Genel

HES projesi fay hattının üzerinde yapılıyor!

Mehveş Evin: Bu kaçıncı œPes dedirten HES projesi, artık sayamıyorum. Fakat Sakarya-Hendek yaylasındaki Aksu deresinde kurulan HES santralini diğerlerinden ayıran farkı var: Fay hattının üzerinde. Evet, yanlış okumadınız...

Bu kaçıncı œPes dedirten HES projesi, artık sayamıyorum. Fakat Sakarya-Hendek yaylasındaki Aksu deresinde kurulan HES santralini diğerlerinden ayıran farkı var: Fay hattının üzerinde. Evet, yanlış okumadınız. İnşaat, Kuzey Anadolu fay hattının en hareketli noktalarından birinde!
Cumhuriyet gazetesi, İ.Ü. Jeofizik Mühendisliği"nden Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu"nun bölgede yaptığı araştırmaya yer verdi. Gündoğdu, HES inşaatlarının çok büyük bir risk teşkil ettiğini söylüyor.
Dün CNN Türk"te, Ayşenur Arslan"ın œMedya Mahallesinde œfay hattına HES haberini konuştuk. Benim yorumum, œZaten HES"lerin ömrü kısa. Adamlar, deprem olana kadar ne kadar kazansam kardır diye bakıyor. Umurunda değil ki... oldu. Arslan ise œİyi de devlet buna nasıl izin veriyor diye haklı bir soru sordu.
œAh be Ayşenurcuğum diye düşündüm, bu işleri hakkıyla konuşmak için başlı başına bir program yapmalı, uzun uzun tartışmalı... Ama bak bakalım medyada bunu gündeme getirebilecek kaç kişi var Mesele sadece devletin HES"leri sahiplenmesinden ibaret değil. Özel sektör, bankalar, herkes HES ekmeğini yiyor çatır çatır...        
Aksu Deresi Koruma Birliği, Hendek"teki 28 köyün sakinlerinden oluşan sivil bir insiyatif. Birliğin yöneticisi Tayfun Habiçoğlu, Aksu"da planlanan iki HES projesini neden istemediklerini şöyle açıklıyor...

Aksu"nun derdi
1- Santral için inşaat izni ve denetimi yok.
2-Fay hattı üzerinde ve yapı denetimi yok.
3-İçme suları (yer altı suları) kesilecek. Tünel inşasında kullanılan patlayıcılar su rezervlerini geri dönüşsüz biçimde kesintiye uğratıyor. şžimdiden iki köyde 3 su kaynağı kurudu.
4- İklim değişecek.
5- Ağaç kesimi ve hafriyat denetimi œyapılacaktır denmesine rağmen yapılmıyor.
6- Can suyu miktarı Türkiye"deki irili ufaklı bütün HES"ler için %10 olarak belirlendi. Ancak en tartışmalı konulardan biri, bu miktarın neye göre hesaplandığı.
7- HES planlanan 28 km"lik güzergahta kanalizasyon yok. Suyun debisiyle tarım ve ev atıkları bunu tolere edebiliyordu. Su miktarı yüzde 90 kadar azalınca ne olacağı meçhul.            
Bazıları için œkekosistem anlamına gelen ekosisteme getireceği zararlara hiç girmiyorum. çilek, fındık, pelemir otu, tütün, mısır, fasulye yetiştirilen bölgede tek sulama kaynağının Aksu olduğunu bilseler ne fark eder, bilmeseler ne fark eder Yeter ki yer gök beton olsun, enerjimiz kesilmesin...
İyi bayramlar.
Milliyet/Mehveş Evin