Ekonomi

Herkes bu sorunun cevabını arıyor! Dolar neden yükseliyor?

Dolar/TL aralık ayında 18 liraya kadar yükseldi. Kur korumalı Mevduat sistemi ile 12 TL seviyesine kadar gerileyen dolar şu anda 17,24 TL oldu. Peki dolar neden yükseliyor? Doların neden yükseldiğini merak edenler araştırma yaparken Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof

Dolar/TL bugün de yükselmeye devam ediyor. Doların neden yükseldiğini merak edenler araştırma yaparken Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.Selva Demiralp doların neden yükseldiğini açıkladı.

 

Selva Demiralp doların yükselişi ile ilgili: ''KKM döviz talebindeki artışı durduramaz. Bu durumda kur artışı Hazineyi ve TCMB'yi ciddi bir genişleme zorunda bırakır.'' ifadesini kullandı.

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Kur korumalı Mevduat sistemininin kuru tutmakta zorlandığını açıklayan Demiralp: '' KKM'nin sürdürülebilirliğine dair endişeler, artan cari açık, giderek sıkışan global piyasalar gibi hep konuştuğumuz kırılganlıklara ek olarak hafta başında gelen iki önemli siyasi demecin altını çizmek isterim. Zira her iki demeç de politika duruşunda geri adım atılmayacağına, mevcut enflasyonist baskıların artarak devam edeceğine, bu durumun da kuru zorlayacağına işaret ediyor.'' dedi. 

FAİZ İNDİRİMLERİNİN DEVAMI GELECEK

Hükümet tarafından ''faizler düşmeli'' söylemleri dolar kurunun daha da yükselmmesine neden oluyor diyen Demiralp: ''6 Haziran'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Faizi düşürmeye devam edeceğiz' ifadesinden sonra piyasaların geçmişte verdiği tepki ile tutarlı hareket ettiği gözlemleniyor. ''dedi.

ENFLASYONLA BERABER YÜRÜMEK TERCİH EDİLDİ

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, "enflasyonla birlikte büyümenin" siyasi bir tercih olduğunu söylerken "Yoksa enflasyonu düşürmek için çok sert tedbirler alabilirdik. Yüksek faiz artışı yapardık" ifadesini kullandı.

Açıklamaya göre Selva Demiralp,enflasyonu düşürmek için yapılacak şeyin faizleri yükseltmek olacağını ancak hükümetin bunu tercih etmeyeceğini çünkü faiz oranlarındaki artış ekonomiyi yavaşlatmasına neden olacağını belirtti. 

 
TÜRKİYE'DEKİ ENFLASYONUN NEDENLERİ

Türkiye'deki enflayonun iki nedeni olduğunu söyleyen Demiralp, ''Arz yönlü baskılar esasen faizin düşük kalması sonucu TL'nin zayıflaması ile ithal ettiğimiz ara malı fiyatlarındaki artışı yansıtıyor. Talep yönlü baskılar ise düşük faizin borçlanma ve harcamaları teşvik etmesinin bir sonucu.''dedi.

Dolar kritik günler geçiriyor, ya toz duman olacak ya da uçup gidecek! Dolarda flaş son dakika seviyesi

Ünlü ekonomist Murat Kubilay doların benzersiz bir atak yapacağı tarihi açıkladı! Uçurumdan yuvarlanılacak