Sektörel

Hem beton hem de konut fiyatları 10 yılda 20 kat arttı!

İnşaat Mühendisi ve Eskişehir Ticaret Odası Meclis Üyesi Atakan Bakılan, inşaat maliyetleri ve konut fiyatları ile ilgili bir açıklamada bulunarak yaşanan artışlara değindi. İşte o paylaşım...

İnşaat maliyetlerinde yaşanan artışlar sık sık gündem oluyor. Maliyetlerin artması, konut fiyatlarının da katlanmasına neden oluyor. Aktarılan detaylara göre, demir fiyatlarındaki yükseliş bu senenin ilk yarısında, 2022 ve 2023 yıllarında yaşanan artışın iki katını buldu. Kum, çakıl, kırma taş gibi malzemeler de son 1 yıl içinde 20 kat zamlandı. 

Ev alacaklar yüksek fiyatlardan şikayet ederken, inşaat sektörü de girdi maliyetleri sebebiyle zor duruma düştü. 

İnşaat Mühendisi ve Eskişehir Ticaret Odası Meclis Üyesi Atakan Bakılan, https://x.com/atakanbakilan resmi X sosyal medya hesabından inşaat maliyetleri ile ilgili bir paylaşım yaptı. 

Atakan Bakılan, söz konusu paylaşımında şu ifadelere yer verdi: 

"Müteahhitliğe başladığım 2014 yılında C30 sınıfı beton fiyatı 125 TL, ilk inşaatımızda daire metrekare satış fiyatı ise 2.500 TL bandındaydı. Bugünlerde ise beton 2.500 TL, aynı lokasyon ve kalitedeki “0” daire metrekare fiyatı 50.000 TL bandında. 

Hem beton hem de daire fiyatı yaklaşık 20 kat artarak son 10 yılda birbirleriyle paralel bir artış göstermişler. (Fiyatlar Eskişehir şehir merkezi için olup ortalamadır.)

İnşaat demiri ise 2014 yılında ortalama 1.450 TL iken, şuan 25.000 TL bandına çıkarak 10 yılda yaklaşık 17 kat yükselmiş durumda. Demir fiyatları betona kıyasla daha az yükselmiş görünüyor.

2014 yılı kalıp işçiliği metrekare fiyatı ise 15 TL bandındaydı. Şuan minimum 450 TL. İşçilik fiyatı 10 yılda en az 30 kat yükseldi. Demir işçiliğinde de benzer bir artış söz konusu."

Peki vatandaşlar inşaat maliyetlerinde yaşanan artışlar ile ilgili neler söyledi? İşte o paylaşıma gelen yorumlar...

Kapalıçarşı ata altın fiyatları ne kadar? 5'lik reşat altın fiyatı Kapalıçarşı'da kaç lira? 10 Temmuz altın fiyatları

En düşük emekli maşı 12 bin TL olacak, seyyanen 2 bin TL de zam yapılacak! Emekli maaşlarında son dakika gelişmesi!

Kiralarda zam sınırı kalktı, piyasa karıştı! Yüzde 65 artış kira sorununa çözüm olacak mı?