23 / 11 / 2024

Hisar Camii'ni, Mostar'ın mimarı restore ediyor

Hisar Camii'ni, Mostar'ın mimarı restore ediyor

İzmir Kemeraltı Çarşısı'ndaki tarihî Hisar Camii'ni, Bosna Hersek'teki Osmanlı eseri Mostar Köprüsü'nü ayağa kaldıran mimar Onur Özbaşbuğ restore ediyor




 
 
 
İzmir'in en eski ve en büyük mabedi Hisar Camii, Mostar'ın mimarına emanet. Şehrin manevi merkezi sayılan caminin restorasyon ihalesini alan mimar Onur Özbaşbuğ, çalışmalara başladı. 19. yüzyılda geçirdiği 3 depremde hasar görse de ilk günkü özelliklerini koruyan cami, sedef kakmalı ahşap minberi ve kalem işleriyle günümüze kadar ulaşabilen ender yapılardan.

İzmir Kemeraltı Çarşısı'ndaki tarihî Hisar Camii'ni, Bosna Hersek'teki Osmanlı eseri Mostar Köprüsü'nü ayağa kaldıran mimar Onur Özbaşbuğ restore ediyor. Özbaşbuğ, 9 Kasım 1993'te savaş sırasında yıkılan köprüyü, iki yılda aslına uygun olarak inşa etmeyi başarmıştı. Özbaşbuğ, Balkanlar'dan döndükten sonra Eskici Mimarlık şirketini kurarak Türkiye'deki tarihî yapıları onarmaya başladı.

Asırlara meydan okuyan tarihî eserleri restore eden mimar Onur Özbaşbuğ şimdi de Aydınoğulları'ndan Özdemiroğlu Yakup Bey tarafından 1596 yılında yaptırılan Hisar Camisi'ni onarıyor. Çeşitli dönemlerde çalışma yapılan caminin 1938 yılında kubbe ve ayakları tamir edildi. 1976 depreminde büyük hasar gören cami, 1985'te ibadete kapatılarak ciddi bir bakımdan geçirilmişti. Caminin ihalesini alan Özbaşbuğ, restorasyonu 2010'un Haziran'ında tamamlayacak.

Mimar Onur Özbaşbuğ ve ekibi, çalışmaya başlamadan önce harç tespiti yapmış. Caminin orijinal sıvasını Topkapı Sarayı'ndaki konservasyon laboratuvarında tahlil ettiren ekip su, kum, saman, kırmızı tuğla tozu ve kireçten harç yapmış.

Samanın, inşaatın içindeki demir gibi çatlamayı engellediğine dikkat çeken Özbaşbuğ, ihtiyaç oldukça ilaveler yapılan elektrik panolarını da söktüklerini ifade etti. Yeni bir elektrik projesi geliştirdiklerini ve TEDAŞ'a onaylattıklarını aktaran mimar, bu tasarımın Türkiye'de tek olduğunu dile getirdi. Camideki bütün boyaları söktüklerini kaydeden Özbaşbuğ, "Ana kubbeye yağlıboya yapmışlar, bu orijinal değil. Altından ne renk bir boya çıkacağına bakacağız. Küçük kubbelerde, çok tatlı orijinal bir çivit mavisi bulduk. Mihrabı söktüğümüzde ise eski süslemelerini ortaya çıkardık." şeklinde konuştu. Caminin yapıldığında süslemeleri bulunmadığını söyleyen başarılı mimar, konsollarının hep taştan olduğunu belirtti.

İzmir Vakıflar Bölge Müdürü Muzaffer Ataseven de bundan önce Hisar Camii'nin dökülen duvar ve tavanları, yağlı boya ya da sıvalarının çimentoyla kaplandığını ifade etti. Ataseven, "Şimdi profesyonel bir ekip, bu işleri tek tek, aslına uygun, kazıyarak aslına uygun yapıyor. Çalışmalar bittiğinde, bu işlemlerin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkacak." ifadesini kullandı.

Mustafa Yüksel-Ömer Oruç/Zaman


Geri Dön