27 / 04 / 2024

En çok Küçükçekmece ve Pendikliler konut kredisi çekti!

En çok Küçükçekmece ve Pendikliler konut kredisi çekti!

Karşılaştırma sitesi Enuygun.comun analizine göre konut kredilerine İstanbulda en çok Küçükçekmece ve Pendik ilçelerinde yaşayanlar, Ankarada da Keçiören ve Çankayada yaşayanlar ilgi gösteriyor



 

Türkiye genelinde ise Marmara Bölgesi konut kredisine en çok talep gösteren bölge olarak diğer bölgelerin üzerinde yer alıyor. Marmarayı sırasıyla İç Anadolu ve Akdeniz takip ediyor.

Enuygun.com tarafından örnekleme yöntemiyle hayata geçirilen analizde, 2011 yılı ilk üç çeyrek verileri arasından konut kredisi talebini www.enuygun.com aracılığıyla bankalara iletmeyi tercih eden 50 bin kişi mercek altına alındı. Verilere göre konut kredisi talebinde İstanbul %24lük oranla ilk sırada,  Ankara %12 ile ikinci sırada,  İzmir ise %7 ile üçüncü sırada yer alıyor.

Hangi ilde hangi ilçe konut kredisi talep ediyor

Enuygun.comun analizine göre Küçükçekmece ve Pendik İstanbulda konut kredisine en çok talepte bulunan ilçeler. Her iki ilçe de İstanbul genelinde %6şarlık paya sahip. Bu ilçeleri %5lik oran ile Ümraniye, Bahçelievler, Esenyurt ve Bağcılar takip ediyor. Ankarada ise Keçiören il genelinde %16lık oran ile başı çekerken, %15 ile Çankaya onu takip ediyor. Ardından da sırasıyla Yenimahalle ve Mamak geliyor. İzmirde de Buca ve Karşıyaka konut kredisi talebinde başı çeken ilçeler.

Oranlarda ilçe nüfuslarının etkili olduğunu belirten Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu Örneğin Küçükçekmece nüfus büyüklüğü olarak İstanbulun ikinci büyük ilçesi. Ancak nüfusun tek başına etkili olduğunu da söylemek yanlış olur. Özellikle 2011 yılında bir önceki seneye göre konut kredisi talebinin biraz daha küçük şehirlere kaydığını gözlemledik. İlk üç büyükşehir arasında olmadığı halde bazı illere ait ilçelerin konut kredisine talebinin oldukça yüksek olduğunu görüyoruz. Denizli-Merkez, Konya-Selçuklu, Gaziantep-Şahinbey ilçelerinde yaşayanların konut kredisi talep sayısı, İstanbulda talebin yoğun olduğu ilçelerin talep sayılarına çok yakın seyrediyor, dedi.


Diğer bazı illerde www.enuygun.com verilerine göre konut kredisi talebinin yüksek olduğu ilçeler ise; Bursada Osmangazi, Antalyada Muratpaşa, Adanada Seyhan, Kayseride Melikgazi, Kocaelinde Gebze, Şanlıurfada Merkez, Mersinde Akdeniz ilçesi olarak sıralanıyor.

Marmara Bölgesinde konut kredisine talep diğer bölgelerin üstünde

Enuygun.comun verilerine göre Marmara Bölgesi Türkiye genelinde toplam konut kredisi talebinin %38ini temsil ediyor.  Bu bölgeyi %21 ile İç Anadolu Bölgesi, %13 ile de Akdeniz Bölgesi takip ediyor. Ege Bölgesi konut kredisi talebinin %12sini, Karadeniz Bölgesi %7sini, Güneydoğu Anadolu Bölgesi %5ini, Doğu Anadolu Bölgesi ise %4ünü oluşturuyor.

İstanbul,  Ankara  gibi konut kredisinde başı çeken iller dışarıda bırakıldığında ise bölgeler arasında Marmara Bölgesinin yine birinci sırada yer aldığını da ekleyen Sungurlu Bursa, Kocaeli ve Tekirdağdaki yoğun konut kredisi talebi bölgenin bu kredi türündeki önemini artırıyor, dedi.

 


Geri Dön