09 / 01 / 2025

Hazır mutfak konut projeleriyle büyüyor

Hazır mutfak konut projeleriyle büyüyor

Global mali krize rağmen, uygulamaya konan konut projelerinin peş peşe devreye girmesi, hazır mutfak pazarının, 1 milyar TL'lik hacme ulaşmasını sağladı



Piyasaları etkisi altına alan durgunluktan etkilenmeyerek, geçen yıla göre yüzde 10'luk büyüme oranını yakalayan modüler mutfak sektörü, yılda 60 bin adet üretim gerçekleştiriyor.
Uygulamaya konulan konut projelerinin peş peşe devreye girmesiyle birlikte, Türkiye'de hazır mutfak sektörü bir anda 1 milyar TL'lik hacme ulaşmasını sağladı. Türkiye'de yıllık mutfak ihtiyacının 60 bini marka mutfaklarla karşılanırken, son dönemde inşaat sektöründe yaşanan durgunluğa rağmen, sektör 2008 yılında yüzde 10 büyüme oranını yakalamayı başardı. 17'si yerli, 53'ü ithal olmak üzere toplam 70 markanın rekabet ettiği sektörde, satışların yüzde 70'ini yeni konutlar oluşturuyor. Türkiye'de mevcut mutfakların yenileme süresi de 15 ile 20 yıl arasında değişiyor.

 
Milyar TL'lik pazar

Hazır mutfak üreticisi Lineadecor'un Pazarlama Koordinatörü Zeynep Ecemiş, Türkiye'de hazır mutfak sektörünün büyüklüğünün 1 milyar YTL'ye ulaştığını belirterek, yıllık mutfak ihtiyacının 60 bin adetlik bölümünün marka mutfaklarla karşılandığını söyledi. Bu yıl yaşanan küresel ekonomik kriz ve bunun etkilerinin inşaat sektörünü ve dolayısıyla mutfak sektörünü yavaşlattığını da kaydeden Ecemiş, ancak krizler konusunda deneyimli Türk firmaları açısından kriz ortamının farklı olanaklar yaratabileceğini vurguladı. Ecemiş, Avrupa'da eski mutfakların yenileme sürecinin 6-7 yıl arasında olduğunu, bu sürenin Türkiye'de 15-20 yıla çıktığını aktardı. Zaten hazır mutfak sektörünün yüzde 70'ini yeni konutlar, diğerini de mutfak yenilemeleri oluşturuyor.

Türkiye'de mutfak çok fazla zaman geçirilen ve yoğun bir şekilde kullanılan mekanlar arasında yer alıyor. Çoğu Türk içinde keyifle zaman geçireceği, kullanışlı bir mutfak hayal ediyor. Zeynep Ecemiş, "Ayrıca çok fazla mutfak eşyasına sahibiz ve ciddi depolama alanlarına ihtiyaç duyuyoruz. Bu nedenle alanı en iyi şekilde değerlendirmek, maksimum ölçüde dolap yerleştirmek gerekiyor.  Model tercihlerinde ise doğal ahşap kaplamayı, güncel trendlerle buluşturan tasarımlar öne çıkıyor" diye konuştu. Zeynep Ecemiş, modüler mutfak fiyatlarına da değinerek, şu bilgileri verdi: "Seçilen kapak modeli, kullanılan modüller ve akseuvarlar, modüler mutfağın fiyatını da geniş bir aralığa taşıyor. En sade haliyle bir mutfağın bedeli 3 bin YTL'den başlıyor ve üst limiti kullanıcı belirliyor. Son yıllarda mutfaklarda öne çıkan açık renk ve parlak yüzey trendi devam ediyor. Bunun yanında farklı yüzeylerin ve farklı renklerin kombine edildiği karışık uygulamalar da tercihlerde üst sıralarda yer alıyor."

Krize rağmen yüzde 10 büyüdü

İntema Mutfak Müşteri İlişkileri Müdürü Arzu Uludağ da, Türkiye'de 17'si yerli, 53'ü yabancı ürün satan 70 firma bulunduğunu aktararak, "Almanya ve İtalya'nın birçok ünlü markası Türkiye'de satılıyor. Ancak Türkiye henüz hazır mutfak sektöründe markalaşmış değil. Her geçen gün yeni bir markanın eklendiği pazar, geçen yıla göre yüzde 10 oranında büyüdü. Mutfak üreticilerinin ürün gamlarında farklı genişlik, yükseklik ve fonksiyona sahip 300'den fazla modül ve 13 kapak alternatifi bulunuyor" bilgisini verdi.

 
Doğal malzemeye kayış yaşanıyor

Yeni mutfak tasarımları kullanılan malzeme ve fonksiyon açısından salon mobilyasını andırıyor. İntema Mutfak'tan Arzu Uludağ, mutfaklardaki trendlerle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Tasarımlarda artık daha doğal malzemeler tercih ediliyor. Özellikle dolap kapaklarının genişliği artıyor ama aynı zamanda da yalınlaşıyor. Mutfaklar artık daha sakin, daha nötr olmaya başlıyor. Fazla dikkat çekmemesi için, dolap kulplarının da kapak malzemesinden yapıldığını ve sade bir görünüm kazandığını görüyoruz. Işık oyunları ve cam uygulamalarının mutfaklarda kullanımı her geçen gün artıyor. Teknolojinin hayatımızdaki öneminin artmasına bağlı olarak, mutfaklarda teknolojik ürünlerin kullanımı da zamanla artacaktır."

CNN Türk


Geri Dön