24 / 12 / 2024

Haziran'da en çok ihracat, Merkez Bankası ve enflasyon konuşuldu!

Haziran'da en çok ihracat, Merkez Bankası ve enflasyon konuşuldu!

EGD Aylık Ekonomi Haberleri Raporu'na göre Haziran'da ekonomi sayfalarında en çok ihracat, Merkez Bankası ve enflasyon haberlerine yer verildi. Namet, Tat Gıda ve Maret ile bunlara ait taşınmazların satılması da haberlere konu oldu.




Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından, MTM Medya Takip Merkezi’nin verilerine dayanarak hazırlanan "EGD Aylık Ekonomi Haberleri Raporu"na göre Haziran ayı boyunca gazete, dergi, TV ve internet medyasında 60 bini aşkın habere konu olan ihracat en çok konuşulan konuların zirvesinde yer aldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM), Haziran ayında bir önceki ayın verilerini açıkladığı raporda, ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,8 artışla 13 milyar 412 milyon dolar olmasıyla yeni bir rekora imza atarak gündeme geldi. İlk beş ayın verilerinin de yer aldığı araştırmada ihracat yüzde 8 artışla 67 milyar 92 milyon dolara yükseldi. 


Son 12 aylık ihracat ise yüzde 1,7 artışla toplam 156 milyar 145 milyon dolar olarak gerçekleşmesiyle ekonomi sayfalarında yer MTM’nin araştırmasına göre; ekonomi gündeminde en çok konuşulan bir diğer konu başlığı ise 25 bini aşkın haberle Merkez Bankası oldu. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, ödediği 889 milyon 835 bin lira ile 2013 yılında en fazla vergi ödeyen kurum olmasıyla Haziran ayına damga vurdu.


Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 9,50'den yüzde 8,75'e indirmesiyle haberlere konu olurken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eleştirilerinin odağı haline gelerek ekonomi haberlerindeki yerini aldı.


Araştırmaya göre; ekonomi gündeminde en çok konuşulan konu başlığı 22 bini aşkın haberle enflasyon oldu. TÜİK’in Haziran ayında bir önceki ayın verilerini açıkladığı raporunda, TÜFE yüzde 0,40 olarak gerçekleşirken yıllık TÜFE ise yüzde 9,66 olarak belirlendi. Yıllık enflasyon bu rakamla birlikte Nisan 2012'den bu yana en yüksek seviyesine gelerek iki senenin zirvesine çıkmasıyla ekonomi haberlerine konu oldu.


Fitch'ten Türk bankalarına övgü


FitchRatings Kıdemli Direktörü Janine Dow’un, Türkiye için son derece olumlu bir görüntü olduğunu belirterek, Türk bankalarının da elde edilen olumlu veriler sonucunda sermaye yapılarını güçlendirmeye devam etmelerini açıklamasıyla haber oldu. Fitch, Türkiye'nin yabancı ve yerel para cinsinden kredi notlarını BBB- ve BBB olarak teyit etmesiyle de ekonomi sayfalarında yer buldu.


Moody's, 11 Türk bankasının notunu düşürdü


Medya Takip Merkezi’nin (MTM) raporuna göre; kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s 11 Türk bankasının kredi notunu düşürdüğünü açıklamasıyla ekonomi basınında yer aldı. Moody's tarafından açıklanan raporda, bankaların gelecek 12-18 aylık dönemde, "ekonomik büyümede yavaşlama, artan fonlama maliyetleri ve bankaları etkileyen belirsizlik ortamı" nedeniyle giderek sıkılaşacak koşullar altında faaliyet gösterecekleri belirtildi. Moody's, Irak'taki krizin Türkiye üzerinde cari açık, büyüme ve enflasyon gibi konularda baskı yapacağına dikkat çekerek, kredi notu üzerinde negatif bir unsur olduğunu belirtmesiyle gündeme geldi.


AYIN DİKKAT ÇEKEN DİĞER GELİŞMELERİ


- Akbank, EMEA Finance tarafından düzenlenen ‘EuropeanBankingAwards’ta (Avrupa Bankacılık Ödülleri), "Türkiye’nin En İyi Bankası" ödülüne layık görüldü.


- Türkiye'de 2004-2013 yıllarında sigaraya harcanan para 206 milyar lira (98.5 milyar dolar) oldu.


- Otomotiv endüstrisi, 2008'den bu yana ilk kez, ihracatta üç ay arka arkaya 2 milyar dolar barajını aştı.


- Türkiye'nin ihracatı mayıs ayında Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarken, kimya sektörünün katkısı ise aynı dönemde 1 milyar 597 milyon dolara ulaştı.


- Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi nisanda bir önceki aya göre yüzde 1 arttı. 


- BrandFinance'in yaptığı marka araştırması sonucuna göre; Türkiye'nin en değerli markası 2 milyar dolarla yine Türk Telekom oldu.


- Türk Hava Yolları'nın (THY) 2014 yılı Ocak - Mayıs döneminde yolcu sayısı yüzde 18 artışla 21.3 milyona ulaştı.


- Mayıs ayında en yüksek ihracat artışını, yüzde 46,4 ile gemi ve yat sektörü gerçekleştirdi. Sektörün yılın ilk beş ayındaki ihracatı ise yüzde 6.1 arttı.


- Ekonominin lokomotif sektörlerinden kabul edilen inşaat, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5.2 büyüdü.


- Namet, Tat Gıda ve Maret markalarıyla bunlara ait Tuzla'daki arazi, bina ve teçhizat ile üzerinde yer alan taşınmazların tamamını 75 milyon dolar artı KDV bedele satın aldı.


- İmalat sanayi kapasite kullanım oranı Haziran ayında yüzde 75,3 ile son 6 ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, kapasite kullanımı oranı haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre değişmeyerek yüzde 75,3 oldu.


Geri Dön