Hazır betoncular 2015'te yüzde 5 büyüme bekliyor!
Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, 9,5 milyar lira ciroya sahip hazır beton sektörünün, inşaat sektörünün temel kollarından birini oluşturduğunu söyledi.
Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, yaklaşık 9,5 milyar lira ciroya sahip olan hazır beton sektörünün, inşaat sektörünün en temel kollarından birini oluşturduğunu söyledi.
Yavuz Işık, 2014 yılını değerlendirirken, 2013 yılında bir rekor kırarak 102 milyon metreküp beton ürettiklerini, 2014 yılında ise bu rakamın 107 milyon metreküpe ulaştığını; beton üretiminin ise 2014'de tahminleri doğrultusunda yüzde 5 büyüme gösterdiğini belirtti.
2014 yılının gerek hazır beton sektörü gerekse Türkiye Hazır Beton Birliği olarak çalışmalarının meyvelerini almaya başladığı bir yıl olduğunu ifade eden Işık: "Çeyrek asırdır, ülkemizde kaliteli betonun üretilmesi ve kullanılması için üyelerimiz ile el ele verdik özveriyle çalışıyoruz. Bu çalışmalar sonucunda Ülkemizi Avrupa'da hak ettiği seviyelere taşıdık. Bundan sonra da, sektörümüzü hem yurt içinde hem de Avrupa'da çok daha ilerilere taşımak için çalışmalarımızı arttırarak sürdüreceğiz. Avrupa'da elde ettiğimiz bu başarının tüm THBB üyesi firmaların başarısı olduğunu tekrar hatırlatır, tüm üyelerimize teşekkürlerimi sunarım. Tabii 2014 bizim için dolu dolu bir yıl oldu. Bu yıl Beton Fuarımızı tarihimizde ilk defa Ankara'da gerçekleştirdik. İnşaat, hazır beton ve agrega sektörlerini buluşturan fuarımızı 3 günde on bin kişi ziyaret etti" dedi.
Kentsel Dönüşüm'ün 2015'in de önemli konularından biri olacağını vurgulayarak değerlendirmelerine devam eden Yavuz Işık, "Yenilenmesi planlanan bölgelerde kalitesiz beton ile üretilen yapılar da yer alıyor. Bu çerçevede 8 milyon konutun yenileneceği göz önünde bulundurulduğunda, özellikle yeni yapılarda KGS belgeli beton kullanımı Türkiye yapı stoğunun uzun ömürlü, ekonomik ve depreme dayanıklı olmasına katkı sağlayacaktır. Kentsel dönüşüm projesi için yaklaşık 600 milyar lira maliyet çıkıyor. Tabii 10 senelik bir zaman diliminde bu harcama yapılacak. 3. Köprü için 1,5 milyon metreküp beton ihtiyacı olduğu açıklandı. 3. Havaalanı ve bağlantı yollarında 1 milyon metreküpün üstünde betona ihtiyaç duyulacaktır. Bu projelerin yanı sıra devam eden yüksek hızlı tren projeleri ve baraj projeleri de sektörümüze canlılık getirecektir. Hazır beton tarafında toplamda 300 milyon metreküp, yıllık 30 milyon metreküp hazır betona ihtiyaç var. Kurulu kapasiteyle bu ihtiyacı rahatlıkla karşılarız, inşaat sektörünün canlanmasına paralel hazır beton sektörü de canlanır. Ayrıca, kentsel dönüşüm projesi ile inşaat firmalarının yeni işçilere ihtiyacı olacak. Bu da istihdama fayda sağlayacaktır. İnsanların alım gücü artacak, inşaat malzemesi üreten firmalar üretimlerini arttıracaktır. Böylece Türkiye ekonomide yakalamış olduğu istikrarı koruyarak büyümeye devam edecektir. Önümüzdeki yıl da kentsel dönüşüm ve kamu alt yapı yatırımları ile yüzde 5 civarında büyüme bekliyoruz. İnşaat sektörünün canlanmasına paralel Hazır Beton sektörünün de canlanacağını öngörebiliriz" dedi.
İnşaat&Yatırım