Hedefimiz dünyada 10 büyük ekonomiden biri olmak!
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, " Dünyada ilk 10 büyük ekonomiden biri olmak hedefimiz " dedi. Zeybekci, ekonomiye ilişkin açıklama yaparak ''Türkiye ekonomide hızlı büyümeler kaydetti'' dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Dünyada ilk 10 büyük ekonomiden biri olmak hedefimiz" dedi. Zeybekti, ekonomiye ilişkin açıklama yaptı. Türkiye'nin menfaatlerinin her şeyin üzerinde olduğunu vurgulayan Zeybekti, Türkiye'nin ekonomide hızlı büyümeler kaydettiğini belirtti.
Zeybekti, Türkiye'nin dünyada ilk 10 büyük ekonomiden biri, Avrupa'nın ise 3. Büyük ekonomisinden biri olması için çabaladıklarını söyledi.
Türkiye'nin müteahhitlik hizmetlerinde dünyada parmakla gösterilen ülkelerden bir tanesi olduğunu ifade eden bakan Zeybekti, "Müteahhitlik, şirketlerimiz açısından baktığımız zaman Çin'den sonra 2. Sıradayız. Toplam rakama baktığımız zaman ük beşlerdeyiz. Şuan dünyada 7 bin 500 küsur tane aylık proje ile Türkiye 1974 yılından bugüne kadar 300 milyon dolarlık müteahhitlik hizmetini yapmış. Dünyanın artık en komplike, en zor işlerini yapabilen bir sektörümüz var" diye konuştu.
Dünyanın en zor coğrafyalarından, çöllerinden eksi 40 derecede iş yapacak, çalışacak ve fonksiyonlarım kaybetmeyecek demiryolları veyahut da otoyolları varsa bunu Türk müteahhitlerinin yaptığını söyleyen Zeybekti, dünyanın en önemli limanlarını Türk müteahhitlerinin yaptığını dünyanın en komplike, teknoloji dolu binalarını, Afrika'daki demir yollarını Türk müteahhitleri yaptığını kaydetti.
PROJE DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ
Zeybekci, şöyle konuştu; "Sadece 2014 yüında yaklaşık olarak 22-25 milyar dolar müteahhitlik hizmetini alır hale geldik. Peki Türk müteahhitlik sektörü sadece dünyada birilerinin tüm detaylarıyla hazırladığı projeleri yapan bir müteahhit yada inşaat şirketi mi? değil. Artık Türk şirketleri en karmaşık teknolojiler gerektiren projeleri yapabilir hale geldi. Biz de ekonomi bakanlığı olarak proje desteği, teknik ve hukuki müşavirlik desteği gibi destekleri veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz. Bunun için Türkiye Müteahhitler Birliği bizim dava ve yol arkadaşımız. Ne olması gerekiyorsa beraber konuşacağız, yapacağız." Türkiye'nin eski Türkiye olmadığını dile getiren Zeybekti, "Şimdi gittiğiniz bütün ülkelerdeki ekonomi bakanları, o ülkenin başbakanı veya cumhurbaşkanı gözünüzün içine bakıyor. Diyor ki bizim şu işimiz var, şu ihtiyacımız var, bunu yapacağız da gerisini siz biliyorsunuz, ondan sonrasını. Bunun imkânı ve kaynağı yok, bunun projesini yapacağımız ekiplerimiz yok. Biz orada hemen devreye giriyoruz, diyoruz ki; projeni biz yapalım, hibe olarak yapalım. İmkân ve kaynaklarıyla 10 milyar dolar imkânı projeleri finansman için bir kenara ayırdığımız zaman bununla 100 milyar iş yaparız biz. Bunun üzerinde çalışıyoruz. En son Etiyopya'ya gittik 'Bize 300 dolarlık benzin kredisi verdiniz bitti, 300 dolar daha istiyoruz' evet, verelim. Ürdün'de hakeza öyle. Dünyanın her yerindeki ülkelerde böyle. Artık Türkiye veren ülke haline geldi" dedi.
TÜRKİYE, ŞU AN DÜNYADA EN YÜKSEK BAĞIŞ YAPAN ÜLKE
Milli gelirine göre Türkiye'nin şu an dünyada en yüksek bağış yapan ülke haline geldiğini vurgulayan Nihat Zeybekci, müşavirliklerden, biıyükelçüerden tüccar gibi davranmalarını, oralarda Türkiye'nin ticari anlamda menfaatlerini asla ikinci plana atmamalarını, orada ne olduğu, ne bittiğini, her nerde ne fırsat varsa bunu Türkiye'ye bildirmelerini söyledi.
Zeybekci, "Türkiye artık bundan 2530 yıl önceki 5 milyar dolarlık dış ticaret hacmi olan, 5 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ile birilerine stratejik ortak, müttefik olduğu zaman veyahut da yardım dengelerinde Yunanistan'la Türkiye'nin 10'a 7 dengesini sağladığı zaman mutlu olan ülke değil. Türkiye ekonomik ortaklık temeline oturmayan hiçbir ilişkinin kalıcı olduğuna inanmıyor artık. Eğer ekonomik temeline oturuyorsa ilişkiler, bunun üzerine bina edilen her türlü siyasi ve politik ortaklık, müttefiklik kalıcı olur, güçlü ve geçerli olur. Biz buna inanıyoruz" dedi.
Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü; "Allık öyle Dostlarımıza onu söylüyoruz 'Biz sizinle müttefik olduk' diyoruz,' Biz sizinle stratejik ortak olduk',' Biz sizinle her şey olduk da bir türlü ekonomik ortak olamadık.' Ekonomik ortak olmadığımız zaman da bu iş yürümez de açıkçası söylüyoruz. Gitmez bu iş, çünkü Türkiye artık 5-10 milyar dolarlık dış ticaret hacmi olan bir ülke değil. Türkiye 500 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmi olan bir ülke artık. Onun Türkiye'nin menfaatleri her zaman bizim için önemli olmuştur."
Ankara Son Söz