04 / 05 / 2024

Hisseli arsalarda anlaşmazlık olursa ne olur?

Hisseli arsalarda anlaşmazlık olursa ne olur?

Hisseli arsa, hisseli tapular birden çok ortağın bulunduğu ve bu kişilerin tasarrufu altında olan mülkler, tapulardır. Peki bu hissedarlar bir anlaşmazlık yaşarsa ne olur? İşte bu sorunun yanıtı!



HİSSELİ ARSALARDA ANLAŞMAZLIK OLURSA NE OLUR?

Taşınmaza elbirliği ile sahip olan hissedarlar, paydaşlar arasında anlaşmazlık oluşması durumunda ise her bir hissedar mümkün olması halinde iştirak halinde mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesini isteyebilir, ancak bu durumun mümkün olmaması halinde ise ortaklığın giderilerek taşınmazın satışını dava edebilirler.

HİSSELİ YERE EV YAPILIRSA NE OLUR?

Hisseli olan bir arsaya ev yapılır mı sorusu sık sık sorulmaktadır. Hisseli arsaya, ev yapılabilir burada herhangi bir durum yoktur. Ama hisseli arsada hangi kısmın hangi hissedara ait olduğunun açık bir şekilde belirtilmediği için yani böyle bir durumundan dolayı ev yapmak için herkesin onay vermesi gerekiyor. Onay, izin alınmadan hisseli arsaya ev yapılması durumunda diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş anlamına gelir.

HİSSELİ TAPUNUN YARISI SATILIR MI?

Hisseli tapunun yarısı satılabilir. Kanunen tapuda hisseli tapu satışı yapılması yasaldır. Dairenin yarısının satımı sırasında daire dışında arsa ya da dükkanın yarısının satışında bu işlem hisseli tapu satışı olarak geçmektedir. Bir dairenin yarısını satın alma durumunda belirli riskler yer bulunur. Özellikle de arsa yatırımı yapmak isteyenlerin, hisseli tapuda diğer hissedarların alım önceliği bulunduğu için bu kişilerin alımdan önce yapılması gereken yani diğer hissedarlardan yazılı izin ve onay almaları gerekir.

HİSSELİ TAPU TEK TAPU OLUR MU?

Hisseli tapularda birden çok pay sahibi bulunmaktadır. Hissedarlar bu hisseli tapuyu nasıl tek tapu haline getirebilirler bunun detayları da şu şekildedir; Hisseli tapu, taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini üçüncü bir kişiye satarak tapuda devri gerçekleştirebilir. Bu durumda yeni tapu sahibi tek tapuya sahip olur.

Prefabrik ev yaptıracakların dikkatine! Bunu bilmeden inşaata başlamayın! Hangi arsaya prefabrik ev yapılır?

Emeklilerin merak ettiği sorular yanıt buluyor! Emekli maaş dökümü nasıl alınır?


Geri Dön