, 2,2 milyar TL büyüklüğe ve 39 milyon dolarlık ihracata ulaştı. Yakın coğrafyada önemli projelere miza atan sektör, açacağı yeni şubeler için bayilik vererek de girişimci adaylarına fırsatlar yaratacak. Sektördeki şirketler özellikle Anadolu şehirlerinde büyümeyi hedefliyor. 


Hazır mutfak sektörü, inşaat sektörünün hızlı gelişimiyle birlikte özellikle son birkaç yıldır hızla büyüyor. 

1980 li yıllardan bu yana girişimcilerin çabalarıyla büyük gelişme gösteren sektör, bugün yenilikleri takip eden, kendi tasarımlarını üreten, markalaşmış, kaliteli ve seri üretim yapan, Avrupa ile yarışacak kalitede firmalara sahip. 

Türkiye'de 60'dan fazla markalı mutfak üreticisi bulunuyor. Ahşap Mutfak ve Banyo Mobilyası Sanayici ve İthalatçıları Derneği'nin (MUDER) araştırmasına göre, hazır mutfak sektörü 2013 yılında yaklaşık 980 bin adetlik üretime ve 2,2 milyar TL büyüklüğe ulaştı. 


Sektör, önceki yıl ile kıyaslandığında, adetsel olarak yüzde 14, ciro olarak da yüzde 18,9 oranında büyüdü. Tüm sektör, yani mutfak ve banyo mobilyası birlikte değerlendirildiğinde ise toplam pazar büyüklüğünün yaklaşık 3 milyar TL olduğu tahmin ediliyor. 



YAKIN COĞRAFYANIN EN BÜYÜK FUARI 


Ahşap Mutfak ve Banyo Mobilyası Sanayici ve İthalatçıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Ecemiş, TÜYAP'la birlikte uzun yıllardır düzenledikleri bir fuarı bu yıl yeniden gerçekleştireceklerini söylüyor. Sonuncusunu 2012 yılında düzenledikleri 'Kitchen World Uluslararası Mutfak, Banyo Mobilyaları ve Ankastre Cihazlar Fuarı'nın yakın coğrafyanın en büyük ve en kapsamlı fuarı olduğuna dikkat çeken Ecemiş, "Fuarın 2015 yılının 25 Şubat-1 Mart tarihleri arasında düzenlenmesi için çalışmalar yapıyoruz. Bu fuarın sektöre yeni bir ivme sağlayacağını, firmalarımız için yeni bir pazar potansiyeli getireceğini düşünüyoruz" diyor. 


İNŞAATLA BİRLİKTE BÜYÜYOR 


Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'nin 2013 yılı mutfak mobilya ihracatı 39 milyon dolar. İhracatın en fazla yapıldığı ülke ise 14 milyon dolar ile İrak. Irak'ı Libya, İngiltere ve Azerbaycan izliyor. 

Sektördeki talep yeni inşaatlar için proje pazarı' ve eski konutlardaki mutfakların yenilenmesinden oluşan 'yenileme pazarı' olarak ikiye ayrılıyor. İnşaat sektörünün 2000'li yıllardan beri artan bir ivmeyle gelişmesi proje pazarını genişletirken yenileme pazarını yıllar içinde daralttı. Böylece sektörün performansı inşaat sektörünün performansıyla birebir ilişkili hale geldi. 


Kentsel dönüşüm kapsamında ilk etapta Türkiye'deki 19 milyonluk konut stokunun 6 milyonunun yıkılıp yeniden yapılacağı göz önüne alındığında, sektörün önümüzdeki dönemde de hızla büyümesi bekleniyor. Sektör, yeni yatırımlarla birlikte vereceği yeni bayiliklerle de girişim fırsatları sunuyor. 


Sektörün en büyük ve köklü şirketlerinden biri olan Kelebek Mutfak, Türkiye'de 60 noktada, dünyada ise 19 ülkede hizmet veriyor. 


