Emlak Terimleri

Hisseli arsa nedir?

Hisseli arsa iştirak halinde mülkiyet veya müşterek halinde mülkiyet olabiliyor. Elbirliği olarak da bilinen iştirak halinde mülkiyet, miras yolu ile kalan malları ifade ediyor. Peki, hisseli arsa nedir?

Hisseli arsa nedir?

Hisseli arsa, birden fazla kimsenin sahip olduğu arsa olarak karşımıza çıkıyor. Bu şekilde birden fazla sahibi olan arsa hisseli arsa olup; sahipleri de hissedar olarak nitelendiriliyor.


Hisseli arsa iştirak halinde mülkiyet veya müşterek halinde mülkiyet olabiliyor. Elbirliği olarak da bilinen iştirak halinde mülkiyet, miras yolu ile kalan malları ifade ediyor. İştirak halinde mülkiyette, hissedarlar gayrimenkulün her alanında eşit hakka sahip oluyor.


Müşterek mülkiyette ise, herkesin ne kadar payının olduğu ayrı ayrı gösteriliyor. 


Hisseli arsa almanın sakıncaları..

Hissedarlar, istediği zaman kendisine ait olan arsa payını satamayabiliyor.  Ortak olarak alınan veya ortak olunan bir gayrimenkulde bulunan bir hisse satılacağı zaman, öncelikle diğer hissedarlara satılacak olan hisseyi alıp almayacakları sorulur, eğer mevcut hissedarlardan herhangi bir alıcı yoksa ancak o zaman diğer alıcılara hisse satışı mümkün oluyor.


Eğer paylı mülkiyete konu olan bir taşınmaz diğer hissedarların bilgisi haricinde satılmış ise, hissedarlar dava açabilirler.


Gayrimenkul sahiplerinden herhangi biri, mülkiyetin satılması için “izalei şuyu” davası açabiliyor. İzalei şuyu davası mahkeme tarafından tüm ortakların haberdar edilmesi, gayrimenkulun bedelinin belirlenmesi ve icra yolu ile gayrimenkulün satılarak ücretin hissedarlar arasında paylaştırılması işlemine deniyor. 


Hisse sahiplerinden sadece biri dahi izalei şuyu davası açmak isterse, dava açılabiliyor ve mahkeme gayrimenkulün satışını yapabiliyor.


Arsa hissesi nasıl alınır?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com