Sektörel

HES'lerin yaban hayatına etkisi uydu vericileriyle izleniyor!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi, HES'lerin yaban hayatına etkilerinin tespitine ilişkin çalışma yürütüyor...

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi, HES'lerin yaban hayatına etkilerinin tespitine ilişkin çalışma yürütüyor. Verçenik Dağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında gerçekleştirilen çalışma kapsamında, yaban keçileri uydu vericili tasma vasıtasıyla izleniyor.


Çalışmada, HES’lerin yaban hayvanlarına etkisinin yanı sıra yaban keçisi ve çengel boynuzlu dağ keçisinin yaşam alanı büyüklükleri ve mevsimsel göç hareketleri, grup ve popülasyon büyüklükleri, habitat kullanımları ve popülasyonlarını tehdit eden başlıca unsurlar araştırılacak.


AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Verçenik Dağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahasının bulunduğu bölgeye bugüne kadar 6 HES için izin verildi. Söz konusu sahadaki HES'lerin yaban hayatına etkilerinin tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin ortaya konulması için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesince ortaklaşa çalışma başlatıldı.


Verçenik Dağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahalarındaki barajların yaban hayatına etkilerinin ortaya konulması amaçlanan çalışma kapsamında, sahada hedef türler olan yaban keçisi ve çengel boynuzlu dağ keçisinin, uydu vericisi takılarak periyodik gözlemlerle izlenmesi öngörüldü.


Söz konusu alanda, HES'lerin yaban hayatına etkilerinin tespit edilmesi amacı ile alınan taahhüt gereği HES firmalarınca teknik elemanlar çalıştırılırken, takip amacı ile kullanılan ekipmanlar da bu firmalarca temin edildi.


Bu kapsamda, 10 Haziran 2013 tarihinde, 2 yaban keçisi yakalanarak, bunlara uydu vericili tasmalar takıldı. Bu hayvanlardan verilerin gelmeye başladığı kaydedilirken, önümüzdeki günlerde daha fazla sayıda bireye tasma takılmasının hedeflendiği aktarıldı.


Çalışmada, HES'lerin yaban hayvanlarına etkisinin yanı sıra yaban keçisi ve çengel boynuzlu dağ keçisinin araştırma alanındaki yaşam alanı büyüklükleri ve mevsimsel göç hareketleri, grup ve popülasyon büyüklükleri, habitat kullanımları ve popülasyonlarını tehdit eden başlıca unsurlar da tespit edilecek.


AA