Düzce ve Biga'daki iki üretim tesisinde toplam bin 300 çalışanı bulunuyor. Kelebek Mobilya & Mutfak Satış Direktörü Serdar Sorfük, bu yıl geçen yıla göre yüzde 100 büyüme hedeflerinin olduğunu söylüyor. 


Sorfük, "Üretim tesislerimizi, gelecekteki dünya standardına uygunluk anlamında şimdiden hazırlamaya başladık. Bu yıl makine parkurlarımızı yeniledik. 2015 yılı içinde de ek tesis yapılması planlanıyor" diyor. 

Serdar Sorfük, ihracat ve bayilik hedefleriyle ilgili olarak ise şunları söylüyor: "Dünyada 19 ülkeye ihracat yapıyoruz. Türkiye genelinde mağazalaşma atağımızı hızla sürdürüyoruz. Nisanda bir günde açtığımız yeni 15 bayinin ardından 2014 yıl sonu hedefimizi yakalamış bulunuyoruz. Bayilik vermeye devam edeceğiz." 


MARRIOTT'A MUTFAK YAPTI 


Türkiye'de bu sektörde faaliyette bulunan ilk kuruluşlardan biri olan Demsaş Mutfak, kişiye özel siparişler alıp üretim gerçekleştiriyor. Yıllık ortalama 3 bin 500 adet üretimi bulunuyor. 


Demsaş Mutfak İş Geliştirme Müdürü Efe Ayçenk, Rusya Sochi'de yapılan Marriott Hotel'de bulunan oda mutfaklarını gönderdiklerini söylüyor. Hırvatistan'da 605 dairelik proje 25 bin adet mutfak üretim kapasitesine sahip. Yurtdışında 15 mağazası bulunan Lineadecor, 2014 yılında bayi sayısını yurtiçinde 60'dan 70'e çıkarmayı hedefliyor. Yine bu yıl Ortadoğu, Körfez ve Amerikandaki mağaza sayılarını arttırmayı planlıyor. 


YABANCILARIN PLANLARI 


Sektöre son yıllarda yabancı sermaye de oldukça ilgili. Bunlardan biri de Avrupa'nın en büyük üç hazır mutfak markasından biri olan Alman Nolte. Nolte'nin Almanya dışında mağaza için yatırım yaptığı ilk ülke Türkiye. 14 mağaza ile faaliyet gösterdiklerini ve 2015 yılında mağaza sayılarını 20'ye yükseltmeyi hedeflediklerini ifade eden Nolte Türkiye Genel Müdürü Sebahattin Gürel, "Bayilik veriyoruz. Yatırım maliyetleri mağazanın büyüklüğüne, bayilik verilecek olan bölgeye göre farklılık gösteriyor. Trabzon, Samsun, Eskişehir, Konya, Bodrum, Şanlıurfa ve Diyarbakır bayilik vermeyi planladığımız şehirler arasında bulunuyor" diyor. 

gerçekleştirdiklerini belirten Ayçenk, "Bunun dışında, Azerbaycan, İran, Ukrayna, Kazakistan ve ABD'ye de ihracat yaptık" diyor. 





ANADOLU'DA BÜYÜYECEK 5 ŞİRKET 


Kelebek mutfak: Bu yıl 15 yeni bayilik verdi. Bu yıl içinde birkaç adet daha bayilik vermeyi planlıyor. 


Odemsaş: Sınırlı sayıda bayilik veriyor. Önceliği ise büyükşehirler. 


Nolte: 14 mağazası bulunuyor. 2015 yılı sonuna kadar 20 mağazaya ulaşmayı hedefliyor. Trabzon, Samsun, Eskişehir, Konya, Bodrum, Şanlıurfa ve Diyarbakır'a bayilik verecek. 


Hafele: Balıkesir, Düzce, Elazığ, Erzurum, Malatya, Sakarya, Şanlıurfa, Trabzon ve Van'a franchise verecek. 


Lıneadecor: Bu yıl 10 KJ bayilik vererek yurtiçindeki bayi sayısını 60tan 70'e çıkaracak. 


EKONOMİST 



Geri Dön