23 / 11 / 2024

Heliport, emlak değerini yükseltiyor!

Heliport, emlak değerini yükseltiyor!

Gökdelenler, özel hastaneler ve plazalar heliport atağına geçti. Bu yıl içinde helikopter pisti bulunan gökdelen sayısının 30'a yükselmesi bekleniyor. Heliport, emlak değerini de yükseltiyor




Emlak projeleri çerçevesinde inşa edilen gökdelenler ve rezidanslara heliport (helikopter pisti) koyup değerini artırma dönemi başladı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM) 2008 yılında başlattığı "Her gökdelene bir heliport" projesi çerçevesinde birçok özel sektör kuruluşu lisans için başvuruda bulundu. Bu yıl içinde heliport sahibi gökdelen sayısının 30'a yükselmesi hedefleniyor.
Heliport için başvurup izin alan veya işlemi devam edenler arasında; İstanbul'da Polat Tower, Kanyon, DIM Plaza gibi yerler, İzmir'de Sheraton Çeşme ve  İzmir  Hiltonsa, Adana'da ise Acıbadem Hastanesi bulunuyor. Yer heliportları kapsamında ise Çırağan Sarayı, Ataköy Marina var. Bunun yanı sıra özel hastaneler de heliport yarışına girdi. Acıbadem Grubu'nun, hastaneleri için tek tek lisans başvurusu yaptığı belirtildi. Florance Nightingale Hastanesi de heliport için başvurdu ve işlemlerinin tamamlanmasını bekliyor. İzmir, Trabzon,  Adana  ve Bursa illeri için de heliport başvurusu bulunuyor ancak başvuruların büyük kısmını İstanbul oluşturuyor.
 
Emlak değerleniyor
Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, helikopterle ulaşımın modern yaşamı destekleyeceğini, sağlık sektöründe ise büyük faydalar sağlayacağını belirtti.
Referans'a bilgi veren Arıduru, heliport sayısının ülke genelinde artırılarak doğal afetler ve sağlık hizmetlerindeki ilkyardım çalışmaları açısından fayda sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Arıduru, bunun emlak piyasasına da katkıda bulunduğuna dikkat çekti. 2002 yılında izin verilen heliport sayısının 21 olduğunu ancak bugün itibariyle 59'a çıktığını ifade eden Arıduru, bunlardan 16 tanesinin "yükseltilmiş heliport" statüsünde olduğunu ifade eti. Arıduru, gökdelenlere inşa edilen heliport sayısının bu yıl içinde 30'a çıkmasını beklediklerini kaydetti.
Gökdelenlerin yanı sıra özel hastaneler arasında da heliport yarışı başladı. Acıbadem Grubu'nun bütün hastanelerine bir heliport yapımı için kolları sıvadığı öğrenildi. Hastanelere yapılan heliportlar için SHGM lisans bedeli talep etmiyor. Böylece helikopter ile acil müdahalenin geliştirilmesi amaçlanıyor. Eğitim kurumlarına yapılacak heliportlar için de lisans bedeli alınmayacak. Arıduru, 2009 yılında izin verilen heliport sayısının toplam 100'e ulaşmasını hedeflediklerini belirterek, 2010 yılı hedeflerinin ise 200 olduğunu anlattı.
 
İnisiyatif pilotta
Arıduru, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopter kazasında ölmesinden sonra, helikopterlerin uçuş seyrinin kim tarafından yönetildiği tartışmalarına da açıklık getirdi. Arıduru, helikopter uçuşlarında pilotun uçuş planını, hava koşullarını göz önüne aldığına yönelik bir belge imzaladığını ve uçuş seyrinin tamamıyla pilotun inisiyatifinde olduğunu belirtti. Arıduru, havadan saha çalışması gerektiren boru hattı ve rüzgâr santralleri incelemeleri içinse SHGM'ye başvurulduğunu ifade etti.
 
 
Gökdelen heliportları (*)
- Florance Nightingale Hastanesi
- Acıbadem Sağlık Hizmetleri AŞ (Fulya)
- Sinpaş Yapı AŞ
- Eczacıbaşı İlaç Sanayi-Kanyon
- Özbek Turizm-Point Hotel
- Teknik Yapı-Dilman Towers
- Zorlu Yapı AŞ
- Sheraton Çeşme
- İhlas Holding
- Yeşim Tekstil-Bursa
- Polat Tower
- Polat Renaissance Hotel
- DIM Plaza
 
Yer heliportları (*)
- International Hospital
- İspark İstanbul Otopark İşletmeleri (4 ayrı yer için)
- D-Marin Doğuş Turgutreis Marina İşletmeciliği
- Ataköy Marina AŞ
- Sönmez Holding
- Arkas Holding
- Setair (Arçelik)
- Sancak Air
- Çırağan Sarayı
- Arçelik-Eskişehir
Referans

Geri Dön