Hisseli emlak satışı nasıl yapılır?
Bir gayrimenkuldeki ortakların sayı ve isimlerinin gösteren tapu çeşidine deniyor. Peki, hisseli emlak satılabilir mi? Hisseli emlak satışı nasıl yapılır?
Hisseli emlak satışı nasıl yapılır?
Bir gayrimenkuldeki ortakların sayı ve isimlerinin gösteren tapu çeşidine deniyor. Bu tür tapularda hissedarların isimleri açıkça belirtiliyor ancak emlak üzerinde hisseler belirtilmiyor.
Hissedarlar bu konuda kendi aralarında anlaşarak rıza i taksim sözleşmesi adında bir sözleşme ile oturacakları yerleri belirleyebiliyor. Hisseli tapulu bir gayrimenkulun satın alırken banka kredisi kullanılmıyor.
Taşınmaz mal sahibi olurken dikkat edilmesi gereken konuların başında hisseli tapu geliyor. Bir mülkiyetin sahibi olan ortaklarının isimlerinin ve sayılarının belirtildiği resmi belgeye verilen ad olan hisseli tapu, ister yatırım amaçlı olsun ister oturum amaçlı olsun arazi alırken büyük önem teşkil ediyor.
Gayrimenkul sahiplerinden herhangi biri, mülkiyetin satılması için “izalei şuyu” davası açabiliyor. İzalei şuyu davası mahkeleme tarafından tüm ortakların haberdar edilmesi, gayrimenkulun bedelinin belirlenmesi ve icra yolu ile gayrimenkulün satılarak ücretin hissedarlar arasında paylaştırılması işlemine deniliyor.
Hisse sahiplerinden sadece biri dahi izalei şuyu davası açmak istese, dava açılabiliyor ve mahkeme gayrimenkulün satışını yapabiliyor. Hisseli satışlarda tapu üzerinde kaç hissedar varsa satış işlemi sırasında hepsinin tapuda kendi satış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor.
Ancak isteyen hissedar birbirlerine ya da toplu olarak bir avukata vekalet de verebiliyor. Hisse sahiplerinden biri eğer hissesini satmak istemezse satış iptali davası açabiliyor.
Hisseli tapuda emlak vergisi muafiyeti!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com