Arsa ve Arazi

Hisseli arsa satışları üretimin sonunu getirecek! Tarım toprakları tek tek kayboluyor!

Tarım topraklarının hisseli veya bölünerek satışının yapılması tarımsal arazilerde faaliyetlerin sürdürülebilirliğini etkiliyor. 

Türkiye’de tarımsal arazinin korunması ile ilgili çıkarılan yasal düzenlemelerde toprağın edinimi, kullanılması ve tasarrufuyla ilgili esaslar özel hukuk kapsamında belirlenmeye çalışılırken mülkiyet ekseninin ise tarımsal arazılerin son yıllarda parçalanarak hisselendirilmesi ve hukaksal mevzuatlarda açıklarla hisse satışları tarımsal arazilere üretim kaybına sebep oluyor. 

TRAKYA TOPRAKLARINDA HİSSELİ ARSA SATIŞLARI ARTTI

Silivri Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim kurulu başkanı Mustafa Altınkök özellikle Tarakya topraklarında yaşanan bu hisseli tarla satışları her gecen gün artarak devam ettiğini söyledi.

Altınkök, her gecen yıl Trakya da tarımsal üretimde büyük bir kayıp yaşanmaya devam ettiğini söyleyerek  şu ifadeleri kullandı: ''Bir aile içerisinde bir tarlanın intikaller sonucunda 15-20 hisseye tekabül edecek bir duruma geldiğinde Gayrimenkul yatırımcıları tarafından vekaleten toplanan bu hisseler büyük ve küçük paydaşlar içerisinde belli bir orana getirilerek aktarım sonucunda 300-400-500 m hisselere döndürülerek hisseli tarla konumuna getirilip tekrar satısı yapılıyor.

Bunun sonucunda 10-20-30 dönümlük tarım arazileri 10-20-30 kişilik tarla hissesi durumuna dönmüş olmakla beraber o tarlada tarımsal üretim ekim dikim için hissedarlardan kira kontralı ve çks (çifçi kayıt sistemi) belgeleri düzenlenmesi ve alınması büyük sıkıntılar oluşturmakta mevcut araziyi tarlayı ekmek isteyen çifçi bu arazi tarla için gerekli kayıtlı belgeleri tamalamadan üretim ve desteklemelerden yararlanamıyor.'' dedi.

KÖYLERDEN KENTLERE GÖÇ BAŞLAYACAK

Altınkök, gelecek yıllarda böyle devam etmesi halinde  köylerden kentlere  göç sonucunda yaşanan tarımsal üretimdeki en büyük sıkıntının yanına artık yeni ve üretime çok büyük engel teşkil edecek bir sorun da
hisseli tarla satışları olduğunu söyledi.   Tarım toraklarında üretim için tarım için hisseli satış işlemlerinin durdurulması gerektiğini belirtti. 

BİR TARLANIN 20 ORTAĞI VAR, ÜRETİM SIFIR!

Son bir kaç yılda bos kalan alanlarda tarım yapılmadığı gündeme geldiğinin altını çizen Altınkök  bunun temel sebebinin ''bir tarlada 20-30 kişi kadar hissedarlar oluşmasının sonucu'' dedi. 

Uzmanından tarım arazisi alacaklara uyarı! Karlı bir yatırım için bunlara dikkat edin
Arsa yatırımı yaparken neye dikkat edilmeli? Kimler, nereden, nasıl arsa alıyor? İşte arsa yatımında öne çıkan trendler