20 / 11 / 2024

Hindistan, 400 milyon dolarlık yatırımla Formula 1'e girdi!

Hindistan, 400 milyon dolarlık yatırımla Formula 1'e girdi!

30 Ekimde ilk kez Formula 1e ev sahipliği yapmaya hazırlanan Hindistan, pist ve çevresinde inşa ettiği 60 dönümlük golf sahası ve SPA oteli için 400 milyon dolar harcadı. New York Times, haberi 400 milyon dolarlık F1 kumarı başlığıyla verdi




Hindistan, 400 milyon dolarlık yatırımla 30 Ekimde ilk kez Formula 1e ev sahipliği yapacak. New York Times Gazetesi Hindistanın 400 milyon dolarlık F1 kumarı başlığıyla verdiği haberde, 30 Ekimde yapılacak 400 milyon dolarlık yarışın gelir seviyesinin düşük olduğu ülkede ekonomik açıdan hüsranla sonuçlanabileceğinin altını çizdi.

İlk buluşmada anlaşıldı

Haberde, Formula 1 yetkilileri yarışın planlanlandığı tarihte ve bütçeyle yapılacağını açıklarken, pistin yapımı ve işletmesinin özel şirkete ait olduğu, Hindistan hükümetinin sadece arsa temini ve teminat mektubu verdiği görüşleri yer aldı. Formula 1 pistinin yapım ve yönetimi Hindistanın 40 yıllık inşaat şirketi Jaiprakashin iştiraki olan Jaypee Sport Internationala ait. Formula 1in Hindistanda düzenlemesi Jaipraksh Grubunun 80 yaşındaki kurucusu Jaiprakash Gaurin 2009 ortasında F1in patronu Bernie Ecclestone ile tanışması sonrasında gerçekleşirken, yönetim ekibinin tavsiyesiyle Gaur daha ilk buluşmasında Ecclestone ile 200 milyon dolarlık kontrata imza attı.

Hindistanda Delhiye 70 kilometre uzaklıktaki Buddh şehrinde inşa edilen pist 5.14 kilometre uzunluğunda. Alman mimar ve yarış pisti tasarımcısı Hermann Tilke tarafından tasarlanan pist dünyanın en hızlı düz alanına sahip. Pistte sadece Formula 1 yarışları düzenlenmeyecek ayrıca yakın zamanda Metallica ve Lady Gaganın ilk Hindistan konserleri degerçekleşecek. Jaypee Grubu, pistin çevresine F1 çalışanları, pilotları ve seçkin misafirler için 60 dönümlük golf sahası ve SPA oteli de inşa ederken, otelde tenisten, squash salonuna, diskodan sağlık terapileri yapılan alanlara kadar bir çok sosyal alan bulunuyor.

Bilet geliri 16 milyon dolar

Arsa dahil 400 milyon dolara mal olan bu riskli yatırımın sonunda yıllık bilet geliri ancak 16 milyon dolara çıkıyor. Yarışın sponsor gelirleri ve televizyon haklarını ise Formula 1 şirketi kontrol ediyor. Jaypee Sportsun Genel Müdürü ve CEOsu Sameer Gaur, yatırımın uzun vadeli yaptıklarını belirterek, Formula 1 pistinin çevresine apartmanlar, ofisler ve alışveriş merkezleri yapacağız. İnsanlar burda yaşamak isteyecek dedi. Şirketin, belediyeyle yaptığı anlaşmaya göre ise 2 bin 500 dönümün içinde ayrıca kriket ve hokey stadyumu, tenis  ve squash kortları ve atış alanları da yapacak.

Hedef, pisti 250 gün doldurmak

JAYPEE Sportsun Genel Müdürü ve CEOsu Sameer Gaur, Formula 1in dışında ayrıca MotoGP, motosiklet Grand Prixi ve diğer otomobil ve motosiklet yarışları için görüşmeler yaptıklarını belirterek, Mercedesle de işbirliği yapıp, Buddh bölgesinde yarış akademesi kurmayı planladıklarını söyledi. Jaypee yöneticileri, Malezyanın Sepang Pistinin yılın 250 günü dolu olduğunu, Hindistanda da aynı şeyi hedeflediklerini vurguladı.

Türkiye de F1e aynı heyecanla girmişti

HİNDİSTANın Formula 1 heyecanı, 7 yıl önce Türkiyenin durumunu hatırlatıyor. 220 milyon dolara İstanbul Park Pistini inşa eden ve ilk yıllarda işleten İstanbul Ticaret Odası (İTO) aynı Hindistan gibi pisti yılın tamamında kullanacaklarını açıklamış, konserler verip, düğünler yapılacağını söylemişti. İstanbulun F1inde izleyici sayısı her yıl giderek düşmüş ve 7 yıl sonunda hükümet de katılım bedelini ödemeyince F1, Türkiyeye veda etmişti.
Hürriyet


Geri Dön