Projedeki HES'ler enerjinin sigortası!
Şebekede sık sık görülebilecek olan yük değişiklikleri ve frekans değişikliklerine anında müdahale ederek şebekenin işleyişini düzenleyerek, vatandaşların sıklıkla karanlıkta kalmalarını ve elektrikli cihazların bozulmalarını önlüyor.
Hidroelektrik enerji, şebekelerin stabilitesinde hayati rol oynuyor. Şebekede sık sık görülebilecek olan yük değişiklikleri ve frekans değişikliklerine anında müdahale ederek şebekenin işleyişini düzenleyerek, vatandaşların sıklıkla karanlıkta kalmalarını ve elektrikli cihazların bozulmalarını önlüyor. Şebekedeki reaktif gücü kontrol eder ve böylece elektriğin üretim noktasından tüketim noktasına düzgün akışını sağlıyor.
YARDIMCI BİR GÜÇ
Hiçbir yabancı güç kaynağına ihtiyaç duymadan, sıfırdan üretime geçebilir ve böylece başlaması uzun zaman alan diğer enerji kaynaklarına yardımcı güç sağlayarak onların üretime geçmelerini sağlıyor.Bir hidroelektrik santralin ani talep durumunda devreye girmesi için sadece birkaç saniyeye ihtiyaç varken bu süre termik santraller için birkaç saati alıyor.Türkiye'de teorik hidroelektrik potansiyeli 433 milyar kilowatt.saat olup bunun teknik olarak değerlendirilebilir kısmı ise 216 kilowatt.saat'tir. Türkiye'de 63 adeti DSİ tarafından inşa edilmiş olan toplam 443 adet hidroelektrik santral bulunuyor. Bu tesislerin kurulu gücü 22.160 MW, yıllık elektrik üretim kapasiteleri 78 milyar kilowatt.saat.
181 ADET İNŞA HALİNDE
İnşaatı devam eden 181 HES'inkurulu gücü 8.800 MW, yıllık üretim kapasiteleri yaklaşık 28 milyar kilowatt.saat. Planlama safhasındaki projelerin ise kurulu gücü yaklaşık 17.000 MW, yıllık elektrik üretim kapasiteleri 60 milyar kilowatt saat.
8 milyar dolarlık yatırım
Yıllık enerji artış hızı ortalama yüzde 8 civarında olan Türkiye'de, 2020 yılında 450 milyar kWh enerjiye ihtiyacı olacağı tahmin ediliyor. Kişi başına enerji ihtiyacı için ise yine 2020 için yıllık 5 bin 200 kilowatt.saat enerji öngörülüyor.Türkiye'nin elektrik talebi 2023'de bugünküne göre iki kat artması bekleniyor. Yıllık 3-4 bin MW'lık bir ilave kapasite ve 7-8 milyar dolarlık yatırım çözüm görülüyor
Yeni Şafak